Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει την Τρίτη

Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει την Τρίτη

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με τις δεσμεύσεις της για ευρείες μεταρρυθμίσεις βρίσκεται η κυβέρνηση στο κατώφλι του 2008. «Αυτή τη χρονιά θα κερδίσουμε το στοίχημα ή θα το χάσουμε για πάντα» συνομολογούν άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παραδεχόμενοι εμμέσως πλην σαφώς ότι την προηγούμενη τετραετία, αν και μπήκαν τα θεμέλια της πολιτικής της Ν.Δ., χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Εξίσου ευρεία είναι η παραδοχή ότι η νέα χρονιά δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς για το κυβερνών κόμμα, το οποίο οφείλει τη διατήρηση του πολιτικού του προβαδίσματος περισσότερο στην αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να επανακάμψει και πολύ λιγότερο στην πολιτική του και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Η ηλεκτρισμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην πολιτική σκηνή επιβαρύνεται περαιτέρω από τις δυσοίωνες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, που δυσχεραίνουν τους στόχους του οικονομικού επιτελείου και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών με ταχύτατους ρυθμούς.

Ως το τέλος καλοκαιριού

Σε όλες τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποιεί με κορυφαίους υπουργούς, ο πρωθυπουργός θέτει ως καταληκτική περίοδο για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών που έχουν εξαγγελθεί το τέλος του καλοκαιριού, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό περιθώριο λαθών ή ατυχών χειρισμών.

Επισήμως, η αντίστροφη μέτρηση θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη με τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, αφιερωμένης -για πολλοστή φορά- στις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να δοθεί και το αναγκαίο μήνυμα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση αυτή, η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη- Πετραλιά θα προβεί σε μία πρώτη ολοκληρωμένη εισήγηση για το περιεχόμενο των αλλαγών που θα περιλαμβάνονται στην κυβερνητική πρόταση της Ν.Δ. για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το εύρος των τελικών ρυθμίσεων θα είναι κατά πολύ μειωμένο σε σχέση με τα αρχικώς θρυλούμενα. Ανάλογο είναι το κλίμα και σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Ολυμπιακής, η οποία επίσης επανήλθε μάλλον με ατυχή για την κυβέρνηση τρόπο στην επικαιρότητα, ενώ με μειωμένη «φόρα» εμφανίζεται το κυβερνητικό επιτελείο και σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα της παιδείας.

Κρίσιμο στοίχημα

Υπ’ αυτό το κλίμα, η ιδιωτικοποίηση των δύο μεγάλων λιμένων της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύεται σ’ ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα, αφού αφενός η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να υποστεί νέο πλήγμα σε κανένα μέτωπο και αφετέρου η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση συνδέεται άμεσα με την οικονομία, το κόστος των εισαγόμενων προϊόντων και τις διεθνείς τάσεις περί τις παραχωρήσεις λιμένων σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράζεται αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά οι αντιστάσεις θα είναι μικρότερες, καθώς ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Βουλγαράκης διαθέτει συνδικαλιστική εμπειρία, έχει εφοδιάσει το νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης με περισσότερα εφόδια και έχει ήδη αποστείλει το μήνυμα προς τους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πλήρως τα εργασιακά, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Ο κ. Βουλγαράκης έχει ήδη ενημερώσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι περί τα μέσα Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία παραχώρησης των δύο λιμένων σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Κατά την ίδια περίοδο, δηλαδή εντός του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, ενώ περί τα μέσα να ξεκινήσουν εκ νέου και οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. για την καυτή «πατάτα» της Ολυμπιακής. Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει τους ελέγχους και για την περίοδο 2004-2007 για την παραπομπή της Ελλάδος (σ.σ. για τρίτη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), στελέχη του υπουργείου Μεταφορών εκφράζουν αισιοδοξία ότι ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ζακ Μπαρό θα επιτρέψει τελικώς τη λειτουργία της εταιρείας ώς το φθινόπωρο προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η νέα τουριστική περίοδος, αλλά και για να προετοιμαστεί με άνεση το νομικό καθεστώς μετάβασης στη νέα εταιρεία, όπως και η αποκατάσταση των εργαζομένων που έχουν εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι, πάντως, έχουν ήδη προαναγγείλει δυναμικές κινητοποιήσεις για τον Ιανουάριο, και ο νέος υπουργός Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκης παραδέχεται ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για την κυβέρνηση.

Πέραν των παραπάνω, απ’ όσα συζητήθηκαν στην πρώτη για το νέο έτος συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη είναι σαφές ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν μεγαλύτερη δυναμική οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που έχουν επιτευχθεί στη χώρα, αλλά και να προωθήσει πολιτικές που θα ενισχύσουν το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.

Διυπουργικές επιτροπές

«Σε όλους τους κρίσιμους τομείς που επηρεάζουν καταλυτικά την ανταγωνιστικότητα και κατ’ επέκταση την αναπτυξιακή δυναμική της Οικονομίας -όπως είναι η παιδεία, η ενέργεια, η υγεία, οι υποδομές, οι τηλεπικοινωνίες- η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει με τολμηρές παρεμβάσεις τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος», επαναλαμβάνει διαρκώς ο κ. Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο υπουργός Οικονομίας προτίθεται να συγκαλέσει τις διυπουργικές επιτροπές που έχουν συσταθεί για τις ΔΕΚΟ, για τα ΣΔΙΤ και για τις αποκρατικοποιήσεις προκειμένου να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για ζητήματα που χρονίζουν, ενώ θα ακολουθήσουν και συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών και του Εθνικού Συμβουλίου που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην πλήρη εφαρμογή του Ν. 3249/2005 για τις ΔΕΚΟ και την εφαρμογή ανάλογων ρυθμίσεων όσον αφορά τη διαφάνεια των οικονομικών καταστάσεων και στα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ψήφιση νομοσχεδίων

Παράλληλα, με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής, πρόκειται να ψηφιστούν τα νομοσχέδια για τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής για την αντιμετώπιση της φτώχειας και η τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που προβλέπει την απλοποίηση της φορολογίας των ακινήτων, παράλληλα με τη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων που ξεκίνησε φέτος και ολοκληρώνεται το 2009, ώστε ο συντελεστής για τα μεσαία εισοδήματα να διαμορφωθεί στο 25% από 30% και 40% που είναι σήμερα.

Στο πακέτο των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται και αλλαγές στην ΕΥΔΑΠ, οι οποίες θα αφορούν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι το μάνατζμεντ της επιχείρησης θα παραμείνει στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή