Σε επικίνδυνη τροχιά ρήξης το ΠΑΣΟΚ

Σε επικίνδυνη τροχιά ρήξης το ΠΑΣΟΚ

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο μιας νέας μείζονος κρίσης, ανάλογης με εκείνη στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Πέμπτη, που μπορεί να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη και στα πρόθυρα της διάσπασης, αποτελεί πλέον κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ των παροικούντων την «Ιερουσαλήμ του ΠΑΣΟΚ».

Η ένταση της σύγκρουσης μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου στην πορεία προς την εκλογή της 11ης Νοεμβρίου, είναι τόση που τα περισσότερα κορυφαία στελέχη δεν κρύβουν την αγωνία τους για το βαθμό στον οποίο είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η συντεταγμένη πορεία του κόμματος μέχρι τότε: Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου και η κ. Βάσω Παπανδρέου, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, δεν αποκλείουν οι διαδικασίες μέχρι την ψηφοφορία να «δοκιμάσουν» τις δημόσιες δεσμεύσεις των δύο μονομάχων ότι πρωταρχική τους επιδίωξη είναι και θα παραμείνει η διαφύλαξη της ενότητας. Αλλοι πρωτοκλασάτοι, όπως ο κ. Π. Ευθυμίου, αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανό ορισμένοι να έλκονται από την ιδέα ενός μικρότερου, αλλά «καθαρού» από εσωκομματικούς αντιπάλους ΠΑΣΟΚ, και να επιχειρήσουν να παρασύρουν είτε τον κ. Γ. Παπανδρέου είτε τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο σε κινήσεις οριστικής εκκαθάρισης των μεταξύ τους λογαριασμών πριν από την αναμέτρηση της 11ης Νοεμβρίου. Τέλος, σε πολλούς υπάρχει η αγωνία για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση κατά την οποία ο νικητής επικρατήσει του αντιπάλου του με μικρή διαφορά. Ο κ. Κ. Λαλιώτης εκφράζει ήδη σχετικούς προβληματισμούς, που πιθανότατα δεν απέχουν από την πραγματικότητα: Η δημοσκόπηση της V-PRC που φιλοξενεί σήμερα η «Κ» εμφανίζει το σώμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ διχασμένο σε σχέση με το ζήτημα της ηγεσίας, καθώς το 34% απαντά ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου πρέπει να παραμείνει και το 46% ότι θα πρέπει τα ηνία του κόμματος να αναλάβει ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος.

Συναντήσεις στελεχών

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ οι κ. Θ. Πάγκαλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Βάσω Παπανδρέου, Π. Ευθυμίου και Μ. Χρυσοχοΐδης συμφώνησαν να κινηθούν συντεταγμένα για τη διαφύλαξη της ενότητας και την τήρηση του καταστατικού, αλλά και να διερευνήσουν την προσεχή εβδομάδα την πιθανότητα εκδήλωσης μιας ακόμη υποψηφιότητας για την ηγεσία από τη δεύτερη.

Αφορμή για να πυροδοτηθεί ένας νέος μεγάλος κύκλος έντασης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τις αμέσως επόμενες ημέρες, μπορεί να αποτελέσουν δύο θέματα, το ένα διαδικαστικής και το άλλο πολιτικής υφής: Πρώτον, ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος από το οποίο θα αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και δεύτερον, το περιεχόμενο της εισήγησης που θα κάνει το Πολιτικό Συμβούλιο προς το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο θα συνέλθει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου, αρμόδιοι για οργανωτικά θέματα, όπως οι κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος και Γ. Παναγιωτακόπουλος, επιμένουν ότι το «μητρώο» όσων επιθυμούν να ψηφίσουν στις 11 Νοεμβρίου θα πρέπει να κλείσει τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα. Με τη συγκεκριμένη άποψη συντάσσεται και ο επικεφαλής της επιτροπής καταστατικού, κ. Γ. Ανωμερίτης. Αντιθέτως, ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος επιμένει, επικαλούμενος σχετική προφορική συμφωνία με τον κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και το προηγούμενο της εκλογής του 2004, όποιος το επιθυμεί, να προσέρχεται και να ψηφίζει με απλή επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας. Παρότι εκ πρώτης όψεως διαδικαστικό, το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να αναδειχθεί σε θρυαλλίδα μεγάλων εντάσεων, καθώς ο αριθμός όσων τελικά ψηφίσουν θα παίξει κρίσιμο ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα: Ο κ. Γ. Παπανδρέου εκτιμάται πως θα επωφεληθεί εάν ψηφίσουν τα ενεργά μέλη του ΠΑΣΟΚ, όπου το βάρος του «ονόματος» έχει μεγάλη ισχύ, ενώ εάν στο εκλεκτορικό σώμα κυριαρχήσουν οι απλοί ψηφοφόροι, ευνοείται ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, καθώς θα λειτουργήσει το «δίλημμα» ποιος μπορεί να επαναφέρει το κόμμα σε τροχιά εξουσίας.

Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, όξυνση είναι δυνατόν να προκαλέσει τυχόν επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου να ζητήσει να υπάρξει εισήγηση προς το Εθνικό Συμβούλιο για τα αίτια της ήττας της 16ης Σεπτεμβρίου, ειδικά εάν σ’ αυτήν καταλογίζονται ευθύνες στους κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και Κ. Σημίτη. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό το Πολιτικό Συμβούλιο αρχικά, και εν συνεχεία το Εθνικό Συμβούλιο, να «διχαστούν», όπως συνέβη στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πρωτοβουλίες Διαμαντοπούλου

Προκειμένου να αποφευχθούν οι ανωτέρω «σκόπελοι», η κ. Αννα Διαμαντοπούλου προτίθεται να αναλάβει από αύριο πρωτοβουλία για τη συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα την επίσπευση της ψηφοφορίας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου. Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου που θα ζητήσει συνάντηση με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Αθανασάκη, διερεύνησε τη δυνατότητα στήριξης των ενεργειών της από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, αλλά και από τον κ. Απ. Κακλαμάνη. Ο κ. Κ. Σημίτης κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί την οιαδήποτε εμπλοκή μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε από «συμμάχους» του κ. Γ. Παπανδρέου ότι συμπαρατάσσεται με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο. Ενώ, ο κ. Απ. Κακλαμάνης δεσμεύθηκε πως θα στηρίξει δημοσίως τυχόν πρόταση για επίσπευση των διαδικασιών. Πάντως, ό,τι και να συμβεί η 11 Νοεμβρίου, ως ημερομηνία εκλογής, δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος για τη διεξαγωγή της πανελλαδικής συνδιάσκεψης, προκειμένου να συζητηθούν τα αίτια της ήττας της 16ης Σεπτεμβρίου, αλλά και του 2004.

Παρότι τα σενάρια περί πιθανής ρήξης που μπορεί να οδηγήσει σε διάσπαση ενισχύονται διαρκώς, εξαιτίας και της επιλογής του κ. Γ. Παπανδρέου να μην αποκαλύπτει ούτε καν στους πλέον στενούς του συνεργάτες τις κινήσεις που σχεδιάζει, ακόμη και εάν υπάρχουν είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν: Δεν είναι μόνο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος ομνύουν υπέρ της ενότητας. Είναι και ότι όποιος αναλάβει το σχετικό ρίσκο, δύσκολα θα βρει υποστηρικτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αιφνιδιασμός που επιχείρησε ο κ. Γ. Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκάλεσε την αντίδραση στρατηγικών του συμμάχων. Ο κ. Δ. Ρέππας φέρεται να έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα συναινέσει σε επιλογές της όποιας πλευράς θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα, ενώ έντονες επιφυλάξεις διατύπωσε και ο κ. Θ. Πάγκαλος. Επίσης, ο κ. Ν. Αθανασάκης προγραμματίζει από τη Δευτέρα κύκλο διαβούλευσης με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τον τρόπο με τον οποίο θα συζητηθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας, ώστε κατά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας να μην προκύψουν νέα αδιέξοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή