Μείωση τιμών σε προϊόντα και ΔΕΚΟ ζήτησε το ΠΑΣΟΚ

Μείωση τιμών σε προϊόντα και ΔΕΚΟ ζήτησε το ΠΑΣΟΚ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη γραμμή της αντιπολιτευτικής του τακτικής διατηρεί το ΠΑΣΟΚ τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως προκύπτει από τη χθεσινή του πρωτοβουλία να ζητήσει την άμεση μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αλλά και να καταθέσει ο κ. Γ. Παπανδρέου ερώτηση στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» για τα προβλήματα του ΕΣΥ.

Πολλά έμπειρα στελέχη, αλλά και ειδικοί περί τα επικοινωνιακά, μεταφέρουν εξάλλου στη Χαρ. Τρικούπη την άποψη πως μόνο το τρίπτυχο «ακρίβεια, φτώχεια ανεργία» είναι δυνατόν να αποφέρει ουσιαστικά πολιτικά οφέλη στο ΠΑΣΟΚ και να οδηγήσει σε αύξηση των εισροών του από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Οι ανωτέρω πηγές υπενθυμίζουν, με αφορμή και την εν εξελίξει υπόθεση του ΟΤΕ, ότι όποτε το ΠΑΣΟΚ προέταξε ζήτηματα τα οποία εμφάνιζε ως σκάνδαλα, όπως τα δομημένα ομόλογα, το τελικό ισοζύγιο για το ίδιο ήταν πάντα εξαιρετικά πενιχρό.

Ειδικότερα, την άμεση ενεργοποίηση του νόμου 703/1977 περί ελέγχου των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, προκειμένου να ελεγχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδιας και να υπάρξει άμεσα μείωση των τιμών κατά 5 με 8% ζήτησε χθες το ΠΑΣΟΚ, διά του εκπροσώπου του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «η μείωση των τιμών δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από μια ουσιαστική μείωση στα τιμολόγια των κρατικών επιχειρήσεων, τα οποία λανθασμένα αποφάσισε η κυβέρνηση να αυξήσει πριν από μερικούς μήνες, εν μέσω έξαρσης πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «κλειδί» για τη μείωση των τιμών σε όλα τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, είναι η ενεργοποίηση από την κυβέρνηση και την Επιτροπή Ανταγωνισμού της υφιστάμενης νομοθεσίας. «Εδώ έχουμε σαφέστατα καταφανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από μονοπώλια και ολιγοπώλια, και αυτά τα φαινόμενα ο νόμος τα «κολάζει». Η κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα ανέχονται και αυτά οδηγούν σε αισχροκέρδεια, σε υψηλές τιμές, σε άδικες τιμές εις βάρος του κοινωνικού συνόλου», υπογράμμισε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στοιχεία που κατά τον ίδιο στοιχειοθετούν ότι η ελληνική αγορά κυριαρχείται από ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές καταστάσεις. Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι δέκα αλυσίδες σούπερ μάρκετ ελέγχουν το 85% της αγοράς λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Επίσης, στον χώρο των προμηθευτών, οι πρώτες 100 επιχειρήσεις σε σύνολο 1.373 εταιρειών ελέγχουν το 76% των πωλήσεων. Τέλος, σε ένα σύνολο 61 προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, μια έως δύο το πολύ εταιρείες προμηθεύουν το 60 έως 99% των ποσοτήτων του συγκεκριμένου προϊόντος. Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέληξε χαρακτηρίζοντας «ημίμετρα» τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και «χωρίς πρακτική αξία» την επιβολή διατίμησης στο λάδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή