Α. Βγενόπουλος, ο τρίτος πόλος στον Παναθηναϊκό

Α. Βγενόπουλος, ο τρίτος πόλος στον Παναθηναϊκό

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εμφάνιση του Ανδρέα Βγενόπουλου στο προσκήνιο αιφνιδίασε την οικογένεια Βαρδινογιάννη μόνο ως προς τον χρόνο που επέλεξε ο αντιπρόεδρος της MIG για να δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον του να εμπλακεί (κατά βάση) στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό. Οπου υπάρχει καπνός, πάντα υπάρχει φωτιά και η αλήθεια είναι πως σε επίπεδο φημών, το όνομα του κ. Βγενόπουλου είχε αρχίσει να κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς ο ίδιος να έχει τροφοδοτήσει με κάποια δήλωση ή ενέργειά του τα σενάρια περί δυναμικής εμπλοκής του στα κοινά του Παναθηναϊκού, ως τρίτος πόλος ανάμεσα στις οικογένειες Βαρδινογιάννη και Γιαννακόπουλου, πάντα με φόντο την αγορά της ΠΑΕ. Πριν φουντώσουν οι φήμες και αρχίσουν να γίνονται «ενοχλητικές», ο κ. Βγενόπουλος φρόντισε να τις παγώσει με τις δηλώσεις που έκανε πριν από μερικές εβδομάδες στο «Παναθηναϊκό Τριφύλλι», το επίσημο περιοδικό της ΠΑΕ.

Συνδιοίκηση ή αγορά;

Ηταν μία συνέντευξη που έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών, με προφανή στόχο να μην πάρει διαστάσεις η φημολογία. Στην ερώτηση αν γνωρίζει τις φήμες, ο κ. Βγενόπουλος απάντησε: «Φυσικά. Και ειλικρινά δεν ξέρω τι σκοπιμότητες μπορεί να εξυπηρετούν. Το να αγοράσω τον Παναθηναϊκό είναι εντελώς εκτός των ενδιαφερόντων μου. Είναι άλλο πράγμα να βοηθήσω κάπου, αν μου ζητηθεί, χωρίς να έχω πόστα ή χωρίς να φαίνομαι».

Η απάντηση αυτή δεν μοιάζει αντιφατική σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης, όπου δίνεται ένα πρώτο δείγμα γραφής των επιδιώξεων του κ. Βγενόπουλου. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται ότι στόχος είναι η αγορά της ΠΑΕ, άσχετα αν ελάχιστοι πιστεύουν ότι η πρόταση περί πολυμετοχικότητας και συνδιοίκησης της ΠΑΕ εκφράζει τους πραγματικούς σκοπούς του και δεν αποτελεί παρά μόνο το πρώτο βήμα για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Φυσικά, ο κ. Βγενόπουλος αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά» του στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος.

Κέρδιζε χρόνο

Ο αντιπρόεδρος της MIG θεωρείται «άσος» στις κινήσεις τακτικής και όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, η βασική του επιδίωξη ήταν να κερδίσει λίγο χρόνο ώστε να οργανωθεί καλύτερα και να κάνει το επόμενο βήμα όταν θα έκρινε ότι οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Το γενικότερο κλίμα στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό είναι (εδώ και χρόνια) αρκετά βαρύ και ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να προσφέρει την κατάλληλη ευκαιρία, ακόμα και σε περίοδο που η ομάδα πήγαινε καλά αγωνιστικά. Η συντριβή από τον Ολυμπιακό με 4-0, έβαλε το δάκτυλο πολύ βαθιά στην ανοικτή πληγή των τελευταίων χρόνων και οδήγησε τον κ. Βγενόπουλο στην απόφαση να κινηθεί λίγο πιο γρήγορα απ’ όσο σχεδίαζε, για να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά τη δυσαρέσκεια των οπαδών προς την ηγεσία της ομάδας.

Ηταν μια κίνηση που θυμίζει πολύ την ανοικτή αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο αμέσως μετά το οδυνηρό για το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσμα των εκλογών. Το αν θα έχει την ίδια κατάληξη, θα φανεί μόνο σε βάθος χρόνου. Πόσου χρόνου; Αυτό θα εξαρτηθεί από την υπομονή και την επιμονή του κ. Βγενόπουλου, γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη περί αλλαγής πλεύσης της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν (ακόμα και πολύ πρόσφατα) ότι δεν προτίθεται επ’ ουδενί να συζητήσει την πώληση της ΠΑΕ. Προς το παρόν, προέχει η ηρεμία του Παναθηναϊκού για να παραμείνει στους στόχους του και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται η δεύτερη ανακοίνωση της ΠΕΚ, η οποία ζητεί από τους φιλάθλους να στηρίξουν την ομάδα με το σύνθημα «στις χαρές και στις λύπες μαζί».

Πάνω από 28 χρόνια στην οικογένεια Βαρδινογιάννη

Το 1908, ο αθλητής του στίβου του Πανελληνίου Γιώργος Καλαφάτης πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει ένα νέο σύλλογο με έδρα την Αθήνα. Αρχικά η συντόμευση του ονόματος της ομάδας ήταν ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών) και μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν, εκτός από τον Γ. Καλαφάτη, ο αδερφός του Αλέξανδρος, που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Ομίλου, και οι κ. Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Στυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.

Τον επόμενο χρόνο, ο σύλλογος μετονομάστηκε σε ΠΠΟ (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Ομιλος) και συνέχισε να δραστηριοποιείται και να κερδίζει μεγάλων αριθμό φιλάθλων. Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναρχίζει η ποδοσφαιρική δραστηριότητα και το 1918 ο ΠΠΟ υιοθετεί το πράσινο χρώμα και το έμβλημα του τριφυλλιού, το οποίο σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Παναθηναϊκού. Το τριφύλλι «έφερε» στον Παναθηναϊκό ο αθλητής και μετέπειτα Γ.Γ. του συλλόγου Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος το φορούσε στην ομάδα Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν.

Στις 17 Ιουλίου του 1979 όλες οι ομάδες ποδοσφαίρου μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη γίνεται ο κύριος μέτοχος του ομίλου με το 54% του συνόλου των μετοχών. Από τότε έως και σήμερα, παρότι από την προεδρική θέση του συλλόγου πέρασαν οι Αγγελος Φιλιππίδης και Αργύρης Μήτσου, η οικογένεια Βαρδινογιάννη διατηρούσε πάντα τα ηνία της ομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή