Γεύματα διαδοχής και χτυπήματα κάτω από τη μέση

Γεύματα διαδοχής και χτυπήματα κάτω από τη μέση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες με στόχο τη σύναψη συμμαχιών ενόψει της αρχιεπισκοπικής εκλογής. Γεύματα και δείπνα εντάσσονται από σήμερα το μεσημέρι στην ατζέντα των επίδοξων διεκδικητών του θρόνου και των «στρατηγών» του προεκλογικού τους αγώνα. Το μενού αναμένεται να περιλαμβάνει υπομνήσεις εξυπηρετήσεων και υποσχέσεις για μελλοντικές παροχές, επίκληση πνευματικών δεσμών, αναθέρμανση σχέσεων, καθώς επίσης και αρκετές αιχμές για τους «αντιπάλους».

Ωστόσο ένα άλλο γεύμα έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις μεταξύ των Ιεραρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη το μεσημέρι σε Λέσχη της Αθήνας συνέφαγαν οι μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας και Δράμας κ. Παύλος με τον κ. Κ. Πυλαρινό, γενικό διευθυντή των οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μέχρι πρότινος, πληροφορίες εμφάνιζαν τους μητροπολίτες Νεαπόλεως και Δράμας να ανήκουν στους αναποφάσιστους της Ιεραρχίας και τον Πατρών να στηρίζει την υποψηφιότητα του Σπάρτης κ. Ευστάθιου. Αξίζει να σημειωθεί πως και ο κ. Πυλαρινός φέρεται να υποστηρίζει τον κ. Ευστάθιο με τον οποίο άλλωστε συνεργάζεται στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών.

Πάντως, μέχρι και την ημέρα της αρχιεπισκοπικής εκλογής τα στρατόπεδα των υποψηφίων θα προβαίνουν και σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Χθες, στην κηδεία του μητροπολίτη Λευκάδος κυρού Νικηφόρου, έδωσαν δυναμικό «παρών» τουλάχιστον 6 μητροπολίτες που στηρίζουν τον Σπάρτης μεταξύ των οποίων και οι Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Νικοπόλεως κ. Μελέτιος και Αρτης κ. Ιγνάτιος. Την ίδια στιγμή, πολλοί μητροπολίτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να στιγματιστεί η διαδικασία διαδοχής από καταγγελίες για δήθεν σκάνδαλα που ως στόχο θα έχουν να πλήξουν κάποιους από τους δυνάμει υποψηφίους. Ηδη, σε εκκλησιαστικούς κύκλους κυκλοφορεί έντυπο με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για ιεράρχη που προέρχεται από τη νεότερη γενιά και φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη και τους αρχιεπισκόπους Αμερικής κ. Δημήτριο και Κρήτης κ. Ειρηναίο. Ο κ. Βαρθολομαίος, αμέσως μετά την άφιξή του μετέβη στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου όπου προσκύνησε την σορό του μακαριστού αρχιεπισκόπου και τέλεσε τρισάγιο στην μνήμη του. «Είναι μεγάλη απώλεια όχι μόνον για την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά για ολόκληρη την Ορθοδοξία», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Προσωπικώς ήρθα από την Κωνσταντινούπολη για να διαδηλώσω τη συμμετοχή μας, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αύριο θα συμπροσευχηθούμε όλοι για την ανάπαυση της ψυχής του και εύχομαι ο Θεός να φωτίσει τους εκλέκτορες ώστε να εκλέξουν μεταξύ αξίων και ικανών τον αξιότερο και ικανότερο εις διαδοχήν του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή