Νέα πρόσωπα και λειτουργία στη Χ. Τρικούπη

Νέα πρόσωπα και λειτουργία στη Χ. Τρικούπη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο άρωμα ανανέωσης και αλλαγή του τρόπου διεύθυνσης του κόμματος, με πολιτικά πρόσωπα στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, προβλέπει το νέο μοντέλο διεύθυνσης του ΠΑΣΟΚ που επεξεργάζεται ο κ. Γ. Παπανδρέου.Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπανδρέου δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις για τον χρόνο του συνεδρίου: Η πλειοψηφία των συνεργατών του προτείνει τη διεξαγωγή του συνεδρίου σε σύντομο χρόνο, δηλαδή στις 16 Δεκεμβρίου ή, διαφορετικά, στα μέσα Ιανουαρίου. Υπάρχει όμως και η άποψη το συνέδριο να πραγματοποιηθεί τελικώς την άνοιξη. Σε κάθε περίπτωση, όπως δεσμεύθηκε και με την προχθεσινή του δήλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για την «επόμενη ημέρα» εντός της εβδομάδος, πιθανότατα δε αύριο ή μεθαύριο, αφού σήμερα πραγματοποιήσει ένα τελικό γύρο τηλεφωνικών διαβουλεύσεων, που όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έχει το χαρακτήρα «διαπραγμάτευσης» με τους πρωτοκλασάτους. Εξ άλλου ένα σημείο στο οποίο έχει καταλήξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν θα επιτρέψει στη Χαριλάου Τρικούπη να λειτουργήσει «συνομοσπονδία» των παραγόντων που τον στήριξαν στην αναμέτρηση με τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και τον κ. Κ. Σκανδαλίδη για την ηγεσία. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως στις προθέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου είναι να προχωρήσει στον διορισμό γραμματείας της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, η οποία θα έχει έντονο το στοιχείο της ανανέωσης, μακριά από τη γνωστή κομματική επετηρίδα. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Γ. Παπανδρέου είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός θεσμικού οργάνου που θα έχει την ευθύνη καθοδήγησης του ΠΑΣΟΚ μέχρι το συνέδριο, καθώς δεν θέλει να κατηγορηθεί εκ νέου ότι λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις μόνος ή με το στενό του περιβάλλον.

Οπως προαναφέρθηκε, η κρατούσα άποψη στο στρατόπεδο του κ. Γ. Παπανδρέου είναι το συνέδριο να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως η εσωκομματική κυριαρχία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να τερματιστεί οριστικά ο κύκλος της εσωστρέφειας που άνοιξε μετά την ήττα της 16ης Σεπτεβρίου και το κόμμα να επικεντρωθεί στον αντιπολιτευτικό του ρόλο. Κατά την άλλη εκδοχή, όμως, η διεξαγωγή συνεδρίου σε σύντομο χρόνο μπορεί να οδηγήσει στην «ομογενοποίηση» των παραγόντων που στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου. Αντιθέτως, οι δυνάμεις του πιθανότατα θα αρχίσουν να φυλλορροούν, εάν το συνέδριο καθυστερήσει, και ο κ. Γ. Παπανδρέου με πολιτικές πρωτοβουλίες πετύχει να ενσωματώσει ορισμένους κρίσιμους «κρίκους». Ηδη, έμπειρα στελέχη υποστηρίζουν πως προβεβλημένα στελέχη που υποστήριξαν τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουν στη δημιουργία «ρεύματος», ειδικά εάν ο κ. Γ. Παπανδρέου πείσει πως δεν προτίθεται να κινηθεί με αποκλεισμούς ή να επαναλάβει σφάλματα της προηγούμενης τριετίας.

Τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου προτίθεται να προτείνει συγκεκριμένο ρόλο στον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και στον κ. Κ. Σκανδαλίδη, αλλά βεβαίως τούτο δεν πρόκειται να γίνει σε μια λογική διαπραγμάτευσης. Επίσης, συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου προεξοφλούν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητα του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου προκειμένου να πείσει ότι «υπερβαίνει» το χάσμα των τελευταίων εβδομάδων στο κόμμα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει στην απόφαση να ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση στη Ν.Δ., αλλά και να συνεχίσει την αντιπαράθεση με όσους επιθυμούν να χειραγωγήσουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή