Περισσότεροι υποψήφιοι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η απάντηση στο ερώτημα «πού πάμε» διαχέεται σε όλη τη βάση της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης και όχι μόνο. Ολους τους Ελληνες πολίτες αφορά γιατί το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου αποτελεί σημαντική σταθερά στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να δώσει η οργανωτικού τύπου αναμέτρηση δύο κομματικών χαρακωμάτων που απειλεί να οδηγήσει σε αναπαραγωγή της αντιπαράθεσης του ’96 χωρίς, όμως, τους πολιτικούς της όρους. Δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω αυτές τις δύσκολες μέρες τη θέλησή μου να βάλουμε το άλογο πριν από το κάρο, την πολιτική πριν από τα πρόσωπα. Πέρα από το δίλημμα «ποιος αρχηγός είναι ικανός να αντιμετωπίσει τον Καραμανλή» ή «ποιος από παράδοση ενώνει τον χώρο» είναι πού πάει συνολικά το ΠΑΣΟΚ ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά. Γιατί στις εκλογές ηττήθηκε η εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε στους πολίτες. Και ηττήθηκε στο σύνολό της. Οι διαδικασίες που ξεκινήσαμε μπορούν στις επόμενες εβδομάδες και πάντως μέχρι στις 11 Νοεμβρίου να αναδείξουν έναν πλουραλισμό απόψεων και προτάσεων. Να καθορίσουν από τα πριν την κατεύθυνση που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ. Να απαντήσουν ουσιαστικά για τη φυσιογνωμία του που φάνηκε θολή, για τον βηματισμό του που φάνηκε μετέωρος, για τη σχέση του με κρίσιμα μεσοστρώματα και ευρέα λαϊκά στρώματα που του γύρισαν την πλάτη. Και κυρίως να κατοχυρώσουν ένα μοντέλο λειτουργίας κόμματος που επαναφέρει το συλλογικό πάνω από το ατομικό, που πολιτικοποιεί τις διαδικασίες του και φέρνει στο προσκήνιο το πλούσιο δυναμικό του. Είναι επείγον πριν φθάσουμε στην εκλογή του προέδρου, να αφήσουμε «όλα τα λουλούδια να ανθίσουν».

Είναι προφανές ότι ένα τοπίο με περισσότερες από δύο υποψηφιότητες θα σπάσει τη διπολική «πόλωση», θα απομειώσει την απολιτική αναμέτρηση χαρακωμάτων, θα δώσει δυνατότητα έκφρασης σε κάθε φίλο ή μέλος του Κινήματος. Και προπαντός, θα ανοίξει με νηφάλιο τρόπο ένα δρόμο σύνθεσης που θα διασφαλίσει την ενότητα, τη συνέχεια και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ ως πλειοψηφικού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος εξουσίας. Ο καθένας με νηφαλιότητα τις επόμενες μέρες οφείλει να τοποθετηθεί και να προτείνει. Και ας γίνουν οι υποψήφιοι και τρεις και τέσσερις και πέντε. Θα έχουμε πιο εύκολη την επιλογή μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή