Οι πιο αμφίρροπες εκλογές της Κύπρου

Οι πιο αμφίρροπες εκλογές της Κύπρου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 7 π.μ. αύριο ανοίγουν οι κάλπες στην Κύπρο για την πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών, στην οποία τρεις υποψήφιοι, ο νυν πρόεδρος κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ κ. Ιωάννης Κασουλίδης, διεκδικούν την εκλογή τους στο αξίωμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λίγο μετά τις 5 μ.μ. αναμένεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των έξιτ πολ, που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το αποτέλεσμα, αν και οι αναλυτές συνιστούν υπομονή μέχρι να οριστικοποιηθούν τα επίσημα αποτελέσματα, καθώς από την εικόνα των δημοσκοπήσεων, η διαφορά ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους βρίσκεται στα όρια στατιστικού λάθους.

Βέβαιο θεωρείται ότι η εκλογή προέδρου θα γίνει την επόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο, στον οποίο θα περάσουν οι δύο πρώτοι της σημερινής ψηφοφορίας. Η εικόνα από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων φέρει τους τρεις υποψηφίους να βρίσκονται πολύ κοντά, συγκεντρώνοντας όλοι ποσοστό κοντά στο 30% και οι μεταξύ τους διαφορές δεν μπορούν να δώσουν με ασφάλεια συμπεράσματα για το ποιοι από τους τρεις θα προχωρήσουν στον επόμενο γύρο. Σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στον πρώτο γύρο ο κ. Παπαδόπουλος προηγείται των άλλων δύο υποψηφίων, ενώ στις περισσότερες τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο κ. Χριστόφιας.

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι κλειδί στην εκλογική διαδικασία είναι οι αναποφάσιστοι, καθώς το ποσοστό τους, γύρω στο 6% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι αρκετό για να οδηγήσει σε ανατροπές και να καθορίσει το αποτέλεσμα. Δεύτερο σημείο – κλειδί θεωρείται η συσπείρωση που θα επιτύχουν τα κόμματα γύρω από τους υποψηφίους τους και ο περιορισμός των διαρροών προς τους άλλους. Σημαντικός παράγων, που δεν έχει αποτυπωθεί από τις δημοσκοπήσεις, είναι οι ψηφοφόροι του εξωτερικού, κυρίως φοιτητές, που καταφθάνουν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Τα επιτελεία και των τριών βασικών υποψηφίων ρίχνουν μεγάλο βάρος στην προσέλκυση αυτής της κατηγορίας, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση.

Για την εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής, από τα επιτελεία όλων επισημαίνεται ότι θα είναι μια νέα εκλογική μάχη, που θα αρχίσει από τη Δευτέρα με νέα δεδομένα, τα οποία θα διαμορφωθούν εν πολλοίς από τα σημερινά αποτελέσματα. Καθοριστικό θεωρείται το κατά πόσνο οι ψηφοφόροι του υποψηφίου που δεν θα προκριθεί θα λειτουργήσουν με βάση την όποια «γραμμή» δοθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή