Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων εξετάζει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο υπό το φως των νέων αποκαλύψεων περί τη σχέση «μαύρου χρήματος» και πολιτικής εξουσίας, με αφορμή την υπόθεση της Siemens. Ταυτοχρόνως, αφήνεται σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής μέσα στο καλοκαίρι αν οι έρευνες της δικαιοσύνης που βρίσκονται σε εξέλιξη καταλήξουν σε συμπέρασμα περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής -όπως εμμέσως διαμήνυσε με τη συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες- εμφανίζεται αποφασισμένος να απομονώσει πολιτικά οποιονδήποτε αποδειχθεί ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της Siemens και προέρχεται από τον χώρο του κυβερνώντος κόμματος.

Οι φήμες

Κατά τις ίδιες πηγές, στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιούνται όλο το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης καταγράφεται κλίμα βεβαιότητας ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν κινδυνεύει να βιώσει ανάλογη εμπειρία με αυτή που ζει αυτή την περίοδο το ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και η κατηγορηματική θέση του κ. Καραμανλή ότι η «Ν.Δ. δεν έχει σχέση με την υπόθεση της Siemens». Ταυτοχρόνως, γίνονται επίπονες προσπάθειες προκειμένου να αποκτηθεί μία ξεκάθαρη εικόνα σε σχέση με τις οργιαστικές φήμες του παρασκηνίου περί εμπλοκής εν ενεργεία ή μη κυβερνητικών στελεχών της Ν.Δ. στην υπόθεση. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχ. Λιάπης, ο οποίος κατά τις παραπάνω φήμες φέρεται μεταξύ άλλων στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας, μιλάει για ανυπόστατα ψεύδη και δηλώνει, μέσω των συνεργατών του, ότι τα σενάρια των ημερών δεν τον αφορούν αφού όσα στοιχεία και αν αναζητηθούν δεν υπάρχει η υπογραφή ή το όνομά του. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι επαφές που σύμφωνα με πληροφορίες είχε ο κ. Λιάπης, την Παρασκευή, τηλεφωνικά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θ. Ρουσόπουλο στις Βρυξέλλες και διά ζώσης με τον γραμματέα της Κ.Ε. της Ν.Δ. κ. Λευτ. Ζαγορίτη αφορούσαν αποκλειστικά θέματα της αρμοδιότητάς του.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Λιάπη υποστηρίζεται και από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη τα οποία μιλούν για προσπάθεια αντιπερισπασμού του ΠΑΣΟΚ, λόγω των επικίνδυνων αναταράξεων που σημειώνονται στο εσωτερικό του. Στην ίδια τακτική του αντιπερισπασμού και της προσπάθειας διάχυσης ευθυνών και εντυπώσεων αποδίδουν οι ίδιοι κύκλοι και τη σπουδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής πριν από την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο κορυφαίου στελέχους, το οποίο έλεγε ότι αν η Ν.Δ. είχε δεχθεί από τις αρχές του χειμώνα -οπότε είχε πρωτοκατατεθεί – το αίτημα του ΠΑΣΟΚ, σήμερα θα είχαμε τόσα πορίσματα όσα και τα κόμματα και η Βουλή θα έπρεπε να απολογηθεί γιατί συζητούσε επί μήνες χωρίς να έχει λάβει υπόψη τις συγκλονιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών – ιδιαίτερα την ομολογία Τσουκάτου για την είσπραξη μαύρων χρημάτων».

Ο φάκελος στη Βουλή

Πάντως, με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και το κλίμα αναμονής που διαμορφώνεται από δικαστικούς κύκλους για «νέο γύρο», οι περισσότεροι στη Ν.Δ. σχεδόν προεξοφλούν ότι μέσα στο καλοκαίρι ο φάκελος θα έρθει στη Βουλή και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής. «Ολα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας. Για παράδειγμα, για τον κ. Μαντέλη, ακόμη και αν αποδειχθεί εμπλοκή του, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Στην πολιτική, ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία αν υποδειχθεί στην κοινή γνώμη κάποιος ένοχος ή αθώος» τονίζει κορυφαίος υπουργός.

Οι επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν κρίσιμη για την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης την κατάθεση του κ. Τσουκάτου στην Εισαγγελία. «Αν ο πρώην συνεργάτης του κ. Σημίτη αποδειξει ότι πήρε τα χρήματα για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του κ. Παπανδρέου θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Αν όχι, τότε θα περιέλθει σε δεινή θέση ο κ. Τσουκάτος» λένε στελέχη της Ν.Δ. Στον αντίποδα, δεν είναι λίγοι οι γαλάζιοι που εκτιμούν πως δεν αποκλείεται, εφόσον δεν υπάρξουν νέα καταλυτικά στοιχεία εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, οφέλη από την εμπλοκή Τσουκάτου να έχει ο κ. Γ. Παπανδρέου, δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτόν την επιλογή της διαγραφής του Κώστα Σημίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή