Επιχείρηση να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις

Επιχείρηση να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να δεχθεί περιφερειακές αλλαγές σε τουλάχιστον δύο διατάξεις του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να προβεί σε μία κίνηση καλής θελήσεως προς βουλευτές της Ν.Δ. που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν, αλλά δεν στηρίζουν άνευ όρων την κυβερνητική πρωτοβουλία. Ταυτοχρόνως, θέλοντας προφανώς να μην πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση στο συνδικαλιστικό πεδίο, απέσυρε χθες την απειλή της επίταξης τόσο για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ όσο και για τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας. Επιμένει, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στην πίεση για εξαίρεση των εργαζομένων της ΔΕΗ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ διευκρινίζει ότι η χθεσινή κατάθεση τροπολογίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για ένταξη των εργαζομένων στην καθαριότητα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά δεν συνιστά υπαναχώρηση, αλλά υλοποίηση δημόσιας δέσμευσης του κ. Γ. Αλογοσκούφη από τις 30 Νοεμβρίου 2007.

«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» απάντησε κατηγορηματικά χθες ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος σε ερώτηση για ενδεχόμενη επίταξη των απεργών. Αντιθέτως, έθεσε, σαφώς, θέμα κομματικής πειθαρχίας προς τους βουλευτές της Ν.Δ. για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. «Θα υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Είναι μία από τις πρώτες πολιτικές προτεραιότητες αυτής της τετραετίας», δήλωσε.

Στο παρασκήνιο, πάντως, συνεχείς είναι οι συσκέψεις των κομματικών και κυβερνητικών στελεχών με στόχο να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις. Μετά τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, βελτιώσεις -περιφερειακές πάντως- αναμένονται ίσως και σήμερα στο ασφαλιστικό της ΔΕΗ, μετά τις συναντήσεις που είχε με τους «γαλάζιους» συνδικαλιστές ο Γραμματέας Συνδικαλιστικού της Ν.Δ. Κ. Κόλλιας. Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπάρξει σαφής δήλωση στον νόμο για την υποχρέωση του κράτους να καλύπτει τα ελλείμματα έναντι των εισφορών που είχαν οι εργαζόμενοι προς την επιχείρηση, ενώ ισχυρό -γνωμοδοτικό- ρόλο στο νέο ταμείο θα έχουν οι επιτροπές από εκπροσώπους των συνενούμενων κλάδων, άρα και της ΓΕΝΟΠ.

Επίσης, πιθανολογείται η απόσυρση του ορίου ηλικίας των 58 ετών, που εισάγεται για τη συνταξιοδότηση μετά από 37ετή απασχόληση. Υπέρ της απόσυρσης έχουν ταχθεί ήδη οι κ. Γερ. Γιακουμάτος και Γ. Μανώλης. «Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, αλλά δεν πρέπει να έχουμε φρούδες ελπίδες ότι θα λύσει στο διηνεκές το ασφαλιστικό», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Θαν. Γιαννόπουλος, ενώ ο κ. Π. Τατούλης εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο δεν επιχειρεί μία συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ολοι, πάντως, αποσαφήνισαν ότι θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή