Ιδιος κορμός, πολλά νέα πρόσωπα

Ιδιος κορμός, πολλά νέα πρόσωπα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή του για απρόσκοπτη ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ν.Δ. με ταχύτερους ρυθμούς και αποτελεσματικότερες δράσεις θέλησε να σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με το νέο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ορκίζεται σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. Ο κ. Καραμανλής επιδίωξε να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα της κάλπης σε ό,τι αφορά προηγούμενους χειρισμούς και επιδόσεις προσώπων, καθώς και ότι το περιορισμένο εύρος των δομικών αλλαγών δεν οφείλεται στην ισχνή αυτοδυναμία, αλλά στην προσωπική του επιφύλαξη για το βαθμό ετοιμότητας της κρατικής μηχανής να απορροφήσει έγκαιρα ριζικές αλλαγές, αν προηγουμένως δεν δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές.

Είναι ενδεικτικό ότι, παρά την πληθώρα εισηγήσεων που είχε στο συρτάρι του για αλλαγές και συγχωνεύσεις υπουργείων, ο κ. Καραμανλής υιοθέτησε μόνο δύο: Την πρόταση για κατάργηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και συγχώνευσή του στο υπουργείο Εσωτερικών ως υφυπουργείο υπό τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Χηνοφώτη και τη συγχώνευση των υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου. Πληροφορίες της «Κ», εξάλλου, εμφανίζουν τον κ. Καραμανλή αποφασισμένο να προχωρήσει άμεσα σε ριζικές αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και στις ανεξάρτητες αρχές, με πρώτη την Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, για την οποία θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση, που θα προβλέπει ότι ο επικεφαλής της θα είναι εν ενεργεία δικαστικός.

Εξίσου ενδεικτικό των προθέσεων του πρωθυπουργού είναι το γεγονός ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν περιλαμβάνει μεταβολές στο «σκληρό πυρήνα» της κυβέρνησης -πλην της αλλαγής στο υπουργείο Ανάπτυξης και τη μετακίνηση του κ. Δημ. Σιούφα στη θέση του προέδρου της Βουλής- γεγονός που σηματοδοτεί τη συνέχιση της πολιτικής της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, παραμένουν στα πόστα τους οι κ.κ. Γ. Αλογοσκούφης, Πρ. Παυλόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Βαγγ. Μεϊμαράκης, Γ. Σουφλιάς, Δημ. Αβραμόπουλος, Β. Μαγγίνας και Θ. Ρουσόπουλος.

Από εκεί και πέρα, στη νέα κυβέρνηση δεν συμμετέχει κανένας «βαρώνος», αλλά αντιθέτως υπάρχουν πολλά νέα πρόσωπα, όπως οι κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ο οποίος αναλαμβάνει να χειριστεί τις «καυτές πατάτες» της Παιδείας, Χρ. Φώλιας, Κ. Χατζηδάκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος, μετά από μία επταετία «απομόνωσης» από τον κεντρικό πυρήνα εξουσίας της Ν.Δ., αναλαμβάνει υπουργός Τουρισμού.

Οι παραπάνω τοποθετήσεις οδήγησαν σε εσωτερικές μετακινήσεις κορυφαίων στελεχών, όπως ο κ. Μιχ. Λιάπης. Ο τελευταίος, μετά αλλεπάλληλες «καραμπόλες» διαδέχεται στο υπουργείο Πολιτισμού τον κ. Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος μετά από «γραψίματα και σβησίματα» μετακινείται τελικώς στο διευρυμένο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και στην αποχώρηση οκτώ υπουργών: Βύρ. Πολύδωρα, Μαν. Κεφαλογιάννη, Φάννης Πάλλη Πετραλιά, Αναστ. Παπαληγούρα, Ευαγγ. Μπασιάκου, Αρ. Παυλίδη, Γ. Καλατζή και Μαριέττας Γιαννάκου.

Επίσης σημαντική είναι η παρουσία στελεχών από τη λεγόμενη γενιά των σαραντάρηδων σε θέσεις υφυπουργών, πολλοί εκ των οποίων διατηρούν πολυετή πολιτική σχέση με τον Κ. Καραμανλή.

Τέλος αποτυπώνεται έντονα η στρατηγική επιδίωξη της Ν.Δ. να ενισχύσει την παρουσία στελεχών από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, τα οποία, και λόγω εντοπιότητας και λόγω του πολιτικού λόγου που εκφράζουν, εκτιμάται ότι μπορούν να αποτελέσουν ανάχωμα στην προσπάθεια του ΛΑΟΣ για περαιτέρω διείσδυση. Εξίσου ευδιάκριτη είναι η επιλογή του πρωθυπουργού να ενισχύσει τον ρόλο του Κοινοβουλίου με την τοποθέτηση ενός από τους στενότερους συνεργάτες του, του κ. Δημ. Σιούφα στη θέση του προέδρου της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή