Παραπέμπεται προς οριστική απόλυση

Παραπέμπεται προς οριστική απόλυση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ποινή της οριστικής απόλυσης, απειλείται ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Σωτ. Μπάγιας, καθώς η παραπεμπτική πρόταση για την πειθαρχική του δίωξη είναι πολύ αυστηρή και συνοδεύεται από βαρύτατες κατηγορίες: «Επέδειξε συμπεριφορά ασυμβίβαστη με το αξίωμά του, έθιξε βάναυσα το κύρος της Δικαιοσύνης και δεν έχει συναίσθηση της βαρύτητας του αξιώματός του». Επιπλέον, στο έγγραφο της πειθαρχικής δίωξης, αναφέρεται ότι τα αδικήματα που του αποδίδονται τελέσθηκαν με επιβαρυντικές περιστάσεις.

Κατά πληροφορίες, ο προσφάτως επανεκλεγείς πρόεδρος της εισαγγελικής ένωσης παραπέμπεται από το επταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της απόλυσης, κατ’ εφαρμογή των επιβαρυντικών διατάξεων των σχετικών Κωδίκων. Ποινή που μπορεί να επιβληθεί μόνο από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί σε δικαστικούς οι οποίοι συμμετείχαν στο παραδικαστικό κύκλωμα ή ευθύνονταν για μειωμένη απόδοση ετών. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη για τον κ. Μπάγια δεν απετράπη παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στο νομικό και δικαστικό κόσμο. Η αιχμηρή κριτική του προέδρου για τη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ), το οποίο αποφασίζει τις προαγωγές και τις μεταθέσεις των δικαστικών λειτουργών προσέβαλε, κατά την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το κύρος της Δικαιοσύνης, καθώς περιείχε γεγονότα μειωτικά για το ΑΔΣ. Αποδίδονταν σε αυτό, όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό έγγραφο, δόλιες ενέργειες κατά τις κρίσεις των δικαστικών, με συνέπεια άλλοι λειτουργοί να ευνοούνται κι άλλοι να αδικούνται.

«Βάναυση προσβολή του κύρους της Δικαιοσύνης, έλλειψη συναίσθησης της ιδιότητας του δικαστικού λειτουργού και συμπεριφορά ασυμβίβαστη προς το αξίωμα του δικαστικού λειτουργού συνθέτουν μια εικόνα εντελώς ξένη προς το ήθος και την προσφορά του προέδρου της Ενώσεως Εισαγγελέων στο δικαστικό σώμα», επεσήμανε ο «σκιώδης» υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπαδημητρίου. Το ΠΑΣΟΚ καταφέρεται εναντίον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, υποστηρίζοντας ότι «επιδιώκει να ενσπείρει κλίμα φοβίας και να επιβάλει συνθήκες πειθαρχίας στους δικαστικούς λειτουργούς. Με την ενέργεια αυτή το μόνο που επιτυγχάνεται, είναι να επέλθει πρόσκαιρα μια αναίτια ρωγμή κι ένας αναίτιος διχασμός στη Δικαιοσύνη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή