Τέρμα στο λαθρεμπόριο καυσίμων

Τέρμα στο λαθρεμπόριο καυσίμων

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από σήμερα η κυβέρνηση προχωρεί με τόλμη και ευρηματικότητα στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της οικονομίας. Πρώτη κορυφαία κίνηση η κατάθεση σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2008. Ενός σχεδίου που συμφώνησαν ήδη από προχθές ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και με τον οποίο αφενός διαψεύδεται παταγωδώς η καταστροφολογία του ΠΑΣΟΚ για αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αφετέρου αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά είναι αποφασισμένη για σκληρά μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» ο προϋπολογισμός του 2008 θα προβλέπει (με τα παλαιά και όχι τα αναθεωρημένα μεγέθη του ΑΕΠ) έλλειμμα της τάξεως του 1,7% του ΑΕΠ έναντι 2,5% φέτος και 2,7% το 2006. Με δεδομένο ότι οι δαπάνες του προϋπολογισμού του 2008 θα είναι μεγαλύτερες των φετινών κατά 3,4 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από το σχέδιο του προϋπολογισμού, που δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η «Καθημερινή», λόγω διεύρυνσης των κοινωνικών παροχών αποκατάστασης ζημιών από πυρκαγιές κ.λπ., η μείωση του φετινού ελλείμματος θα στηριχθεί αποκλειστικά στην αύξηση των εσόδων που θα φθάσει τα 6 δισ. ευρώ! Από πού θα προέλθει μια τέτοια τεράστια αύξηση; Οπως συναποφάσισαν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κυρίως από δύο πηγές: πρώτον, από την ανηλεή δίωξη του εκτεταμένου λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο κατά συντηρητικούς υπολογισμούς κοστίζει στον προϋπολογισμό απώλεια εσόδων της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ ετησίως! Η απώλεια πραγματοποιείται, διότι ως γνωστόν, από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα μέσα Απριλίου κάθε έτους, αγρότες, νοικοκυριά και άλλες μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης που διαφέρει από το πετρέλαιο κίνησης μόνο ως προς τον χρωματισμό. Το πετρέλαιο θέρμανσης, όμως, φορολογείται μόνο με 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης με 276 ευρώ και πωλείται το πρώτο προς 0,58 ευρώ και το δεύτερο προς 1 ευρώ. Τα κέρδη, λοιπόν, για όποιον χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης είναι μεγάλα και αντίστοιχα μεγάλες είναι και οι απώλειες εσόδων.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα αποφάσισε η κυβέρνηση, από φέτος παύει ο διαφορετικός χρωματισμός και θα υπάρχει ένα μόνο πετρέλαιο για θέρμανση και για κίνηση, το οποίο και θα διατίθεται από τα πρατήρια στην ενιαία τιμή του 1 ευρώ. Οι αγρότες, τα αστικά νοικοκυριά και γενικά όσοι προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης θα το αγοράζουν από τα πρατήρια στην τιμή του 1 ευρώ με υπεύθυνη δήλωση ότι το προμηθεύονται για θέρμανση και όχι για κίνηση οχήματος.

Με αυτήν την υπεύθυνη δήλωση και την απόδειξη του πρατηρίου θα προσφεύγουν σε ένα δημόσιο ταμείο και θα παίρνουν αμέσως πίσω τη διαφορά των 0,42 ευρώ ανά λίτρο, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Οπως λέγει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, η εντολή του Κώστα Καραμανλή ήταν να αντιγράψουμε το επιτυχημένο μοντέλο της Ηλείας όπου εμπιστευθήκαμε τους αγρότες. Φυσικό είναι ότι θα επακολουθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι και όσοι συλλαμβάνονται να έχουν κάνει ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις θα τιμωρούνται με εξοντωτικά πρόστιμα. Ο κ. Καραμανλής πάντως πιστεύει ότι εάν επιτύχει το πείραμα θα έχει οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης κράτους και πολίτη.

Η δεύτερη μεγάλη πηγή για την αύξηση των εσόδων θα προέλθει από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι κ. Αλογοκούφης και Μπέζας έχουν επεξεργασθεί σειρά μέτρων που θα αρχίσουν να υλοποιούνται σταδιακά και τα οποία στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε όλοι οι Ελληνες να μετέχουν ισότιμα και σύμφωνα με τις πραγματικές τους δυνατότητες στη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους.

Ενιαίος φόρος στα ακίνητα

Μια τρίτη πηγή θα είναι τα ακίνητα. Ο κ. Αλογοκούφης είναι έτοιμος να προχωρήσει στην εφαρμογή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος θα καταβάλεται ετησίως και θα έχει συντελεστές από 0,1 έως 0,25 τοις χιλίοις, ανάλογα με την κατηγορία και το είδος του ακινήτου (αγροτικά, αστικά, βιομηχανικά κ.λπ.) και θα επιβάλεται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Στη φορολογία αυτή θα ενοποιηθούν οι δεκάδες φόροι που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα, τόσο από το κράτος όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Του ενιαίου φόρου θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία και οι κληρονομιές και γονικές παροχές για τις οποίες προσφάτως εξηγγέλθησαν ειδικά μέτρα.

Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι σημαντικά έσοδα θα αντληθούν από ακίνητα που σήμερα υπάγονται σε ofshore ή άλλες εταιρείες. Οπως λέγεται, εφ’ εξής υπόχρεος για τον φόρο θα είναι ο ιδιοκτήτης και όχι η εταιρεία.

Τόσο η πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα όσο και η απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων σαν πρώτα κυβερνητικά μέτρα στέλνουν στην κοινωνία ένα μήνυμα δικαιοσύνης, αλλά και αποφασιστικότητας για την καταπολέμηση χρονίων πληγών της οικονομίας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή