Νέος εκλογικός νόμος για ισχυρότερες αυτοδυναμίες

Νέος εκλογικός νόμος για ισχυρότερες αυτοδυναμίες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέο εκλογικό νόμο θα «ξεχειμωνιάσει» η κυβέρνηση, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζονται έτοιμοι να αλλάξουν τον ισχύοντα «νόμο Σκανδαλίδη», ώστε να προκύπτουν ισχυρότερες αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», η σχετική προεργασία, υπό τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, είχε ξεκινήσει ήδη πριν από τις εκλογές και, πλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι «το ζήτημα να κλείσει στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης».

Ανάλογα με τη συγκυρία, δεν αποκλείεται ο νέος εκλογικός νόμος να έρθει στη Βουλή πριν από τον προϋπολογισμό, ενώ άλλα σενάρια τον θέλουν να ψηφίζεται το αργότερο εντός του Φεβρουαρίου.

Συναινέσεις

Ο νέος εκλογικός νόμος που θα προωθήσει η κυβέρνηση, θα ακολουθεί τον καμβά του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ενισχύοντας όμως, έτι περαιτέρω, το πρώτο κόμμα. Το σενάριο θέλει να αυξάνονται από 40 σε 50 οι έδρες που δίδονται ως πριμ αυτοδυναμίας στο κόμμα που πρωτεύει, ώστε να συγκροτούνται ισχυρότερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τα μικρότερα κόμματα, θα διατηρηθεί το αναλογικό μέρος του νόμου ως προς τους «μικρούς» και οι έδρες της αυτοδυναμίας θα αφαιρούνται -κατά κύριο λόγο- από το ηττημένο, δεύτερο κόμμα εξουσίας. Θα εφαρμοστεί δε, εκτός του συγκλονιστικού απροόπτου να συναινέσει και το ΠΑΣΟΚ, από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.

«Θα υπάρχει μια λελογισμένη αύξηση του αριθμού των βουλευτών που αναδεικνύει το πλειοψηφέν κόμμα» αναγνωρίζει στην «Κ» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί από μικροκομματικές σκοπιμότητες όπως το ΠΑΣΟΚ που, κάθε φορά που έβλεπε πως οδεύει σε ήττα, άλλαζε τον νόμο ώστε να μην προκύπτει αυτοδυναμία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που επικαλούνται τα κυβερνητικά στελέχη. Το 1996 ο Κ. Σημίτης με το ΠΑΣΟΚ να λαμβάνει μόλις το 41,49% των ψήφων έχει 162 βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία με 38,12% κατακτά 108 έδρες. Με αντίστοιχα ποσοστά, τώρα, η Νέα Δημοκρατία κατακτά με 41,83% μόλις 152 έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ με 38,10% έχει μόλις 102. Σε σχέση δηλαδή με τα ευθέως συγκρίσιμα αποτελέσματα του 1996, η Ν.Δ. έχει 10 έδρες λιγότερες και το ΠΑΣΟΚ 6. Με το σχεδιαζόμενο νόμου, η Νέα Δημοκρατία θα έφθανε κοντά στις 160 έδρες, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα περιορίζετο στις 95.

Οι ομογενείς

Σε αντίθεση με την ταχύτητα αλλαγής του εκλογικού νόμου, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση εις ό,τι αφορά την κυβερνητική δέσμευση για δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες ομογενείς από το 2011. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίζεται προβληματισμένος, καθώς θεωρεί δεδομένο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αντιταχθεί, για μικροκομματικούς λόγους, σε οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία. Αλλωστε, για την υιοθέτηση του μέτρου απαιτείται ειδική πλειοψηφία 200 βουλευτών, που με το ΠΑΣΟΚ στα όρια του εμφυλίου είναι δύσκολο να εξευρεθεί. Υπό την έννοια αυτή, προκρίνεται το σενάριο της… υπομονής ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Χαριλάου Τρικούπη και εν συνεχεία να έλθει προς συζήτηση το ζήτημα. «Θα μπορούσαμε να το φέρουμε στη Βουλή, να αρνηθεί το ΠΑΣΟΚ και να έχουμε επιχείρημα να το καταγγέλουμε στο εσωτερικό και το εξωτερικό», σημειώνει στενός συνεργάτης του υπουργού, «πλην όμως θα ήταν σαν να εμπαίζαμε τους ομογενείς, οπότε θα περιμένουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή