Αμερικανικές πιέσεις για την τρομοκρατία

Αμερικανικές πιέσεις για την τρομοκρατία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μήνυμα αφύπνισης της αμερικανικής κυβέρνησης προς τις ελληνικές διωκτικές αρχές ερμηνεύεται η υπενθύμιση της επικήρυξης των μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» με 1 εκατ. δολάρια. Οι αρχές των ΗΠΑ, ένα χρόνο μετά την επίθεση με ρουκέτα εναντίον του αμερικανικού θυρεού, επέλεξαν με την έκδοση νεότερης ανακοίνωσης, να ασκήσουν πίεση, καθώς θεωρούν ότι οι έρευνες των ελληνικών διωκτικών αρχών δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, και η αρχική κινητικότητα που επέδειξαν κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε φθίνουσα πορεία.

Δεν είναι τυχαία η φράση «ένα χρόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης έρευνας» που περιλαμβάνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά τους, πάντως, ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας απαντούν ότι οι έρευνες για την αποκάλυψη της ταυτότητας και τη σύλληψη των μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και ότι «στις έρευνες των ελληνικών διωκτικών αρχών συνδράμουν οι υπηρεσίες άλλων χωρών». Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, την ημέρα δημοσιοποίησης της ανακοίνωσης της πρεσβείας, δήλωνε μεταξύ άλλων ότι «από τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα».

Φτωχά αποτελέσματα

Ανεξάρτητα, πάντως, από τη στάση που τηρεί δημοσίως η πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, στην πραγματικότητα τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κρίνονται, και εκ του αποτελέσματος, φτωχά και σίγουρα μη επαρκή για να οδηγήσουν τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» ενώπιον της Δικαιοσύνης. Μιλώντας στην «Κ» για το θέμα, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς δεν έχουμε κάποιο σοβαρό στοιχείο στα χέρια μας. Οι δράστες των επιθέσεων είναι προσεκτικοί και όσα λάθη έχουν κάνει μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί μη εκμεταλλεύσιμα».

Θεωρείται ωστόσο πιθανό οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής να έχουν καταλήξει, κυρίως κατ’ εκτίμηση, σε ένα πυρήνα υπόπτων τους οποίους έχουν θέσει υπό διακριτική παρακολούθηση. Την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και πηγή του υπουργείου, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «καταβάλλουμε προσπάθεια για τον εντοπισμό των δραστών, κυρίως όμως την τεκμηρίωση των κατηγοριών σε βάρος τους».

Το ενδεχόμενο πάντως νέου χτυπήματος εξακολουθεί να ανησυχεί τις αρχές με δεδομένη την παρατεταμένη περίοδο «σιωπής» του «Επαναστατικού Αγώνα». Μέχρι πρότινος, η δράση της οργάνωσης είχε περιοδικότητα, πρακτική που όπως φαίνεται έχει εγκαταλείψει. «Δεν έχουν κανένα λόγο να ενεργούν υπό πίεση. Αυτή τη φορά θέλησαν να σπάσουν το εξάμηνο διατηρώντας το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού», σχολίασε για το θέμα αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Δύο πάντως είναι οι πιθανές ερμηνείες. Στην πρώτη περίπτωση, τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» να θεωρούν ότι κάποια από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τούς «φωτογραφίζουν» και ως εκ τούτου να έχουν προσωρινά αναστείλει τη δράση τους. Η δεύτερη και πιο πιθανή ερμηνεία, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, είναι ο «Επαναστατικός Αγώνας» να προετοιμάζει με μεγάλη προσοχή, αναβαθμίζοντας τη δράση του, ένα μεγαλύτερο και επικοινωνιακά ισχυρότερο χτύπημα. Από τα μέχρι τώρα γεγονότα άλλωστε προκύπτει διαρκής διαφοροποίηση της δράσης του, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχει προβεί σε πανομοιότυπα χτυπήματα. Για τον λόγο αυτό οι αστυνομικοί θεωρούν πιθανό το επόμενο πλήγμα να είναι κατά ανθρώπινου στόχου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή