Διαβάθμιση των στελεχών και στις «μίζες»

Διαβάθμιση των στελεχών και στις «μίζες»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΑΧΟ. «Ο κ. Μαυρίδης μίλησε με την πλευρά του πελάτη μας, ο κ. Χριστοφοράκος ζήτησε χρήματα για να εξυπηρετήσει τους επάνω ορόφους του ΟΤΕ και πιθανώς και άλλα επίπεδα, φορείς αποφάσεων» απάντησε σε ερώτηση της εισαγγελέως Boimler Hesl, ο τέως νούμερο 2 του τομέα τηλεπικοινωνιών της Siemens AG Hans Walter Bernsau. Ο κ. Bernsau απέφυγε να απαντήσει σε ποιον έδινε τα χρήματα ο κ. Χριστοφοράκος, όταν ρωτήθηκε αργότερα έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου του Μονάχου, όπου ήταν σε εξέλιξη η τρίτη μέρα στην πολύκροτη δίκη του διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens Reinhard Siekaszek. «Φυσικά δεν γνώριζα λεπτομέρειες για τους παραλήπτες των χρημάτων», είχε πει πρωτύτερα στο ακροατήριο ο κ. Bernsau. «Οι περισσότεροι από αυτούς πληρώνονταν σε ρευστό. Μόνο κατ’ εξαίρεση κάναμε εμβάσματα. Οι παραλήπτες έπρεπε να παραμένουν ανώνυμοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος κατέθεσε αργότερα και ένας μάρτυρας-κλειδί στη διακίνηση των «μαύρων ταμείων» προς την Ελλάδα: ο Αυστριακός Rainer Peter Niedl, εναντίον του οποίου η εισαγγελία του Μονάχου έχει εγείρει κατηγορία, μίλησε επί μιάμιση ώρα ενώ τα χέρια του έτρεμαν. «Σε αυτή τη δουλειά υπήρχαν κανόνες, αλλά όχι αποδείξεις» είπε ο κ. Niedl στην παρατήρηση του προέδρου του δικαστηρίου Nol, ότι διαχειρίστηκε μαζί με τον κ. Siekaszek πολλά εκατομμύρια χωρίς αποδείξεις. Ο κ. Niedl αποκάλυψε στη συνέχεια ότι μετά την κατάρρευση του συστήματος των παλαιότερων «μαύρων ταμείων» με τους λογαριασμούς στις τράπεζες Reiffeisen του Saltsburg και του Insbruck, μετά την αποκάλυψη ότι η Siemens «λάδωνε» τον πρόεδρο της Νιγηρίας, ο ίδιος ταξίδεψε με τον κ. Siekaszek σε πολλούς φορολογικούς παραδείσους για να μπορέσουν να βρουν μια εναλλακτική λύση με τη δημιουργία υπεράκτιων εταιρειών. «Πήγαμε σε πολλά νησιά», είπε χαρακτηριστικά ο Niedl προκαλώντας θυμηδία στο ακροατήριο αλλά και στην έδρα. Τελικά στην Tortola, την πρωτεύουσα των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, οι αρμόδιοι τους είπαν αυτό που δεν ήθελαν να ακούσουν: «Κάθε κίνηση μεγάλου ποσού από εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων στον κόσμο που ζούμε, πρέπει να δηλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο κ. Niedl επανέλαβε ακόμη ότι την ίδια περίοδο παρέλαβε από τον άνθρωπο του Siekaszek στο Dubai δύο εκατομμύρια δολάρια σε βαλίτσα ώστε να «λαδωθούν» αξιωματούχοι του ελληνικού στρατού. Τα χρήματα αφορούσαν ένα συμβόλαιο, στο οποίο συμμετείχε η Siemens (σ. σ. εννοεί το «Ερμής»). Το περιστατικό επιβεβαιώνεται και από παλαιότερη κατάθεση του κ. Niedl στην εισαγγελία του Μονάχου, το περιεχόμενο της οποίας τέθηκε υπόψη των «Νέων Φακέλων» του ΣΚΑΪ και της «Κ». Ο κ. Niedl, τέλος, είπε ότι τα χρήματα δόθηκαν σε κάποιον υπάλληλο της Siemens Hellas ονόματι Ψαρρό.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα κατέθεσαν χθες ενώπιον του εισαγγελέα κ. Παν. Αθανασίου, που διερευνά την ελληνική πτυχή της υπόθεσης, δύο μάρτυρες: η πρώην γραμματέας του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου κ. Κατερίνα Τσάκαλου – Οικονομάκου και ο προϊστάμενος λογιστηρίου της Siemens Hellas κ. Κυριάκος Μικές. Οι δύο μάρτυρες εκλήθησαν να επιβεβαιώσουν αν έχουν καταθέσει ή όχι, στο Μόναχο, στοιχεία ότι το καλοκαίρι του 2006 έλαβαν εντολή να δώσουν χρήματα ως «χορηγία» σε πολιτικό πρόσωπο για μια κοινωνική εκδήλωση.

Κατά πληροφορίες, οι δύο υπάλληλοι της ελληνικής Siemens φέρεται να αναφέρθηκαν σε «περίεργες» πληρωμές και εμβάσματα που έγιναν το καλοκαίρι του 2006 από το ταμείο της εταιρείας, κατ’ εντολή του τότε προϊσταμένου τους, χωρίς όμως να κατονομάσουν τους αποδέκτες των «χορηγιών». Ο εισαγγελέας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να μεταβεί εκ νέου στη Γερμανία προκειμένου να βρει την άκρη του νήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή