Νέα δεδομένα μετά την κρίση στα Σκόπια

Νέα δεδομένα μετά την κρίση στα Σκόπια

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ήδη δύσκολη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ καθίσταται δυσχερέστερη μετά την κυβερνητική κρίση, που ξέσπασε στη γειτονική Δημοκρατία. Η αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών από τον κυβερνητικό συνασπισμό, παραμονές της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, βυθίζει τα Σκόπια σε αστάθεια, η οποία προκαλεί την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προβληματίζει έντονα την Αθήνα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι.

Ενδεικτικό της ανησυχίας της Ουάσιγκτον είναι το γεγονός ότι με πρωτοβουλία της Αμερικανίδας μόνιμης αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι. Ωστόσο, από αυτήν δεν προέκυψε τίποτε ουσιαστικό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκρούεφσκι παρέμεινε αμετακίνητος στις αδιάλλακτες θέσεις του.

Πάντως, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κάλεσε τους διαπραγματευτές των δύο χωρών σε νέα συνάντηση τη Δευτέρα στη Βιέννη, ενώ η Αθήνα δεν μεταβάλλει μεν στάση, αλλά ανησυχεί μήπως η κρίση, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τα Σκόπια, αποτελέσει άλλοθι προκειμένου να μην εξευρεθεί λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή