Μετά τις φωτιές, ανοικοδόμηση με ιδιοκατασκευή

Μετά τις φωτιές, ανοικοδόμηση με ιδιοκατασκευή

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λύση της ιδιοκατασκευής επέλεξε τελικά η κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση των πυρόπληκτων περιοχών: να παρέχει δηλαδή στους πυρόπληκτους ένα επαρκές χρηματικό ποσό και κατόπιν εκείνοι να αναλάβουν τα περί της ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων τους σπιτιών (και όχι να ανατεθεί το έργο σε εργολάβους). «Θα τους δώσουμε τα χρήματα και θα τα κατασκευάσουν οι ίδιοι. Είναι προτιμότερο αυτό, παρά να κάνουμε ένα διαγωνισμό και να πάνε μεγάλες εταιρείες εκεί. Για να δουλέψει και η ντόπια κοινωνία που ασχολείται με τις κατασκευές», ανέφερε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. Οπως διευκρίνισε, τα χρήματα θα καταβληθούν τμηματικά ανάλογα με την πορεία κατασκευής του σπιτιού, ενώ η καταβολή τους θα ξεκινήσει μετά ενδελεχή έλεγχο των σχετικών αιτήσεων. Το ύψος της επιχορήγησης θα εξαρτάται από το μέγεθος της κάθε κατοικίας πριν από την καταστροφή και τον αριθμό των μελών της κάθε πυρόπληκτης οικογένειας.

Σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης της ανοικοδόμησης των 1.100 καμένων κατοικιών στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι θα διαμορφωθούν ορισμένες αρχιτεκτονικές προδιαγραφές. «Για παράδειγμα, τα σπίτια θα έχουν κεραμοσκεπή, ενώ ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα πρέπει να ενσωματωθεί στη στέγη», ανέφερε. Επίσης πρόσθεσε ότι οι πυρόπληκτοι θα επιλέγουν ανάμεσα σε 3-4 προκαθορισμένα αρχιτεκτονικά σχέδια για κάθε εμβαδόν κατοικίας, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Τέλος, ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι οι αεροφωτογραφίσεις των καμένων περιοχών θα ξεκινήσουν σήμερα (καθυστέρησαν λόγω κωλύματος της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού) και θα ολοκληρωθούν σ’ ένα μήνα περίπου, το αργότερο στις αρχές Νοεμβρίου. Οι αεροφωτογραφίες θα χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη αναδάσωσης (την οποία θα αναλάβουν οι δασικές υπηρεσίες και το ΕΘΙΑΓΕ), αλλά και την περιβαλλοντική μελέτη, «η οποία θα είναι ένα master plan ευρύτερο, με μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, αλλά και την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή