Απερρίφθη το αίτημα της αντιπολίτευσης

Απερρίφθη το αίτημα της αντιπολίτευσης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο σφοδρής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία και τελικώς αποχώρησαν εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αφορμή στάθηκε η άρνηση της πλειοψηφίας να ικανοποιήσει κοινό αίτημά τους να προσκληθούν σε ακρόαση ο κ. Σπ. Κλαδάς και στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου αναφορικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Η κυβερνητική πλευρά επικαλούμενη τον Κανονισμό υποστηρίζει ότι η εν λόγω Επιτροπή έχει δικαιοδοσία μόνο επί των Ανεξάρτητων Αρχών. Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επικαλούμενα επίσης τον Κανονισμό, σημειώνουν ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ως αντικείμενο και την «έρευνα και αξιολόγηση κάθε στοιχείου χρήσιμου για τη μελέτη και επεξεργασία προτάσεων που συμβάλλουν στη διαφάνεια της πολιτικής και γενικότερα της δημόσιας ζωής της χώρας».

Στην αίθουσα της συνεδρίασης βρισκόταν ήδη ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γ. Καμίνης και ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος, που είχαν προσκληθεί για να ενημερώσουν την επιτροπή. «Διαπιστώνουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σεβασμού του δικαιώματος της μειοψηφίας. Εχει υποβληθεί αίτημα από σύσσωμη την αντιπολίτευση για την πρόσκληση και προσώπων – στελεχών του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, το οποίο έχει εξελιχθεί σε άτυπο και παραθεσμικό κέντρο λειτουργίας», είπε ευθύς εξαρχής ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης. Το κοινό αίτημα υποστήριξαν στη συνέχεια με παρεμβάσεις τους η κ. Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), και οι κ. Φ. Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ).

Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Απ. Σταύρου, όσο και ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ κ. Γ. Τραγάκης, αλλά και η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Μπενάκη Ψαρούδα, επικαλούμενοι το περί των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής επιχείρημα, τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης του αιτήματος. Η επιλογή, μάλιστα, του κ. Σταύρου να συμβουλευτεί χαρτί με σημειώσεις κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, πυροδότησε περαιτέρω την ένταση: «Ερχεστε με γραπτό κείμενο που διαβάζετε. Δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε», παρατήρησε ο κ. Απ. Κακλαμάνης. «Είναι δικαίωμά μου», απάντησε αργότερα σε ανάλογη παρατήρηση του κ. Βενιζέλου ο κ. Σταύρου. Η κατάσταση γρήγορα ξέφυγε από τον έλεγχο.

«Αποχωρώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας», φώναξε η κ. Κανέλλη. «Θα αποχωρήσουμε όλοι», συμπλήρωσε ο κ. Κακλαμάνης. «Στα δύσκολα αποχωρείτε κ. Κακλαμάνη», σχολίασε σε έντονο ύφος ο κ. Σταύρου. Και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Τόσα χρόνια σε αυτή την Επιτροπή, ήρθαν ποτέ ο Λιβάνης ή ο Κοσμίδης»; «Ντροπή σας», είπε ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στον πρόεδρο. «Η ντροπή είναι δική σας», ήταν η απάντηση που έλαβε, την ώρα που αποχωρούσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή