Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ για τις αποκαλύψεις

Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ για τις αποκαλύψεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προσεκτικά συγκεκαλυμμένη, αλλά έντονη ανησυχία παρακολουθεί η Χαριλάου Τρικούπη το συνεχώς διευρυνόμενο γαϊτανάκι των αποκαλύψεων γύρω από την υπόθεση Siemens, μέσα από την οποία αναδεικνύονται ύποπτες διασυνδέσεις πολιτικών παραγόντων και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Στο ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως ενήμεροι για το ισχυρότατο ενδεχόμενο η σκοτεινή αυτή υπόθεση ενδεχομένως να «ακουμπάει» και πολιτικά πρόσωπα του δικού τους χώρου, που στο παρελθόν κατείχαν υψηλόβαθμες θέσεις. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, ο κ. Γ. Παπανδρέου εξ αρχής απέφυγε να εγκλωβιστεί σε θέση άμυνας και πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου «να έλθουν όλα στο φως». Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, λέγεται εξάλλου πως τον διευκολύνει να κινηθεί το γεγονός ότι η σχετική με το ΠΑΣΟΚ «ονοματολογία» στην υπόθεση Siemens δεν αφορά πρόσωπα που παραμένουν στο πολιτικό προσκήνιο και σε κάθε περίπτωση δεν έχουν κανένα σημείο πολιτικής αναφοράς στον κ. Γ. Παπανδρέου.

«Δεν αποκλείεται…»

Παράλληλα, κορυφαίοι παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωναν την Παρασκευή το απόγευμα γνώστες των σεναρίων, σύμφωνα με τα οποία έχουν διοχετευθεί και θα δουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για «χορηγίες» της Siemens προς περιφερειακά του ΠΑΣΟΚ σχήματα -όπως εκείνη ύψους 15 χιλιάδων ευρώ προς τη νεολαία του κόμματος- προκειμένου να διασκεδαστούν οι εις βάρος της Ρηγίλλης εντυπώσεις από τις τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου υποστήριζαν ότι από την έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής στη Χαριλάου Τρικούπη δεν προκύπτουν τέτοια στοιχεία. Πρόσθεταν, όμως, ότι «δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποια ενίσχυση ενός εκ των Ιδρυμάτων του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens πριν από αρκετά χρόνια, αλλά και εάν ακόμη τούτο έχει συμβεί, σίγουρα θα υπάρχουν και τα απαραίτητα παραστατικά».

Πάντως, η πολιτική διαχείριση της υπόθεσης Siemens έχει αρχίσει να διχάζει, όπως και μια σειρά άλλα θέματα, το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει επιλέξει μια τακτική μάλλον «χαμηλών τόνων», και δεν την προτάσσει στην αντιπολιτευτική της ατζέντα, επιλέγοντας να επικεντρώνει τις επιθέσεις της κατά της κυβέρνησης στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, με κυρίαρχο εκείνο της ακρίβειας. Είναι ενδεικτικό ότι τα στοιχεία που αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ για την αγορά υλικού εκ μέρους του κ. Κυρ. Μητσοτάκη από τη Siemens, από τη Χαριλάου Τρικούπη αντιμετωπίστηκαν ως άσχετα με την ουσία της υπόθεσης, ενώ δεν ζητήθηκε η παραίτηση του βουλευτή. Επίσης, τα «κενά» στην εν εξελίξει δικαστική έρευνα στην Αθήνα δεν αναδεικνύονται, ούτε προβάλλονται από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τα ΜΜΕ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να ακολουθεί διατυπώνοντας απλά καταγγελτικό λόγο.

Εμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους διαφωνούν πλήρως με τη συγκεκριμένη επιλογή. Οπως αναφέρουν, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καταιγισμός αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων, επί εβδομάδες, και η Χαριλάου Τρικούπη απλώς να λειτουργεί ως «σχολιαστής» τους. Οι ίδιες πηγές σπεύδουν να προσθέσουν πως το ΠΑΣΟΚ ως πυλώνας του πολιτικού συστήματος που με τις αποκαλύψεις για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens δέχεται ισχυρό πλήγμα, αλλά και ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είχε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την άσκηση πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ειδικά, όταν η εμπλοκή στη διερεύνησή της των αμερικανικών αρχών, αλλά και της γερμανικής δικαιοσύνης διευκολύνει τούτο να γίνει πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή