Η στρατηγική Παπανδρέου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις αρχές Δεκεμβρίου επιθυμεί να μεταθέσει ο κ. Γ. Παπανδρέου την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με σχετική εισήγηση που θα παρουσιάσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβούλιου. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, που απέφυγε να συναντηθεί κατ’ ιδίαν χθες με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, και δεν είναι στις προθέσεις του να το πράξει ούτε σήμερα, θα ζητήσει της εκλογής να προηγηθούν δύο στάδια:

n Πρώτον, η σύνταξη, από τριμελή επιτροπή την οποία θα συγκροτήσουν μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου -μη βουλευτές- έκθεσης στην οποία θα αποτιμώνται τα αίτια της ήττας, όχι μόνο στην αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου, αλλά και στις εκλογές του 2004, όταν είχε παραλάβει μόλις την ηγεσία από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη. Η έκθεση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου και αμέσως μετά θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθεί και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.

n Δεύτερον, το Εθνικό Συμβούλιο θα προκηρύξει συνδιάσκεψη με θεσμική σύνθεση -χωρίς δηλαδή την εκλογή συνέδρων- που θα συγκληθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αναπτύξουν τις θέσεις τους.

Τέλος, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η ανάδειξη του προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, ώστε το ΠΑΣΟΚ να δώσει τη μάχη του προϋπολογισμού είτε με τον κ. Γ. Παπανδρέου αναβαπτισμένο από τη βάση ή με νέο πρόεδρο. Οπως προαναφέρθηκε, στις προθέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου είναι η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου να έχει ως μοναδικό αντικείμενο τη συζήτηση διαδικαστικών θεμάτων αναφορικά με την εκλογή και δεν πρόκειται να μπει στην ουσία των πολιτικών διαφορών μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες αρκετά από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τους σταθμούς μέχρι την εκλογή, χωρίς όμως να τους δώσει πλήρη εικόνα για το χρονοδιάγραμμα που επιθυμεί να τηρηθεί. Η χθεσινή κίνηση του κ. Γ. Παπανδρέου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκτίμηση του ίδιου και των επιτελών του, πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του και εις βάρος του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει και να εγκαταλείψει χωρίς μάχη την προεδρία.

Πάντως, στο παρασκήνιο κυκλοφορούν πάντα σενάρια περί μιας τρίτης υποψηφιότητας, στην περίπτωση κατά την οποία αποσυρθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση λέγεται ότι υποψήφιοι πέραν του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου θα μπορούσαν να είναι οι κ. Θ. Πάγκαλος και Αννα Διαμαντοπούλου, με τον πρώτο να αποσύρεται κάποια στιγμή υπέρ της τελευταίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή