Το χρονικό της αντιπαράθεσης για την Ιστορία

Το χρονικό της αντιπαράθεσης για την Ιστορία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόσυρση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού φαίνεται ότι αποτελεί, απλώς, την αρχή. «Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την κληρονομιά του κ. Ευθυμίου και των άλλων υπουργών Παιδείας του ΠΑΣΟΚ», σχολίαζε την Παρασκευή στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον τα βιβλία ιστορίας, Γυμνασίου και Λυκείου. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο ευαίσθητα εθνικά θέματα (βλ. «χάρτη ναζιστικής περιόδου» που εμφάνιζε τα Σκόπια ως Μακεδονία στο βιβλίο Γ΄ Λυκείου), αλλά και πρόσφατα πολιτικά δρώμενα: «περιέχει ελάχιστες αναφορές στην προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ αντιθέτως αφιερώνει ολόκληρο κεφάλαιο για τον Ανδρέα Παπανδρέου», επέκρινε βιβλίο ιστορίας του Γυμνασίου αρμόδιος παράγων. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και περιορισμός των αρμοδιοτήτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που, σήμερα, αυτό μόνο εγκρίνει τα σχολικά εγχειρίδια.

Το χρονικό όσων προηγήθηκαν μέχρι την οριστική απόσυρση του βιβλίου της ΣΤ΄ Δημοτικού από την κυβέρνηση με τη γνωστή ανακοίνωση του νέου υπουργού Παιδείας έχει ως εξής:

– Τον Σεπτέμβριο του 2006 το βιβλίο εισάγεται στα σχολεία και μέχρι τον Ιανουάριο το κύμα των αντιδράσεων φουσκώνει.

– Τον Μάρτιο του 2007, στη Βουλή, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου υπογραμμίζει: «το βιβλίο δεν πρόκειται να αποσυρθεί, θα εξετασθούν οι παρατηρήσεις και ενεδεχομένως θα υπάρξουν διορθώσεις».

– Στις αρχές Αυγούστου η ίδια ανακοινώνει ότι μαζί με το βιβλίο θα διανεμηθεί στους μαθητές και το βιβλίο «Ματωμένα Χώματα» της Διδούς Σωτηρίου.

– Ο κ. Κ. Καραμανλής ακολουθεί προσεκτική γραμμή στο debate των πολιτικών αρχηγών και στις 9 Σεπτεμβρίου, από τη Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται προσωπικά ενοχλημένος για κάποια κεφάλαια του βιβλίου, αλλά υποστηρίζει πως «μία σοβαρή κυβέρνηση δεν αποσύρει ένα βιβλίο στη μέση της χρονιάς, αναθέτει στους αρμόδιους φορείς να το αξιολογήσουν».

– Απαντες θεωρούν ότι το «διορθωμένο» βιβλίο θα έλθει στα σχολεία, ενώ το υπουργείο επισήμως κάνει λόγο για μικρή καθυστέρηση στο τυπογραφείο. Αποκαλύπτεται ότι η εντολή «τυπωθήτω» ουδέποτε δόθηκε. Οπως εξήγησε, την περασμένη Τρίτη, ο νέος υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης, η απόφαση απόσυρσης δεν ήταν προσωπική: «Ζητήματα τα οποία έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα σε τέτοια έκταση, αφορούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης ως συνόλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή