Σε παράνομες χωματερές τα σκουπίδια

Σε παράνομες χωματερές τα σκουπίδια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παράνομες χωματερές της Αττικής καταλήγουν τα σκουπίδια που συλλέγονται από πολλούς δήμους της Αττικής, αφού ήδη από την περασμένη Τρίτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει μπλοκάρει τη χωματερή της Φυλής και δεν επιτρέπει σε κανένα απορριμματοφόρο να προσεγγίσει. Στη Μαλακάσα, το Μαρκόπουλο, την Κερατέα αλλά και στα Καλύβια Αττικής φτάνουν και απορρίπτονται χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών, ενώ, όπως δηλώνουν στην «Κ» πολλοί δήμαρχοι, που υποχρεώνονται να λάβουν μέρος σε αυτή τη συναλλαγή, τα χρήματα καταβάλλονται μετρητά και στην είσοδο του χώρου.

Η αλήθεια είναι πως οι δήμαρχοι έχουν επιδοθεί σε καθημερινό αγώνα δρόμου προκειμένου να μειώσουν με κάθε τρόπο τον όγκο των απορριμμάτων που συσσωρεύονται με τραγικούς ρυθμούς στους δρόμους και τα πεζοδρόμια των πόλεών τους. Ο δήμος της Αθήνας προς το παρόν… επιλύει το πρόβλημα με απορριμματοφόρα μεγάλου κυβισμού (χωράνε σε αυτά περισσότεροι από 22 τόνοι απορριμμάτων), ενώ με απόφαση της ΠΟΠ-ΟΤΑ οι εργαζόμενοι μαζεύουν σκουπίδια από ευαίσθητα σημεία της πόλης (όπως νοσοκομεία, ιδρύματα, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, λαϊκές και κεντρικές αγορές). Αυτές οι ποσότητες μεταφέρονται με 20 απορριμματοφόρα στη χωματερή της Φυλής, όπου με άδεια της Ομοσπονδίας κανείς δεν εμποδίζει την εκφόρτωση. Βεβαίως, αυτή η αποκομιδή είναι ελάχιστη αν αναλογιστεί κανείς ότι για να καθαρίσει η πόλη, σε καθημερινή βάση δουλεύουν 75 απορριμματοφόρα με τρία δρομολόγια έκαστο! Δυστυχώς, η Ομοσπονδία επιτρέπει μόνο ένα απορριμματοφόρο από τους άλλους δήμους να αδειάζει στη χωματερή περίπου 6 τόνους σκουπίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περισσότερα απορριμματοφόρα των δήμων να είναι γεμάτα σκουπίδια και να περιμένουν να λήξει η απεργία για να πάρουν το δρόμο για τη χωματερή.

Στην Κηφισιά ο δήμαρχος της πόλης προσπαθεί να περιορίσει τον όγκο των απορριμμάτων με τη βοήθεια τριών μεγάλων οχημάτων (χωρητικότητας 22 τόνων). Ο δήμος αυτός θεωρείται βέβαια προνομιακός μιας και διαθέτει εντός των ορίων του σταθμό μεταφόρτωσης.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου αντιμετώπισε το πρόβλημα με την αρωγή ιδιωτών και νοίκιασε κοντέινερ. Στον δήμο Π. Φαλήρου από τους 173 εργαζόμενους, στην απεργία συμμετείχαν μόνο 7. Εκεί νοικιάσθηκαν κοντέινερ όπου αποθηκεύονταν μεγάλες ποσότητες. Στην Αθήνα ο δήμαρχος το βράδυ της Παρασκευής, με την εκπνοή της 48ωρης απεργίας της ΠΟΠ-ΟΤΑ, θα ζητήσει από τους εργαζόμενους να αρχίσουν τη συλλογή απορριμμάτων.

Χθες εξάλλου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ και απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους στην καθαριότητα να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, επιδεικνύοντας κοινωνική υπευθυνότητα, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι δεν έχουν καμία δικαιολογία να επιμένουν στην απεργία καθώς τα περισσότερα από τα αιτήματά τους έχουν λυθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή