Πρόσωπο με πρόσωπο στη Χαριλάου Τρικούπη

Πρόσωπο με πρόσωπο στη Χαριλάου Τρικούπη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω εμφυλιοπολεμικού κλίματος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος συνέρχεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου, που απέφυγε χθες να επικοινωνήσει με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο, και ο αντίπαλός του για την προεδρία εμφανίζονται μέσω διαρροών να συμφωνούν για τους «σταθμούς» μέχρι την εκλογή, όχι όμως και για τον χρόνο που αυτή θα πραγματοποιηθεί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να εισηγηθεί μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας στις αρχές Δεκεμβρίου, και πάντως πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή επί του προϋπολογισμού. Αντιθέτως, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος θα προσέλθει με τη θέση ότι όλα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος, εάν δεν υπάρξει ομοφωνία, να θέσει το χρονοδιάγραμμα σε ψηφοφορία, καθώς εμφανίζεται να έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου. Το πιθανότερο είναι, πάντως, με παρέμβαση των κορυφαίων στελεχών που μετέχουν στο όργανο και δεν έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, να βρεθεί συμβιβαστική λύση που θα τοποθετεί την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου το αργότερο στα τέλη Νοεμβρίου.

Εξ άλλου, το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο εκρηκτικό, που πολλοί εκφράζουν φόβους ακόμη και για το ενδεχόμενο διάσπασης. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κ. Λαλιώτης σε γραπτή του δήλωση, με την οποία άφηνε αιχμές για τη βούληση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη να λειτουργήσει ως εγγυητής της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει αυτοσυγκράτηση από τους «στρατούς» των δύο μονομάχων, ελλοχεύει ο κίνδυνος το ΠΑΣΟΚ να θυμίζει σε λίγο το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας «που ύστερα από κάθε ήττα βυθίζεται στο τέλμα». Σε ανάλογες παραινέσεις προέβη και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία δεν αποκλείει πάντα το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία.

Η βούληση του κ. Γ. Παπανδρέου να μεταθέσει για τις αρχές Δεκεμβρίου την ψηφοφορία εκλογής σχετίζεται με την εκτίμηση των επιτελών του, πως κάθε μέρα που περνάει κερδίζει έδαφος έναντι του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στη στήριξη τουλάχιστον των μισών μελών της νέας Κ.Ο., αλλά και στους συνδικαλιστές που εμφανίζονται να τον προκρίνουν έναντι του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου. Από την πλευρά του, ο τελευταίος επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι τον ενισχύουν στελέχη του πρώην εκσυγχρονιστικού μπλοκ με αρνητική εικόνα στην κοινή γνώμη, τονίζοντας σε συνομιλία με στενούς του συνεργάτες ότι αξιολογεί όλους όσοι σπεύδουν να τον υποστηρίξουν, λαμβάνοντας υπόψη και τη «δεκτικότητα της κοινωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή