Συνεχής η κυβερνητική παρουσία

Συνεχής η κυβερνητική παρουσία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το φόβο πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για την ανακούφιση των πυροπαθών. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών ως ζήτημα «πολιτικής τιμής και αξιοπιστίας» αλλά και ως μείζονα πρόκληση για την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, εκτιμώντας μάλιστα πως δεν αποκλείεται οι συγκεκριμένες δράσεις υπέρ των πυροπαθών να αποτελέσουν ισχυρό χαρτί σε έναν επόμενο εκλογικό απολογισμό.

Μετά την επίσκεψή του στην Ηλεία, ο κ. Κ. Καραμανλής προήδρευσε χθες ευρείας σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου, Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη, Ανάπτυξης Χ. Φώλια, Γεωργίας Αλ. Κοντού και του επικεφαλής του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Καταστροφών κ. Π. Μολυβιάτη.

Το κυβερνητικό επιτελείο κατέληξε στη διαδικασία διαχείρισης των 150 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν συλλεγεί από δωρεές, τα οποία κατά κύριο λόγο θα δοθούν για τη δωρεάν αποκατάσταση των 1.900 κατοικιών που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς από τις πυρκαγιές. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίδει το «παρών» στις πληγείσες περιοχές, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη συνέπεια μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων. Την προσεχή εβδομάδα σπεύδει σε Τρίπολη, Πύργο και Χαλκίδα, ο πρώτος τη τάξει του υπουργικού συμβουλίου κ. Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να πραγματοποιήσει συσκέψεις για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της αστυνομίας, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τα πρακτικά ζητήματα της ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων κατοικιών και κτιρίων αναλαμβάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ και, συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται και η έκδοση της σχετικής απόφασης από τον κ. Γ. Σουφλιά, στην οποία θα προβλέπονται οι όροι χρηματοδότησης, το προϋπολογισθέν κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο αλλά και οι διαδικασίες ελέγχου των κατασκευών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπήρξε προβληματισμός για το εάν η κατασκευή των οικιών θα ανετίθετο «κεντρικά» σε μία ή περισσότερες κατασκευαστικές επιχειρήσεις ή αν θα εδίδετο το ελεύθερο στους δικαιούχους να επιλέξουν τον κατασκευαστή. Εν τέλει, αποφασίστηκε να μην παρέμβει η κυβέρνηση, ώστε αφενός να υπάρξει κύκλος εργασιών ντόπιων εργοληπτών και αφετέρου να αποφύγει αρνητική δημοσιότητα από ενδεχόμενες καθυστερήσεις των αναδόχων που η ίδια θα είχε επιλέξει.

Χθες, εξάλλου, το Δ.Σ. της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας αποφάσισε να στείλει το ποσό των 300.000 ευρώ στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ ζητήθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής που θα αναλάβει να καταλήξει σε προτάσεις για τη νέα δομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή