Το Ζάππειο έχασε την αίγλη του σε μια αναμέτρηση χωρίς σασπένς

Το Ζάππειο έχασε την αίγλη του σε μια αναμέτρηση χωρίς σασπένς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη ραθυμία και την υποτονικότητα μιας προαναγγελθείσας -από το μεσημέρι σχεδόν- νίκης του κυβερνώντος κόμματος, έζησε χθες από νωρίς το Κέντρο Τύπου του Ζαππείου.

Το κοινό της, δημοσιογράφοι απ’ όλα τα μέσα και όλο τον κόσμο γνώριζαν λίγο ώς πολύ τα αποτελέσματα των exit polls ήδη από το μεσημέρι, όπως γνώριζαν, ή εν πάση περιπτώσει είχαν πεισθεί από τις πληροφορίες που διέρρευσαν ότι κανένα στοιχείο θρίλερ δεν θα παιζόταν για την αυτοδυναμία, απλώς ήταν βέβαιο ότι δεν ξεπερνούσε τις 154 έδρες.

Γνώριζαν όμως ότι το παιχνίδι μετατίθεται πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού το ποσοστό του 38% – 39% που συνιστούσε το χειρότερο σενάριο, άνοιγε τον ασκό του Αιόλου. Για την ιστορία, οι διαπιστεύσεις έφτασαν και ξεπέρασαν τις 600 αν και για πρώτη φορά υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους δημοσιογράφους που ορίστηκαν να εργαστούν στο κέντρο Τύπου.

Συνολικά, 28 χώρες κάλυψαν επιτόπου δημοσιογραφικά τις εκλογές, με τη μεγαλύτερη μερίδα των δημοσιογράφων στο Ζάππειο να είναι από ξένα ειδησεογραφικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Πλην όμως η αίγλη του Ζαππείου ως χώρου παραγωγής ειδήσεων το βράδυ των εκλογών, χάνεται, μετά την απομάκρυνση των στούντιο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, με αποτέλεσμα, τόσο στην αναμέτρηση του 2004, όσο και χθες να είναι έρημο από επώνυμους και πολιτικούς. Πλέον παραμένουν στο χώρο των κομμάτων και στην καλύτερη περίπτωση προσέρχεται ο νικητής των εκλογών.

Με κύρια μέσα πληροφόρησης, πλέον, τα επτά ελληνικά κανάλια έκαναν τα ρεπορτάζ τους οι ξένοι δημοσιογράφοι ως καλοί γνώστες ως ένα μεγάλο μέρος από αυτούς των ελληνικών ή με καλές γνωριμίες μεταξύ των Ελλήνων συναδέλφων τους. Και η μεγάλη τους έκπληξη ήταν η αντιμετώπιση του ίδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και των στελεχών του τού αποτελέσματος, που έδειχναν, όπως σχολίαζαν, να το αμφισβητούν, όπως και τις δημοσκοπήσεις, ενώ δημοσιογράφος γερμανικού εντύπου σημείωσε σε συζήτηση που είχαμε, ότι και αυτή τη φορά ο κ. Γιάννης Μαυρής της VPRC έπεσε μέσα στις προβλέψεις του και κυρίως στα ποσοστά οροφής του ΠΑΣΟΚ. Επεσήμαιναν επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για ένα νικητή αυτών των εκλογών, αλλά σίγουρα για έναν ηττημένο, πρόσθεταν μάλιστα ότι η μεγαλύτερη επιτυχία είναι αυτή του προέδρου του Συνασπισμού που μέχρι αργά φαινόταν να κερδίζει έδρα και στο Ηράκλειο και στις Σέρρες. «Αν η άνοδος του ΚΚΕ ήταν η συλλογή των ψήφων άρνησης και διαμαρτυρίας, οι ψήφοι του Συνασπισμού ήταν αποκλειστική νίκη του κ. Αλαβάνου, που ρίσκαρε και μέσα στο εσωτερικό του κόμματός του», τόνισε Ολλανδή δημοσιογράφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή