Ποιοι μητροπολίτες φέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι

Ποιοι μητροπολίτες φέρονται ως πιθανοί υποψήφιοι

6' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θηβών κ. Ιερώνυμος

Ο κ. Ιερώνυμος, 69 ετών, υπήρξε ο έτερος βασικός υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο στην εκλογή του 1998. Τότε πολλοί μητροπολίτες τού αρνήθηκαν την ψήφο τους γιατί το όνομά του ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο. Υστερα από πολύχρονες δικαστικές μάχες απεδείχθη η αθωότητα όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση, καθώς ουδέποτε σημειώθηκαν ατασθαλίες στη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας. Πολλοί εκτίμησαν από την πρώτη στιγμή πως όλη η υπόθεση ήταν «στημένη» προκειμένου να πληγεί το κύρος του κ. Ιερώνυμου. Εκτίμηση που περιλαμβάνεται και στο σκεπτικό της αθωωτικής αποφάσεως του δικαστηρίου. Ο ίδιος ελάχιστες φορές έδειξε την πικρία του, ενώ πριν από δύο χρόνια, όταν η αρχιεπισκοπική αυλή κλυδωνιζόταν από σκάνδαλα, στάθηκε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου στηρίζοντάς τον να προχωρήσει στην «αυτοκάθαρση» της Εκκλησίας. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες που ο κ. Χριστόδουλος δίνει τη μεγάλη μάχη για τη ζωή του, ο Θηβών κ. Ιερώνυμος βρίσκεται και πάλι δίπλα στον αλλοτινό του αντίπαλο. Η υποψηφιότητά του υποστηρίζεται από τη «Σεραφειμική» πτέρυγα της Ιεραρχίας, στην οποία ανήκουν οι Μεγάρων κ. Βαρθολομαίος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος και Μαντινείας κ. Αλέξανδρος. Επίσης στηρίζεται από ιεράρχες που επιθυμούν στενότερους δεσμούς συνεργασίας με το βαλλόμενο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σπάρτης κ. Ευστάθιος

Χαμηλών τόνων κληρικός, με συμπάθειες στο αρχιεπισκοπικό περιβάλλον και γενικότερα στους συντηρητικούς κύκλους της Ιεραρχίας. Διατηρεί δεσμούς με πολλούς αρχιερείς και εκκλησιαστικές οργανώσεις, ενώ λέγεται ότι εξελέγη με τη στήριξη της «Χρυσοπηγής». Είναι πολύ πιθανό η πνευματική «μήτρα» του κ. Χριστόδουλου να τον στηρίξει και τώρα εάν φυσικά δεν θέσει υποψηφιότητα το μέλος της Αδελφότητας, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Στα 27 χρόνια που είναι μητροπολίτης Σπάρτης έχει πραγματοποιήσει σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Από τις αρχές της δεκαετίας, ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου, ο 67χρονος κ. Ευστάθιος ανέλαβε πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ιεράρχες εκτιμούν ότι θα έχει τη στήριξη του στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου κ. Κώστα Πυλαρινού, γεν. διευθυντή των οικονομικών της Εκκλησίας. Πληροφορίες εμφανίζουν στο πλευρό του και τον μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπάρτης στήριξε τις επιλογές του Αρχιεπισκόπου σε όλα τα μεγάλα θέματα, όπως τη σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών».

Σύρου κ. Δωρόθεος

Ιεράρχης της «Νέας Γενιάς» ο κ. Δωρόθεος, 54 ετών, διαθέτει φιλίες στην Ιεραρχία αλλά και στον πολιτικό κόσμο. Διακρίθηκε ως εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου τη δύσκολη περίοδο των σκανδάλων που συγκλόνισαν την Εκκλησία. «Καλλιεργημένος, με μέλλον» υποστηρίζουν οι φιλικά διακείμενοι σε αυτόν ιεράρχες. Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν πως τυχόν υποψηφιότητά του θα συναντήσει την αντίδραση της «Χρυσοπηγής».

Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος

Πνευματικό παιδί του μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικου, ο Δημητριάδος ο κ. Ιγνάτιος διαδέχθηκε τον νυν Αρχιεπίσκοπο στον Βόλο. Προηγουμένως υπηρέτησε για μερικούς μήνες κοντά του ως εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής. Είναι μόλις 51 ετών, ιδιαίτερα δραστήριος και διαθέτει επικοινωνιακό χάρισμα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 παρουσιάζει στην κρατική τηλεόραση την εκπομπή «Αρχονταρίκι». Σε πολλές περιπτώσεις διαφώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο ακολουθώντας τις επιλογές της «Χρυσοπηγής». Πολλοί πιστεύουν ότι αν δεν θέσει υποψηφιότητα, θα στηρίξει μαζί με τους υπόλοιπους αρχιερείς – μέλη της αδελφότητας τον Σπάρτης κ. Ευστάθιο.

Ξάνθης κ. Παντελεήμων

Απλός, ήπιος και χαμηλών τόνων κληρικός ο κ. Παντελεήμων, 64 ετών, όταν βρίσκεται στην Αθήνα χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του ταξί ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Αποτελεί έναν από τους τελευταίους που εξελέγησαν επί Σεραφείμ και στα δώδεκα χρόνια που διακονεί στην Ξάνθη έχει συμβάλει στην προσέγγιση με τους μουσουλμάνους συμπολίτες του. Εχει συμπάθειες στην Ιεραρχία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τον στηρίζουν πρόσωπα του ευρύτερου περιβάλλοντος του κ. Χριστόδουλου. Διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος

Συγγραφέας δεκάδων βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 15 γλώσσες, ο κ. Ιερόθεος, 62 ετών, χαρακτηρίζεται από πολλούς ο «ιστορικός» της Ιεραρχίας. Καλλιεργημένος και ηπίων τόνων, εξετάζει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του στην περίπτωση που δεν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον ο Θηβών κ. Ιερώνυμος. Ανήκει στην ομάδα των ιεραρχών που πιστεύουν στη στενότερη συνεργασία με το Φανάρι, ενώ διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος

Οταν τον περασμένο Αύγουστο ξέσπασαν οι μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος επικοινωνούσε διαρκώς με συγγενείς του στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Οι πύρινες φλόγες έφτασαν και στο χωριό του, τη Σαλμώνη, και όπως όλοι, έτσι και εκείνος παρακολουθούσε το δράμα των πυροπαθών. Μια από τις πρώτες του ενέργειες ήταν η αποστολή οικονομικής και υλικής βοήθειας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, που άφησε τη δεκαετία του ’60 προκειμένου να σπουδάσει στην Αθήνα. Την περίοδο της αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου, όπως και ο νυν Αρχιεπίσκοπος, υπηρέτησε σε επιτελική θέση στην Ιερά Σύνοδο, γεγονός που υπενθυμίζουν οι επικριτές του. Λίγο πριν από τη μεταπολίτευση εκλέχθηκε μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, όπου παρέμεινε για 30 χρόνια. Το 1998 ήταν υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, αλλά ήρθε τρίτος. Στην τελική ψηφοφορία στήριξε τον κ. Χριστόδουλο αφού, όπως άφηναν τότε κάποιοι να εννοηθεί, έλαβε τη διαβεβαίωση πως όταν «χηρεύσει» η Θεσσαλονίκη θα μετατεθεί εκεί. Τελικά αυτό συνέβη το 2004, μεσούσης της κρίσης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών». Ο κ. Ανθιμος, 72 ετών, θεωρείται ίσως ένας από τους πιο επικοινωνιακούς ιεράρχες που διατηρεί καλές σχέσεις με δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Πολλές φορές εκλήθη να αξιοποιήσει το χάρισμά του προς όφελος της Εκκλησίας, όπως το 1987, όταν μαζί με τον τότε Δημητριάδος Χριστόδουλο και τον Θηβών κ. Ιερώνυμο οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο «περί εκκλησιαστικής περιουσίας».

Μεσογαίας κ. Νικόλαος

Ενας από τους πλέον μορφωμένους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, με σπουδές στη Φυσική και μεταπτυχιακούς τίτλους στην Αστροφυσική, Μηχανολογία, Βιοϊατρική Τεχνολογία και Θεολογία. Εκάρη μοναχός από τον Κονίτσης Σεβαστιανό και αργότερα εντάχθηκε στο μοναχολόγιο της Αγιορείτικης Μονής Σίμωνος Πέτρας. Υπηρέτησε στο Μετόχι της Μονής στον Βύρωνα μέχρι και την εκλογή του στη Μητρόπολη Μεσογαίας, το 2004. Οι επικριτές του τον χαρακτηρίζουν «οργανωσιακό» και υπενθυμίζουν ότι ο αδελφός του είναι ο επικεφαλής του «Σωτήρα». Διατηρεί στενούς φιλικούς δεσμούς με πολιτικούς, όπως ο υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος, καθώς και επιχειρηματικούς παράγοντες. Παραταύτα εκτιμάται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύσκολη η εκλογή του, εκτός και αν τον στηρίξουν οι πρεσβύτεροι της Ιεραρχίας.

Η χαρτογράφηση της Ιεραρχίας

Το δίλημμα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι πολλοί μητροπολίτες είναι αν στην επόμενη αρχιεπισκοπική εκλογή θα επιλέξουν μια «μεταβατική λύση» ή έναν προκαθήμενο «μακράς πνοής». Στην πρώτη περίπτωση ο ιεράρχης που θα επιλεγεί θα προέρχεται από την ομάδα των παλαιών -άρα και ηλικιωμένων- μητροπολιτών. Μια προοπτική η οποία εξυπηρετεί τα μελλοντικά σχέδια των «νεαρών» της Ιεραρχίας που εξελέγησαν επί Χριστοδούλου και ακόμα δεν έχουν διαμορφώσει τις δικές τους ισχυρές ομάδες επιρροής.

Αλλωστε από τη νέα γενιά υπάρχουν πολλοί που μελλοντικά -αν όχι τώρα- θα επιθυμούσαν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Γεγονός που οδηγεί τους ενδιαφερόμενους να στραφούν σε κάποιον από τους μεγαλύτερους σε ηλικία υποψηφίους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Παράλληλα, όμως, γνωρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι, που ξεπερνούν τους 50 και αποτελούν την πλειοψηφία στο σώμα της Ιεραρχίας, δεν θα στηρίξουν εύκολα υποψήφιο της νέας γενιάς μητροπολιτών. «Για τους 60άρηδες και τους 70άρηδες ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να διεκδικήσουν τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Δεν μπορούν άλλωστε να φανταστούν το ενδεχόμενο, στο πηδάλιο της Εκκλησίας να βρεθεί ξαφνικά ένας κατά πολύ νεότερός τους μητροπολίτης», επισημαίνει ένας εκ των «νεαρών» της Ιεραρχίας.

Τις τελευταίες ημέρες οι «κομματάρχες» στα διάφορα «στρατόπεδα» των υποψηφίων μετρούν δυνάμεις, επαναβεβαιώνουν συμμαχίες και επιχειρούν να συνάψουν νέες. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν οι τριάντα μητροπολίτες που εξελέγησαν μετά την ανάρρηση του κ. Χριστόδουλου στον θρόνο της Αθήνας. Πρόκειται για μια ετερόκλητη ομάδα ιεραρχών -πολλοί εκ των οποίων επηρεάζονται από παλαιότερους μητροπολίτες- και, όπως όλα δείχνουν, δεν θα κρατηθεί ενωμένη. Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα υιοθετήσουν οι μητροπολίτες Λαγκαδά κ. Σπυρίδων -προεδρεύων της Συνόδου της Ιεραρχίας- Κιλκισίου κ. Απόστολος, Λευκάδος κ. Νικηφόρος, Καρυστίας κ. Σεραφείμ και Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ. Οι τέσσερις τελευταίοι συγκροτούν την ομάδα των «οργανωσιακών» και θεωρείται πιθανό να προβούν σε μια «συντηρητική» επιλογή. Κοντά τους ενδέχεται να κινηθούν και νεότεροι ιεράρχες που συνδέονται με οργανώσεις, όπως οι μητροπολίτες Εδέσσης κ. Ιωήλ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, και Αιτωλοακαρνανίας κ. Κοσμάς. Ρόλο στις εξελίξεις θα επιχειρήσει να διαδραματίσει και η οργάνωση «Χρυσοπηγή», συνιδρυτές της οποίας είναι ο πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικος, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος καθώς και ο νυν Αρχιεπίσκοπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή