71 προτάσεις και ο «Δήμος Ιδεών»

71 προτάσεις και ο «Δήμος Ιδεών»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τους βλέπεις όλους και όλες γύρω σου; Το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι τους ίδιους ακριβώς θα έβλεπες όχι μόνον πριν από πέντε, αλλά και δέκα χρόνια. Πώς θα αλλάξει το κόμμα, αν δεν μπουν νέοι άνθρωποι, να φέρουν νέες ιδέες. Και σε αυτό το συνέδριο μόνοι μας θα τα πούμε, μόνοι μας θα τ’ ακούσουμε».

Την άκρως μελαγχολική και απαισιόδοξη αυτή πρόβλεψη έκανε για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν δημοσιογράφοι τον προκάλεσαν χθες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας να τους πει τι περιμένει από το συνέδριο του κόμματος. Και είναι αλήθεια ότι η απάντηση του πρώην υπουργού περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το αμήχανο κλίμα που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι περισσότεροι βουλευτές όχι μόνον δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το μέλλον του κόμματος, αλλά διαπίστωναν και ένα γενικότερο έλλειμμα πολιτικής αυτοπεποίθησης που, όπως έλεγαν, έχει πλέον επικυριαρχήσει στον τρόπο που σκέφτονται τα περισσότερα στελέχη. «Μοιάζουμε με ποδοσφαιρική ομάδα που έχει υποστεί δύο συντριπτικές ήττες και ουδείς μπορεί να υποδείξει τον τρόπο για να ανακάμψουμε» περιέγραφε το κλίμα νεοεκλεγείς βουλευτής.

Οι κινήσεις Βενιζέλου

Η παραπάνω διαπίστωση εξηγεί προφανώς τους λόγους που ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τις εβδομήντα μία προτάσεις που συνέταξε και κατέθεσε ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης για την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Τις συζητήσεις μονοπωλούσε και πάλι το τι θα πράξουν ο κ. Ευ. Βενιζέλος και όσοι τον στήριξαν στις ενδοκομματικές εκλογές και το αν ο ίδιος θα επισημοποιήσει την ίδρυση του λεγόμενου «Δήμου Ιδεών» του πριν ή μετά το Συνέδριο. Στα πηγαδάκια μάλιστα δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση του κ. Βενιζέλου θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί και ως προοίμιο ενός νέου πολιτικού κόμματος, καθώς πληροφορίες ήθελαν να αναλαμβάνει πρόεδρος του «Δήμου» ο κ. Δημ. Τσάτσος, ο οποίος μόλις προχθές δήλωσε ότι «ο δικομματισμός αντιμετωπίζει βαθιά κρίση» και ότι «ίσως ήρθε η ώρα για τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών».

Εν όψει ενός τέτοιου ενδεχόμενου δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου ήδη από την Παρασκευή έσπευσε να υπογραμμίσει τις ευθύνες όλων για την ενότητα του κόμματος. «Το Συνέδριο» είπε «δεν είναι δεύτερος γύρος της ενδοκομματικής μας αντιπαράθεσης. Η 11η Νοεμβρίου είναι παρελθόν. Να αφήσουμε λοιπόν τα μικρομάγαζα και τις λευκές απεργίες, καθώς δεν εκφράζουν ούτε τη βούληση ούτε τις αξίες του ΠΑΣΟΚ» προσέθεσε και δηλώνοντας ο ίδιος εγγυητής της ενότητας, αποποιήθηκε την κατηγορία του αποκλεισμού στελεχών που του καταλογίζεται και πέταξε το γάντι σε όσους φημολογείται ότι απεργάζονται άλλα σενάρια.

Ιδρυση νέου οργάνου

Τη στόχευση αυτή είχε άλλωστε και η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ίδρυσης ενός νέου οργάνου για την Αναγέννηση της Δημοκρατίας, στο οποίο ο κ. Παπανδρέου προσκάλεσε να μετέχουν οι πρωτεύσαντες βουλευτές στις τέσσερις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας που… όλως τυχαίως είναι οι κ. Ευ. Βενιζέλος, Κ. Σκανδαλίδης, Ανδ. Λοβέρδος και Θ. Πάγκαλος.

Η κίνηση αυτή ωστόσο που ερμηνεύθηκε ως άνοιγμα του κ. Παπανδρέου στο αντίπαλο στρατόπεδο, ενδεχομένως υποκρύπτει και μια σκοπιμότητα από την πλευρά του. Στο ίδιο όργανο ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα μετέχουν και οι Απ. Κακλαμάνης, Μ. Ανδρουλάκης, Φ. Γεννηματά, και Γ. Παπαδημητρίου, ενώ θα υπάρχει και συντονιστικό όργανο της ομάδας αποτελούμενο από τους κ. Κ. Σκανδαλίδη, Ν. Αθανασάκη, Δημ. Ρέππα και Φ. Γεννηματά. Οπως εύστοχα λοιπόν σχολίασε βουλευτής την προεδρική πρωτοβουλία «είναι σαν να λέει στον Βενιζέλο, αν θέλεις να επανέλθεις ουσιαστικά στο κόμμα, θα μετέχεις με τους όρους μου. Σε άλλη περίπτωση κάνε τις επιλογές σου και δικαιολόγησέ τες στους πολίτες»….

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή