Η κοινή γνώμη εγκρίνει το «βέτο»

Η κοινή γνώμη εγκρίνει το «βέτο»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άσκηση βέτο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον δεν επιτευχθεί συμβιβασμός ως προς το όνομα, ζητά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue το 81% το ερωτηθέντων ζητά «βέτο» σε περίπτωση μη συμβιβασμού, το 11% προτείνει να μην τεθεί βέτο από ελληνικής πλευράς ενώ 8% αποφεύγουν να απαντήσουν στο ερώτημα. Μία ενδεχόμενη αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία» θα προκαλούσε στο 79% των ερωτηθέντων συναισθήματα, στην καλύτερη περίπτωση, στεναχώριας στη χειρότερη δε ντροπής και αγανάκτησης. Συγκεκριμένα, το 29% δήλωσε ότι θα αισθανόταν μάλλον λύπη και στενοχώρια, το 28% οργή και αγανάκτηση και το 22% ντροπή. Αδιάφορος δηλώνει ένας στους δέκα ενώ μάλλον ανακουφισμένο από την εξέλιξη θα ένιωθε μόλις το 3% της κοινής γνώμης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το 41% θεωρεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ως μάλλον χαμένη υπόθεση, ενώ το 54% δηλώνει αισιόδοξο ότι μία ελληνική νίκη είναι ακόμη εφικτή.

Η ελληνική κοινή γνώμη εμφανίζεται μη ικανοποιημένη από τις επιδόσεις των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία 15 χρόνια στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. «Οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν το πρόβλημα μη ικανοποιητικά» εκτιμά το 79% ενώ θετικά κρίνει τους χειρισμούς της Αθήνας μόλις το 14%. Μπορεί, πάντως, το «Σκοπιανό» να έχει επανέλθει ως μείζον ζήτημα της εξωτερικής μας πολιτικής, όμως μόνον για το ένα τρίτο της κοινής γνώμης η γείτονα χώρα αποτελεί πολύ μεγάλη απειλή για την Ελλάδα. Το 54% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Public Issue θεωρούν το κράτος των Σκοπίων μικρή απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας. Αντιθέτως, μία σημαντική μερίδα (το 32% των ερωτηθέντων) χαρακτηρίζει την ΠΓΔΜ ως «μεγάλη απειλή», αποδεικνύοντας ότι η πολιτική ρητορεία επί των εθνικών μπορεί να έχει σημαντικό ακροατήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή