Μετά τα μετρητά, έρευνα επιταγών για Αναστασιάδη

Μετά τα μετρητά, έρευνα επιταγών για Αναστασιάδη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική εμπλοκή στην υπόθεση των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ του εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» κ. Θέμου Αναστασιάδη δεν περιορίζεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του υποκαταστήματος της τράπεζας BNP Paribas της οδού Κουμπάρη, στο οποίο κατατέθηκαν τον περασμένο Ιούλιο τα -προς το παρόν- άγνωστης προέλευσης χρήματα. Ακόμη 1,1 εκατ. ευρώ (σε επιταγές) που εντοπίστηκαν από Γάλλους τελωνειακούς στην κατοχή του κ. Αναστασιάδη στα γαλλοελβετικά σύνορα τον περασμένο Οκτώβριο, δίνουν στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) ορισμένα επιπλέον στοιχεία προκειμένου να «δέσουν» την υπόθεση.

Πρόσφατα είχαν ζητήσει από τη Γαλλία και την Ελβετία συνδρομή για να ιχνηλατήσουν την πορεία του χρήματος, καθώς από την αρχή είχε προκύψει ότι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση δεν περιορίζονταν στη συνεργασία με τράπεζες εντός αλλά και εκτός Ελλάδος. Γι’ αυτό άλλωστε έχει δοθεί εντολή να ελεγχθούν όλες οι καταθέσεις σε λογαριασμούς του κ. Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΥπΕΕ, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της υπόθεσης, έλαβαν μια αποκαλυπτική αναφορά από τις γαλλικές τελωνειακές αρχές. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Γάλλοι, στις 29 Οκτωβρίου 2007 ένα όχημα το οποίο κατευθυνόταν από την Ελβετία προς τη Γαλλία βγήκε από την πορεία του, με αποτέλεσμα να υποστεί μικρές υλικές ζημιές. Ο οδηγός, ελληνικής καταγωγής, ονόματι Θέμος Αναστασιάδης, δεν είχε τραυματιστεί. Ωστόσο, στη συνέχεια, οι άνδρες των γαλλικών αρχών δεν άφησαν τον κ. Αναστασιάδη να φύγει, αλλά πραγματοποίησαν εξονυχιστικό έλεγχο στο όχημα, ανακαλύπτοντας ότι… είχε πάνω του ένα εκατομμύριο σε επιταγές (σε ευρώ, δολάρια και λίρες). Οι επιταγές κατασχέθηκαν άμεσα, όπως άλλωστε φαίνεται και από τον όρο seized value, τον οποίο χρησιμοποιούν οι Γάλλοι στο έγγραφο που απέστειλαν στους παράγοντες της ΥπΕΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης, μετά τη γνωστοποίηση της διασυνοριακής περιπέτειας που είχε στα γαλλοελβετικά σύνορα, δήλωσε ότι τα χρήματα είναι καθαρά και αποτελούν προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του, τα οποία δικαιολογούνται. Επίσης διευκρινίζει ότι δεν μετέφερε μαζί του μετρητά αλλά μόνον επιταγές. Ο κ. Αναστασιάδης κατηγορεί και τον ειδικό γραμματέα της ΥπΕΕ, κ. Σπύρο Κλαδά, ότι «διαρρέει» πληροφορίες, προκειμένου να του δημιουργήσει πρόβλημα. Είναι δεδομένο ότι μετά τη γαλλική εμπλοκή στην υπόθεση, ο εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Ιωαννίδης θα καλέσει τον κ. Αναστασιάδη να καταθέσει εκ νέου και μάλιστα σύντομα, όπως επίσης και συγγενικά του πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ, στην έρευνα των τραπεζικών και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων του κ. Αναστασιάδη θα εισέλθει και τρίτο κράτος, μετά την Ελλάδα και τη Γαλλία. Συγκεκριμένα, χθες η προϊσταμένη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Εύα Παπακυριακού, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνησή της έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή της ελληνικής προκειμένου να ερευνήσει με ποιον τρόπο διακινούνταν πολλά εκατομμύρια ευρώ μέσω υπεράκτιων εταιρειών, οι οποίες εδρεύουν στην Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή