Η Ουάσιγκτον θέλει ταχεία λύση στην ονομασία ΠΓΔΜ

Η Ουάσιγκτον θέλει ταχεία λύση στην ονομασία ΠΓΔΜ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απογοήτευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το ότι η ΠΓΔΜ δεν προσεκλήθη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι, αλλά και την επιθυμία της για ταχεία διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας, ώστε να προωθηθεί η είσοδός της, επανέλαβε χθες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ντανιέλ Φριντ σε ακρόαση σε υποεπιτροπή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής βουλής.

Ο κ. Φριντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ονομασία «Νέα Μακεδονία» και εάν πρόκειται για την επικρατέστερη εκδοχή για λύση, περιορίστηκε να αναφερθεί στην τελευταία πρόταση του ειδικού μεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, λέγοντας ότι η προτεινόμενη ονομασία ήταν «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», την οποία απέρριψε η Αθήνα. Ως προς την εξέλιξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ενέργειες του κ. Νίμιτς και ότι ο ίδιος μετέβη στα Σκόπια και επικοινώνησε με την Αθήνα για τον σκοπό αυτό. Χαρακτήρισε δε, «ενθαρρυντική» τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να επιλυθεί το θέμα, το οποίο, όπως τόνισε, δεν πρέπει να διαιωνίζεται.

Ο κ. Φριντ ερωτήθη επίσης αν οι ΗΠΑ υποτίμησαν τα αισθήματα της Αθήνας για το ζήτημα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Σημειώνεται ότι διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον καθυστέρησε να κινητοποιηθεί πριν από το Βουκουρέστι και να πιέσει για λύση του θέματος της ονομασίας, διότι πιθανότατα υποτίμησε τη σοβαρότητα του θέματος και την αποφασιστικότητα της Αθήνας να θέσει βέτο. Ο Αμερικανός υφυπουργός πάντως, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν λάβει υπόψη τους τις ευαισθησίες των λαών της περιοχής σε θέματα ταυτότητας.

Στην ίδια ακρόαση, ο κ. Φριντ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις θετικές και αισιόδοξες και τις απέδωσε στον νέο Πρόεδρο κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος, όπως είπε, δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της επανένωσης. Ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Τουρκία να εμπλακεί ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Την ίδια στιγμή, Βούλγαροι ευρωβουλευτές κατηγορούν τα Σκόπια για προπαγάνδα εναντίον της Βουλγαρίας, προειδοποιώντας με αντίδραση. «Βλέπουμε ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στη Μακεδονία καταβάλουν επίμονες προσπάθειες για να επιδεινώσουν τις σχέσεις με τη Βουλγαρία. Θα υποστηρίξουμε την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., ωστόσο αυτή η υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Εβγκένι Κιρίλοφ. Ο συνάδελφός του Νικολάι Μλαντένοφ δήλωσε ότι «η αντιβουλγαρική προπαγάνδα στα Σκόπια θα έχει ως επιπτώσεις την επιδείνωση των διμερών σχέσεων και την υπονόμευση της προοπτικής ένταξης της Μακεδονίας στην Ε.Ε.».

Εκτιμάται ότι την αντίδραση της Σόφιας προκάλεσαν αναφορές σε μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων το τελευταίο διάστημα, στα οποία αναφέρεται ότι η Βουλγαρία προσπάθησε επίσης να παρεμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν ήταν μόνο η Ελλάδα που εξέφρασε την αντίθεσή της με το βέτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή