Στον μεσαίο χώρο στρέφεται πάλι ο Κ. Καραμανλής

Στον μεσαίο χώρο στρέφεται πάλι ο Κ. Καραμανλής

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «χαρτί του κέντρου» ή άλλως του «μεσαίου χώρου» ρίχνει εκ νέου στο πολιτικό τραπέζι ο Κώστας Καραμανλής, βλέποντας προς τη μερίδα της κοινής γνώμης που, στο παρελθόν, αποτέλεσε εκλογικό ακροατήριο του Κ. Σημίτη. Μετά το προσκλητήριο εθνικής ενότητας από το Βουκουρέστι, τα 11 σημεία κοινωνικής συμφωνίας στα μέσα της εβδομάδας από το συνέδριο του «Εκόνομιστ», ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε και από τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., χθες, σε συστράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Η ανάλυση, πίσω από την κίνηση του πρωθυπουργού, εδράζεται στο κενό που δημιουργείται από την προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να μετακινηθεί προς αριστερά, περιορίζοντας τις απώλειες προς το κόμμα του κ. Τσίπρα. Εκτιμάται, δηλαδή, ότι τα δυναμικά κοινωνικά στρώματα που στήριξαν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Κ. Σημίτη τείνουν ευήκοον ους προς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που, μετ’ επιτάσεως, παρουσιάζει ο πρωθυπουργός και, συνεπώς, προτίθενται να στηρίξουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο Κ. Καραμανλής, με τη θετική έναντί του στάση της κοινής γνώμης μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, εμμένει αφενός να κεφαλαιοποιεί τα κέρδη, αφετέρου να χρησιμοποιεί το θετικό κλίμα ως εφαλτήριο για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Αυτό δεν περιορίζεται σε πρακτικό επίπεδο, δηλαδή στην επιτάχυνση των παρεμβάσεων, αλλά στοχεύει και στην εμπέδωση της αίσθησης ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί το μοναδικό κυβερνητικό φορέα αλλαγής στο σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνητικές μηχανές καλούνται να δουλέψουν στο μέγιστο, καθώς στόχος είναι όλα τα μείζονα ζητήματα να έχουν κλείσει εντός του 2008. Αφενός για να απορροφηθούν τυχόν κραδασμοί μέχρι τις, μόνες μέχρι τώρα σίγουρες, κάλπες του Ιουνίου 2009 για την Ευρωβουλή, αφετέρου για να υπάρχει περιθώριο λήψης κοινωνικών μέτρων υπέρ των ασθενέστερων.

Θερμό καλοκαίρι

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι σφιχτός και προμηνύεται θερμό καλοκαίρι, αλλά και έντονο φθινόπωρο. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται ότι θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την Deutsche Telekom, με τους Γερμανούς να εισέρχονται ως στρατηγικοί επενδυτές στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και τους εργαζόμενους να προχωρούν σε μπαράζ κινητοποιήσεων. Δεύτερο απεργιακό μέτωπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στους εμπορευματικούς σταθμούς των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, η διαδικασία «ιδιωτικοποίησης» των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουλίου. Ο κ. Γ. Βουλγαράκης θα επιδιώξει όλο το επόμενο διάστημα να πείσει ότι δεν πρόκειται περί ιδιωτικοποίησης, αλλά περί μακροχρόνιας μίσθωσης των λιμένων, ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αποκλείσει το σενάριο απεργών συγκεντρωμένων στο εμπορικό τμήμα του Πειραιά στις αρχές Ιουλίου, με τις κάμερες των ΜΜΕ να καταγράφουν τις διαμαρτυρίες των επιβατών.

Αμεσες πρωτοβουλίες

Αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται και η πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου για τη νέα διοικητική δομή της χώρας, τον «Καποδίστρια ΙΙ» δηλαδή, που θα οδηγήσει σε μείωση των δήμων σε 350 και των νομαρχιών σε 16 στο σύνολο της χώρας. Τομή, έστω και άτολμη, αποτελεί και το νέο χωροταξικό σχέδιο που κατατίθεται οσονούπω και θα ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Μαΐου. Μόνον πρόβλημα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ο κ. Γιώργος Σουφλιάς προσέρχεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία, αμφισβητούμενος και ο ίδιος εξαιτίας της αυθαίρετης οικίας του στην Ανάβυσσο. Οριστικές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται, εντός του 2008 και μάλλον από φθινόπωρο, και για την πολύπαθη Ολυμπιακή Αεροπορία, καθώς όποια πρωτοβουλία νωρίτερα θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό της τουριστικής βιομηχανίας εις βάρος της χώρας.

Εκλογικά σενάρια

Και μετά εκλογές; Για πολλά κυβερνητικά στελέχη, με την ολοκλήρωση του κύκλου αυτών των μεταρρυθμίσεων στερεύει και το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και, συνεπώς λένε, καλό θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να διεκδικήσει την επανεκλογή της εντός του 2009. Κυρίως με εκλογές πριν από τον Ιούνιο του 2009 (Ευρωβουλή) ώστε, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία (σ.σ. το πλέον σίγουρο ενδεχόμενο), η Νέα Δημοκρατία να διεκδικήσει την αυτοδυναμία με τον νέο νόμο Παυλόπουλου και το πριμ των 50 εδρών που προβλέπει. Τα σενάρια είχαν ήδη αρχίσει να συζητιούνται, πριν κατανοηθεί πλήρως η πτώση του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, οι εκτιμήσεις συνομιλητών του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι «όπως όλα δείχνουν η εμπειρία των ευρωεκλογών θα είναι πολύ πιο επώδυνη για το ΠΑΣΟΚ παρά για εμάς». Υπό την έννοια αυτή, προτείνεται η αναμονή και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών, ενδεχομένως το 2010 παράλληλα με την προεδρική εκλογή. Κι αυτά, όμως, δεν είναι παρά σχέδια επί χάρτου. Και δεν θα αρχίσουν να συζητιούνται σοβαρά, παρά μόνον περί τα τέλη του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή