Εκλογές-εξπρές στην Ιεραρχία

Εκλογές-εξπρές στην Ιεραρχία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Θηβών κ. Ιερώνυμος, Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Σύρου κ. Δωρόθεος φέρονται υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η εκλογή θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας. Μόλις δέκα ημέρες μετά την κοίμηση του κυρού Χριστόδουλου οι 78 μητροπολίτες μέλη της Ιεραρχίας θα εκλέξουν τον 20ό προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη της ΔΙΣ προτίμησαν την ταχεία προσφυγή στην «ιερή κάλπη» παρ’ ότι ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας δίνει -ανώτατο- περιθώριο 20 ημερών. Το σκεπτικό εκείνων που επιθυμούν μια εκλογή-εξπρές είναι πως τυχόν καθυστέρηση ενδεχομένως να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των ιεραρχών. «Αλλωστε η διαδοχολογία ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα που εκδηλώθηκε η ασθένεια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου», τονίζει γηραιός ιεράρχης. Ωστόσο μια γρήγορη εκλογή ευνοεί κυρίως τους ισχυρούς -και μεγαλύτερους σε ηλικία- υποψηφίους έναντι αυτών της νεότερης γενιάς. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο τοποτηρητής του Θρόνου, μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος πρότειναν η εκλογή να πραγματοποιηθεί στις 12 Φεβρουαρίου.

Με τα σημερινά δεδομένα ως ισχυρότερες υποψηφιότητες προβάλλονται αυτές των μητροπολιτών Σπάρτης κ. Ευστάθιος και Θηβών κ. Ιερώνυμος. Ο κ. Ευστάθιος, 68 ετών, θεωρείται από πολλούς ως επικρατέστερος. Σεμνός κληρικός στηρίζεται από τους συντηρητικούς ιεράρχες αλλά και πολλούς μητροπολίτες που εξελέγησαν επί αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου. Αντιθέτως ο κ. Ιερώνυμος, 69 ετών, υποστηρίζεται από την σεραφειμική πτέρυγα της Ιεραρχίας καθώς επίσης και από μια ομάδα ιεραρχών που επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση της συνοδικότητας αλλά και την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος θα καταγράψει τις δυνάμεις του και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του. Πνευματικά του παιδιά ωστόσο φαίνεται να τον προτρέπουν να αποφύγει μια πιθανή υποψηφιότητα, αν δεν διαπιστώσει πως τυγχάνει της στήριξης σημαντικού αριθμού ιεραρχών. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή. Οι Δημητριάδος Ιγνάτιος και Σύρου Δωρόθεος ανήκουν στη νεότερη γενιά. Με διαφορετικές αφετηρίες και αναφορές, αμφότεροι -σύμφωνα με συνεργάτες τους- θεωρούν επιτακτική την ανάγκη ανανέωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το μεγάλο στοίχημα και για τους δύο -εφόσον θέσουν τελικά υποψηφιότητα- είναι να πείσουν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. «Χρειάζεται ένας σύγχρονος λόγος και ένας πολύπλευρος ρόλος για την Εκκλησία του 21ου αιώνα», σημειώνει συνεργάτης του κ. Ιγνάτιου. Αντιθέτως ο κ. Δωρόθεος φαίνεται να εκτιμά πως είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των «γενεών» της Ιεραρχίας για την προώθηση των ζητημάτων της Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή