Οι επόμενες κινήσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι επόμενες κινήσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γραφεία και καρέκλες για να… χωρέσουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου οι σχεδόν διπλάσιοι από χθες νέοι βουλευτές τους, καθώς και δρομολόγια «εξορμήσεων» εντός και εκτός Αθηνών «προς το λαϊκό και εργατικό κίνημα», αναζητούν από χθες το πρωί οι ηγεσίες των δύο εκπροσώπων της ελληνικής Αριστεράς. Ταυτόχρονα έχουν ορθάνοιχτα μάτια και αυτιά για να μη χάσουν το παραμικρό από τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι μετά το «ορεκτικό» των εκλογών, άνοιξε η όρεξη τόσο στο KKE όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για περαιτέρω «συναντήσεις» με τον κόσμο της Χαριλάου Τρικούπη. Με 22 βουλευτές το KKE (δέκα περισσότερους συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο) και με 14, έναντι έξι, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αμφότεροι πολλούς λόγους να σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους εντός και εκτός Βουλής με περισσότερη αισιοδοξία. Ενδεικτική της ικανοποίησης που επικρατεί στον Περισσό είναι η επισήμανση της Κ.Ε. του KKE ότι η «εκλογική άνοδος του κόμματος είναι η μεγαλύτερη από το 1993». H σε βάθος ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, που μόλις άρχισε, θα καθορίσει και τις προσεχείς κινήσεις τους στην εκλογική σκακιέρα, τουλάχιστον στα ακόλουθα επίπεδα:

ΒΣτις μεταξύ τους σχέσεις: Σε απόλυτο αριθμό ψήφων τα κέρδη για KKE και ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου τα ίδια. Εχει αναμφισβήτητη σημασία ότι από τη χθεσινή, μακροσκελή ανακοίνωση της K.E. του KKE απουσιάζουν ευθείες και, πολύ περισσότερο, επιθετικές αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η ηγεσία του ΚΚΕ πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι οφείλει να συνυπάρχει με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και εκεί που συμφωνούμε να οργανώνουμε κοινή δράση», είπε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλης.

ΒΕναντι του ΠΑΣΟΚ: H εκτίμηση ότι Περισσός και Κουμουνδούρου έγιναν χώροι περίπου ισοδύναμης διαρροής ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ θα επιδράσει αναλόγως και στην τακτική τους απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη. Πάντως, το KKE δηλώνει ευθύς εξ αρχής: «Οι διεργασίες που ξεκινούν στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι το κόμμα αυτό μπορεί να αλλάξει τον ταξικό του χαρακτήρα». O εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας με χθεσινές δηλώσεις του αναφέρθηκε στους «χιλιάδες συναγωνιστές από τον σοσιαλιστικό χώρο που έκαναν το βήμα και συνάντησαν την Αριστερά» για να προσθέσει με έμφαση: «Τους διαβεβαιώνουμε ότι από σήμερα κιόλας θα εργαστούμε για να διευρύνουμε τη μεγάλη συνεργασία της ριζοσπαστικής αριστεράς με τον σοσιαλιστικό και τον οικολογικό χώρο».

ΒΣτην αντιπολιτευτική τακτική: Αναμένεται ανταγωνισμός μεταξύ των δύο αναφορικά με το ποιος θα φανεί ότι ασκεί οξύτερη (και ουσιαστικότερη) αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Καραμανλή. O Περισσός ήδη αναφέρει ως «βασικό καθήκον τη συστηματική και πιο εντατική προσπάθεια να αποκρουστούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα προωθήσει η Ν.Δ.». Αλλά και, ταυτόχρονα, «να αποκρουστούν σενάρια που θα εμφανιστούν για τη μετεξέλιξη της δικομματικής εναλλαγής σε διπολική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή