13 απαντήσεις για το παζλ Ζαχόπουλου

13 απαντήσεις για το παζλ Ζαχόπουλου

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστική και πολυεπίπεδη η πληροφόρηση περί την υπόθεση Ζαχόπουλου, με αποκαλύψεις -πειστικές ή μη- να διαδέχονται η μία την άλλη, και με την υφέρπουσα παραφιλολογία να κάνει το παζλ ακόμα πιο σύνθετο, ενώ η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και προβλέπεται ότι ο χρόνος περαίωσής της αργεί ακόμα. Η «Κ» παραθέτει μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων με άξονα τα «πρωταγωνιστικά» πρόσωπα, τα έως τώρα στοιχεία από τις καταθέσεις, αλλά και τις (πολλές) απορίες που εγείρονται.

1. «Μπλε» ή «ροζ» η υπόθεση Ζαχόπουλου;

Η κυβέρνηση επιμένει αποκλειστικά -και μόνον- στη «ροζ» εκδοχή. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως από τον άτυπο έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου ουδέν μεμπτόν προέκυψε. Στο αυτό το συμπέρασμα κατατείνουν και τα δημοσιεύματα του Τύπου, που παρά το συνεχές «ψάρεμα» των δημοσιογράφων, το «λαυράκι» δεν έχει ανακαλυφθεί. Ωστόσο, η διαχείριση της υπόθεσης από το Μέγαρο Μαξίμου και, κυρίως, το «απόρρητο» περί τον κομιστή του DVD έδωσε στην υπόθεση στοιχεία πολιτικού θρίλερ. Οι παλαιότερες στενές σχέσεις, άλλωστε, του πρώην Γραμματέα με τον πρωθυπουργό δημιουργούν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη σεναρίων περί «γαλάζιου σκανδάλου». Η Δικαιοσύνη ερευνά αυτή καθεαυτή την απόπειρα αλλά και τα έργα και τις ημέρες Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού. Λογικά, θα καταλήξει κάπου…

2. Γιατί προφυλακίστηκε η Εύη Τσέκου;

Τουλάχιστον τρεις μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι πίεζε τον Ζαχόπουλο μέσω του DVD για τη μονιμοποίησή της στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η σύμβασή της έληγε στις 31.12.2007. Επιπλέον, στα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος της, συγκαταλέγεται και σημείωμα που βρέθηκε στο σπίτι του παρ’ ολίγον αυτόχειρα με τον αριθμό του τραπεζικού της λογαριασμού.

3. Είχε γνώση του περιεχομένου του DVD το Μαξίμου πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας του Χρ. Ζαχόπουλου;

Σύμφωνα με την επίσημη θέση της κυβέρνησης, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου κ. Θ. Ρουσόπουλου, ουδείς εκ των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου είδε το επίμαχο DVD. Ο ίδιος ισχυρισμός προβάλλεται ως απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν παρεδόθη άμεσα το DVD -αν και φέρεται ως το μέσο του εκβιασμού- στον εισαγγελέα. Μάλιστα, επιστρατεύεται το επιχείρημα ότι εκείνες τις ημέρες οι επιτελείς συνόδευαν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Ρωσία. Ωστόσο, σύμφωνα με την κατάθεση του Γ. Μυλωνά, επιστήθιου φίλου του πρώην γ.γ., ο Χρ. Ζαχόπουλος το μεσημέρι της Δευτέρας, 17 Δεκεμβρίου, σε συνάντηση που είχε μαζί του στο διαμέρισμα της οδού Καρνεάδου τού αποκάλυψε ότι το Μαξίμου είχε λάβει γνώση του οπτικοακουστικού υλικού…

4. Ποιο είναι το περιεχόμενο του DVD;

Σύμφωνα με το πόρισμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών το DVD περιέχει αμιγώς ερωτικές σκηνές και διαλόγους μεταξύ του πρώην γ.γ. και της 35χρονης πρώην συνεργάτιδός του και κατηγορούμενης για εκβίαση Εύης Τσέκου. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι αποτελεί προϊον συρραφής που έχει γίνει με τρόπο ώστε να απεικονίζεται κυρίως ο Χρ. Ζαχόπουλος και όχι η Εύη Τσέκου. Οι σκηνές διαδραματίζονται σε ιδιωτικό χώρο, δίχως να έχει αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για το διαμέρισμα της Καρνεάδου, δωμάτιο ξενοδοχείου ή κάποιο άλλο διαμέρισμα, ενώ ως πιθανότερο μέσο βιντεοσκόπησης θεωρείται μικροκάμερα στην τσάντα της Τσέκου. Ωστόσο, σαφής απάντηση ως προς τις συχνές αλλαγές που παρατηρούνται στη γωνία λήψης αλλά και την ποιότητα της εικόνας, δεν έχει ακόμη δοθεί….

5. Ποιος έκανε το μοντάζ;

Τα σενάρια είναι τρία. Είτε έγινε από τον δημοσιογράφο που παρέδωσε το DVD στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε έγινε από άγνωστο άτομο προ της παράδοσής του στον δημοσιογράφο, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το υλικό να μονταρίστηκε μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Δικαιοσύνης. Στην τελευταία περίπτωση ανακύπτει ακόμη πιο έντονα το ερώτημα σχετικά με το τι περιελάμβαναν οι σκηνές που κόπηκαν.

6. Πόσα τελικά είναι τα DVD;

Φημολογείται ότι πέραν αυτού που βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή υπάρχουν άλλα τρία. Ωστόσο, κανένα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητος ούτε έχει κάποιο από αυτά κατατεθεί στη Δικαιοσύνη. Το ενδεχόμενο πάντως να υπάρχει και άλλο οπτικοακουστικό υλικό θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, δεδομένης της διαπίστωσης των εμπειρογνωμόνων της Ασφάλειας ότι το επίμαχο υλικό αποτελεί προϊόν συρραφής.

7. Πώς ενεπλάκη ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γιάννης Ανδριανός στην υπόθεση Ζαχόπουλου;

Σε αυτόν παραδόθηκε το DVD τρεις ημέρες πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γ.γ, του υπουργείου Πολιτισμού. Οπως κατέθεσε ο ίδιος στον ανακριτή, παρέλαβε το DVD από δημοσιογράφο σε συνάντηση που είχε μαζί του στο «Βυζαντινό» του ξενοδοχείου Χίλτον. Ο κ. Ανδριανός δεν αποκάλυψε το όνομα του δημοσιογράφου στον ανακριτή επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο.

8. Δικαιούται να επικαλείται το δημοσιογραφικό απόρρητο ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού;

Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δημοσιογράφοι οι οποίοι απασχολούνται σε γραφεία Τύπου στην Ελλάδα δεν υποχρεούνται να καταθέσουν τη δημοσιογραφική τους ταυτότητα. Τυπικά, λοιπόν ο κ. Ανδριανός νομιμοποιείται να επικαλείται το δημοσιογραφικό απόρρητο. Σε επίπεδο ουσίας ωστόσο, τελούν εις γνώσιν του στοιχεία άκρως σημαντικά για την ανάκριση, τα οποία δεν είναι αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και περιήλθαν στην κατοχή του λόγω της πολιτικής θέσης που κατέχει. Περαιτέρω τα στοιχεία αυτά άπτονται υπόθεσης που αφορούν το δημόσιο συμφέρον…

9. Θα κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση ο κ. Ανδριανός;

Θεωρείται βέβαιο ότι μόλις επιστρέψει από την πρωθυπουργική αποστολή στην Ινδία, ο κ. Ανδριανός θα κληθεί προκειμένου να καταθέσει και πάλι στον 2ο ειδικό ανακριτή. Ζητούμενο, το όνομα του δημοσιογράφου που παρέδωσε το DVD. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορα ο κ. Ανδριανός θα προβεί σε αποκαλύψεις αφενός για να αποφύγει ο ίδιος ενδεχόμενες ποινικές συνέπειες, αφετέρου για να σταματήσει η φημολογία περί εμπλοκής του Μαξίμου στην υπόθεση.

10. Γιατί είναι σημαντικό να αποκαλυφθεί το όνομα του δημοσιογράφου που παρέδωσε το DVD στον κ. Ανδριανό;

Βασικό ζητούμενο της ανάκρισης είναι να διαπιστωθεί το άτομο ή τα άτομα που έκαναν συρραφή του οπτικοακουστικού υλικού προκειμένου να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των, κατά την κατηγορία, ατόμων που εκβίαζαν τον Χρήστο Ζαχόπουλο. Εστω και εξ αντανακλάσεως, μέσω του κομιστή του DVD ο ανακριτής μπορεί να φτάσει στους δράστες.

11. Ποιος είναι ο ρόλος των τριών δικηγόρων στην υπόθεση Ζαχόπουλου;

Οι δύο εκ των τριών, ο παρ’ ολίγον αυτόχειρας Ηρακλής Κουτελίδας και ο Δ.Μ., αναφέρονται στην κατάθεση του κ. Γ. Μυλωνά και φέρονται ότι χειρίζονταν δικαστικές υποθέσεις του κ. Ζαχόπουλου. Στον κ. Ζαχόπουλο φέρεται να τους είχε συστήσει η Εύη Τσέκου καθώς ο κ. Κουτελίδας ήταν και κουμπάρος της. Ο κ. Μυλωνάς έχει καταθέσει σε βάρος τους ότι πίεζαν τον κ. Ζαχόπουλο για θέματα αποχαρακτηρισμών διατηρητέων κτιρίων, ενώ τον είχαν παροτρύνει να ενδώσει στις οικονομικές απαιτήσεις της κ. Τσέκου. Στον τρίτο δικηγόρο η Εύη Τσέκου φέρεται να είχε απευθυνθεί για το θέμα του παράτυπου διαγωνισμού και ήταν αυτός που τη συνόδευε στους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και στην Ευελπίδων όταν αυτή κατέστη κατηγορούμενη.

12. Ποια η σχέση της δεύτερης απόπειρας αυτοκτονίας με την υπόθεση Ζαχόπουλου;

Σε ένα από τα σημειώματα που άφησε ο 53χρονος δικηγόρος Ηρακλής Κουτελίδας χαρακτηρίζει εαυτόν «εξιλαστήριο θύμα» της υπόθεσης και αναφέρεται εκτενώς στο ιστορικό της γνωριμίας του με τον Χρήστο Ζαχόπουλο αλλά και την κατηγορούμενη Εύη Τσέκου. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αποφάσισε το απονενοημένο διάβημα καθώς δεν άντεχε να επιστρέψει στη φυλακή όπου είχε εκτίσει ποινή για απάτη και πλαστές επιταγές.

13. Τι ερευνά παράλληλα με την ανάκριση ο εισαγγελέας;

Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που διετάχθη με αφορμή καταγγελίες υπαλλήλων και στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού σε εφημερίδες, είναι να διαπιστωθούν τυχόν ύποπτες συμβάσεις αλλά και απευθείας αναθέσεις έργων επί γενικής γραμματείας Χρ. Ζαχόπουλου. Επειτα από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γ. Κολιοκώστα, στο στόχαστρο της έρευνας τίθενται και ύποπτες επιχορηγήσεις του υπουργείου προς μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή