Ο εκλογικός νόμος προ των πυλών

Ο εκλογικός νόμος προ των πυλών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και η δεύτερη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης δημιουργούν το πεδίο της, εφεξής, σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτόν τον μήνα αναμένεται να ανοίξει και επισήμως το ζήτημα του εκλογικού νόμου, καθώς η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι ήδη έτοιμη στο γραφείο του κ. Π. Παυλόπουλου.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να αναμείνει την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να μην κατηγορηθεί για αντιθεσμική συμπεριφορά. Οι λόγοι αναμονής, πλέον, εξέλιπαν και, συνεπώς, αναμένεται η συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου στην κυβερνητική επιτροπή και η κατάθεση της διάταξης στη Βουλή πολύ σύντομα και, σε κάθε περίπτωση, πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις Εορτές.

Πάντως, ο κ. Παυλόπουλος, που χθες είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, επέμεινε ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα απασχολήσει την επικείμενη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδ. Ρουσόπουλος που αρκέστηκε να δηλώσει: «Οταν έχω κάτι νεώτερο, θα σας ενημερώσω».

Παρά την τοποθέτηση πολλών κορυφαίων στελεχών (ενδεικτικά, Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Σουφλιάς) υπέρ του «γερμανικού συστήματος» (πολλές μονοεδρικές περιφέρειες και λίστες περιφερειών), ο κύβος ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις έχει ριφθεί. Ο νέος νόμος θα βασίζεται στον ισχύοντα, προσφέροντας αντί των 40, 45 – 50 έδρες ως μπόνους στο πρώτο κόμμα. Παράλληλα, θα εμπεριέχει ρήτρα αποκλεισμού των συνασπισμών κομμάτων από το μπόνους, αποτρέποντας έτσι ακόμη και… τη συζήτηση για τη σύμπηξη κοινού μετώπου από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης εν όψει του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που ξεκινάει αύριο στην Κυλλήνη. Ο κ. Παυλόπουλος ήταν εμφανώς ανακουφισμένος από την εξέλιξη των αστυνομικών επιχειρήσεων στα Ζωνιανά, δηλώνοντας ότι «αυτές θα διαρκέσουν για όσο χρειαστεί, ώστε στο διηνεκές να διασφαλίζεται η εφαρμογή του νόμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή