Ο «δεκάλογος του χρέους» που έχουν οι δικηγόροι

Ο «δεκάλογος του χρέους» που έχουν οι δικηγόροι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «δεκάλογο χρέους» του καλού δικηγόρου, αλλά και του αμερόληπτου δικαστικού λειτουργού, παραθέτει η συντονιστική επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων, με πολλές αιχμές για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, για την οποία τονίζεται ότι «η εκτελεστική εξουσία τη θέλει θεραπαινίδα». Από την άλλη, στηλιτεύονται ακραίες συμπεριφορές δικαστών, ενώ χαρακτηρίζεται «ραγιαδισμός ο μονομερής σεβασμός» των παραγόντων μιας δίκης. Παράλληλα, καλούνται όλοι οι συνήγοροι να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους δέκα κανόνες που στοχεύουν στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Δικαιοσύνης και τον αμοιβαίο σεβασμό όλων των συντελεστών μιας δίκης. Ειδικότερα:

1. Ο αμοιβαίος σεβασμός δικαστών και δικηγόρων κρίνεται απαραίτητος για την ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης.

2. Ο εμφανιζόμενος ενώπιον του δικαστηρίου, με οποιαδήποτε ιδιότητα, δηλαδή κατηγορουμένου, διαδίκου, μάρτυρα, πρέπει να απολαμβάνει το σεβασμό των παραγόντων της δίκης.

3. Ο δικηγόρος οφείλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, διεκδικητής των δικαιωμάτων του, και να μην επιτρέπει την παραβίαση εκ μέρους της διοίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

4. Η δημοκρατία και η ελευθερία, έννοιες αλληλένδετες και βαλλόμενες, έχουν ανάγκη την αληθινή στήριξή τους.

5. Τα χρόνια προβλήματα και νοσηρά φαινόμενα οδηγούν σε επιδείνωση, οι δε αποσπασματικές λύσεις που δίνονται απλώς «χρυσώνουν το χάπι» της αδιαφορίας της Πολιτείας. Απαιτείται συνεχής αγώνας, ώστε η Δικαιοσύνη να τύχει γενναίας χρηματοδότησης και να καταστεί ανεξάρτητη. Γι’ αυτό όμως, οι λειτουργοί της οφείλουν να ξεπεράσουν τη δημοσιοϋπαλληλική τους νοοτροπία και να δίνουν καθημερινά δείγματα της ανεξαρτησίας τους.

6. Η εκτελεστική εξουσία οφείλει, σε νομοσχέδια που άπτονται θεμάτων δικαιοσύνης, να συμβουλεύεται τους δικηγόρους, για να μην προκαλούνται οξύτητες, οφειλόμενες στην αλαζονική συμπεριφορά αυτής και των κάθε είδους γνωστών ή άγνωστων συμβούλων της. Η θεσμική μας αποστολή είναι αδιαπραγμάτευτη.

7. Οφείλουν οι δικηγόροι να αντιδρούν σε αντισυνταγματικά νομοσχέδια που εισάγονται προς ψήφιση, χάριν πελατειακών σχέσεων, διότι έτσι οδηγούμαστε σε μια πολυνομία που άγει στη σύγχυση και την αναρχία.

8. Οι παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν στην κοινωνία πρέπει να είναι συχνές και έντονες, με γνώμονα πάντοτε το γενικότερο συμφέρον.

9. Το περιβάλλον αποτελεί πλέον το βασικότερο αγαθό, είναι το δικαίωμα στη ζωή, για το οποίο οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλες τις αστείρευτες δυνάμεις μας, για την προστασία του από τις τυφλές δυνάμεις της απληστίας του κέρδους.

10. Ευαγγέλιο πρέπει να αποτελεί το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή