Η μάχη του ασφαλιστικού μεταφέρεται στην Ολομέλεια

Η μάχη του ασφαλιστικού μεταφέρεται στην Ολομέλεια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ερχόμενη Πέμπτη θα αλλάξει ο χάρτης του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα: Εκείνη την ημέρα και έπειτα από πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής, που θα αρχίσουν το απόγευμα της Δευτέρας, αναμένεται να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία ο νέος νόμος για τη «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης».

Χθες, ημέρα κατά την οποία ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου η συζήτηση επί των άρθρων, κατεγράφησαν ορισμένες εξελίξεις οι οποίες, πάντως, ούτε τον κυβερνητικό σχεδιασμό ούτε και τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία της προωθούμενης μεταρρύθμισης άλλαξαν.

Η πρώτη εξ αυτών είχε εμπνευστή τον κ. Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος εισηγήθηκε να διακοπεί η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου και ταυτόχρονα να ανασταλούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις για ένα μήνα, ούτως ώστε να επιχειρηθεί η εξεύρεση συναινέσεων μέσω της συνέχισης του κοινωνικού διαλόγου. Η κυβέρνηση, ωστόσο, συνυπολογίζοντας τη στάση και τις θέσεις των συνδικαλιστικών φορέων, εκτιμά ότι μια πιθανή αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου θα δημιουργήσει νέα προβλήματα παρά θα λύσει τα ήδη υπάρχοντα, και ως εκ τούτου απορρίπτει την πρόταση. Την ίδια στιγμή, η επί των άρθρων συζήτηση φάνηκε να μετατρέπεται σε παράσταση για ένα ρόλο: οι βουλευτές της Ν.Δ. ήταν εκείνοι που με παρεμβάσεις τους ζητούσαν να υπάρξουν επιμέρους αλλαγές σε διατάξεις του νομοσχεδίου. Η συνταξιοδότηση στην 37ετία (διαδοχικού ή όχι) εργασιακού χρόνου, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν τους αγρότες οι οποίοι απολύονται από συνεταιριστικές οργανώσεις είναι ορισμένα από τα ζητήματα που ετέθησαν. Για το πρώτο εξ αυτών, μάλιστα, εμφανίστηκε στη συνεδρίαση και τοποθετήθηκε υπέρ, ο πρώην υπουργός Απασχόλησης κ. Β. Μαγγίνας. Στο ερώτημα, ωστόσο, εάν προτίθεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο στην περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή του (την οποία συνυπογράφουν και άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές), ο προκάτοχος της κ. Πάλλη – Πετραλιά είπε χωρίς περιστροφές: «Θα το ψηφίσω και με τα δυο μου χέρια. Δεν είμαι από αυτούς που παίζουν».

Από τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας ήταν και το ότι βουλευτές της πλειοψηφίας, στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, δημοσιοποιούσαν τις «διορθωτικού χαρακτήρα» προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου.

Η υπουργός Απασχόλησης ήταν σε κάθε περίπτωση κατηγορηματική: Αφενός μιλούσε μόνο για μικρές διορθωτικές -νομοτεχνικού χαρακτήρα- αλλαγές, τις οποίες είχαν εισηγηθεί και εκπρόσωποι φορέων, επισημαίνοντας διαρκώς ότι δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Ερωτηθείσα ειδικότερα για το επιμέρους θέμα των αγροτικών συνεταιρισμών, φέρεται να είπε πως θα μπορούσε να κάνει αποδεκτή την πρόταση, στην περίπτωση που υπήρχε διακομματική συναίνεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή