Μεταρρύθμιση παρά το πολιτικό κόστος

Μεταρρύθμιση παρά το πολιτικό κόστος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυγή προς τα εμπρός, απεμπλοκή από το νοσηρό κλίμα των δύο τελευταίων μηνών, δέσμευση για σύγκρουση με τα συνδικάτα και τα «βολεμένα κατεστημένα συμφέροντα» ήταν οι θέσεις που προέβαλε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ασφαλιστικό. Στη σφοδρότατη σύγκρουση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Κ. Καραμανλής τον κατηγόρησε ως εκπρόσωπο της συντήρησης και της αντίδρασης, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος ως υπεύθυνος πρωθυπουργός παίρνει επάνω του τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Από την πλευρά του ο κ. Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, προς τον οποίο έστρεψε τα βέλη του, κατηγορώντας τον για κινδυνολογία και για κρίση που ο ίδιος δημιουργεί «με σκοπό να χειραγωγήσει, να αυθαιρετήσει και να εκμεταλλευθεί τα αποθεματικά των ταμείων». Απηύθυνε όμως -με αφορμή το κλίμα των ημερών- ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και τη μομφή, ότι η ίδια η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από «την κρίση και το καθεστώς σήψης και διαφθοράς». «Πρότεινα να συνδιαμορφώσουμε ένα εθνικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς και αρνηθήκατε. Δεν μπορέσατε να το αξιοποιήσετε, όταν δεν τολμάτε να διώξετε τον κ. Κλαδά -τον κρατάτε ή σας κρατάει;- όταν δεν τολμάτε να ερευνήσουμε με εξεταστικές επιτροπές τις υποκλοπές, τα ομόλογα, την υπόθεση Siemens. Είστε όμηρος εκβιαστικών και ενοχικών συνεργατών», συνέχισε ο κ. Γ. Παπανδρέου. «Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν, αλλά και δεν σπεύδω να καταδικάσω κανέναν χωρίς να φτάσει στο τέλος της η διερεύνηση», απάντησε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι «ως κυβέρνηση δεν έβλεπε τα σκάνδαλα, ενώ ως αντιπολίτευση βλέπει παντού μόνο σκάνδαλα».

Κατά τον πρωθυπουργό, η σημερινή κυβέρνηση ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται, αλλά ούτε και υποχωρεί, όπως έγινε με την απόπειρα Γιαννίτση: «Εμείς δεν φοβόμαστε. Τολμούμε να θίξουμε τα κεκτημένα των ολίγων για να ωφεληθούν οι πολλοί. Αλλοι μπορούν να μείνουν εκπροσωπώντας φοβικές και αντιδραστικές δυνάμεις. Δεν πάει όμως η χώρα μπροστά με τη στείρα αντίδραση και τον λαϊκισμό. Είναι θλιβερή η διαρκής άρνηση σε όλα και η ανάλωση σε αφόρητους λαϊκισμούς και παροχολογία. Αν ήσασταν κυβέρνηση, με αυτά που υπόσχεστε θα οδηγούσατε τον τόπο σε πλήρες αδιέξοδο», ανέφερε ο κ. Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός κατέθεσε το περίγραμμα των κυβερνητικών προθέσεων για το υπό κατάρτιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, και για πρώτη φορά είπε ότι στο υπό σύσταση ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών, το οποίο θα ενισχύει το σύστημα από το 2019, εκτός του 10% του κοινωνικού πόρου θα πηγαίνει το 10% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και το 4% των ετήσιων εσόδων από τον ΦΠΑ.

Αίσθηση και ένταση προκλήθηκε όμως και από τα βέλη που έστρεψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά «των συναγωνιστών της άλλης Αριστεράς». Στη δευτερολογία του ο κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε με τις πράξεις του οράματα γενεών: «Η ισοπέδωση των κατακτήσεων αυτών είναι ισοπέδωση και των αγώνων. Εμείς δεν περιμένουμε τη Δευτέρα Παρουσία ή την κομμουνιστική επανάσταση. Δίνουμε τη μάχη μαζί με τον λαό όχι για το απώτερο και το άπιαστο μέλλον, αλλά για την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας. Ο λαός θέλει μία προοδευτική κυβέρνηση και αυτήν εγγυόμαστε», είπε ο κ. Παπανδρέου «Εμείς δεν έχουμε θρησκευτικές προλήψεις», απάντησε η κ. Αλέκα Παπαρήγα. Αλλά και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος σχολίασε: «Σέβομαι την ιστορία του κόμματός σας και κάποια θετικά μέτρα της αρχικής περιόδου. Θα συναντηθούμε έξω από τα πλαίσια και τις δομές του δικομματισμού, στο μεγάλο συνασπισμό της νέας πλειοψηφίας για εναλλακτική διακυβέρνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή