Οι κινήσεις ΥπΕΕ για τα 5,2 εκατ.

Οι κινήσεις ΥπΕΕ για τα 5,2 εκατ.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχόμενες διασυνδέσεις του λογαριασμού του κ. Θέμου Αναστασιάδη, στον οποίο κατατέθηκαν τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ, με πέντε υπεράκτιες εταιρείες προκύπτουν από τις συνεχιζόμενες έρευνες της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας κ. Σπύρος Κλαδάς καταθέτει σήμερα στη Δικαιοσύνη και αναμένεται να απορρίψει, με στοιχεία, την κατηγορία για κωλυσιεργία, επικαλούμενος τον φόρτο εργασίας που έχει η Υπηρεσία, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες έρευνες για υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων, τα Ζωνιανά και παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις στην Κρήτη. Για τη λαθρεμπορία καυσίμων, μάλιστα, ο έλεγχος φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί και η αποκάλυψη του κυκλώματος αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για προσπάθειες συνεννόησης εκ μέρους του επικεφαλής της ΥπΕΕ, προκειμένου να σταματήσει ο έλεγχος, ο κ. Κλαδάς αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης και της εμπλοκής της Υπηρεσίας για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πορεία του ελέγχου δεν συναρτάται με την υπόθεση Ζαχόπουλου και ότι είχε φθάσει σε τέτοιο σημείο ώστε ήταν αδύνατο να τεθεί στο αρχείο.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα πορίσματα του ελέγχου από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, εικάζεται διασύνδεση του επίμαχου λογαριασμού στον οποίο ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε το ποσό των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ με τους λογαριασμούς πέντε υπεράκτιων εταιρειών. Πρόκειται για τις εταιρείες Sea Chief Company Ltd, Franel Trading Ltd, Blu Dream Shipping Company, Eurosouth Ltd και Turnberry Ltd που από την έρευνα προκύπτει να έχουν σχέση με τον κ. Αναστασιάδη. Σε μία τουλάχιστον εξ αυτών, την Sea Chief Company Ltd, ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να είναι εξουσιοδοτημένος χρήστης του λογαριασμού της.

Ηδη από τις 2 Νοεμβρίου ζητήθηκε από την τράπεζα BNP Paribas το άνοιγμα όλων των λογαριασμών όχι μόνον του κ. Αναστασιάδη αλλά και λογαριασμού της πρώτης υπεράκτιας εταιρείας, που τηρείται στην ίδια τράπεζα. Επιπλέον, έχει ζητηθεί στις 10 και 11 Ιανουαρίου από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών η κίνηση των λογαριασμών τόσο του δημοσιογράφου όσο και των εν λόγω υπεράκτιων εταιρειών σε όλες τις ελληνικές τράπεζες (κατά πληροφορίες τέσσερις).

Είχε προηγηθεί, το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, επιτόπου έλεγχος των στελεχών της ΥπΕΕ στους λογαριασμούς του δημοσιογράφου στη γαλλική τράπεζα, από τους οποίους έχουν καταγραφεί όλες οι κινήσεις προς λογαριασμούς τρίτων αλλά και προς τις ελεγχόμενες υπεράκτιες εταιρείες.

Για την υπόθεση των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ της κατάθεσης του κ. Αναστασιάδη ενημερώθηκε προφορικώς στις 24 Ιανουαρίου ο «αποσπασμένος» στην ΥπΕΕ εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ιωαννίδης. Στις 25 Ιανουαρίου η ΥπΕΕ υπέβαλε γραπτό αίτημα στον εισαγγελέα για την έκδοση σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας για το άνοιγμα των λογαριασμών των υπεράκτιων εταιρειών και τη διαπίστωση της προέλευσης και του προορισμού των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ που κατέθεσε ο δημοσιογράφος και εν συνεχεία διακινήθηκαν από τον λογαριασμό του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτός των στοιχείων που έχουν συλλεγεί από τράπεζες, εφορίες, ισολογισμούς της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», έχει γίνει έρευνα και σε συμβάσεις δανείων, αλλά και στη ΔΟΥ πλοίων Πειραιά για το καθεστώς κατοχής πλοίων από τον κ. Αναστασιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή