Σε εφοριακούς 1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του «μαύρου Ταμείου»

Σε εφοριακούς 1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του «μαύρου Ταμείου»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους υπαλλήλους της Siemens Hellas, που εξετάστηκε από την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise & Plimpton LLP είχε παραδεχθεί, αλλά μόνο ενώπιον των πολύ σκληρότερων ερωτήσεων των Αμερικανών δικηγόρων, ότι είχε «λαδώσει» υπαλλήλους της εφορίας στην προσπάθεια να δικαιολογήσει χρήματα της εταιρείας, τα οποία διακινούνταν χωρίς παραστατικά ή για σκοπούς άσχετους με εκείνους που ανέγραφαν τα παραστατικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο εν λόγω υπάλληλος, καταθέτοντας για πρώτη φορά ενώπιον των Αμερικανών δικηγόρων το φθινόπωρο του 2007, είχε υποστηρίξει ότι είχε διαθέσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ «σε δημοσιογράφους». Οταν όμως εκλήθη να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με το σε ποιους δημοσιογράφους, πότε, πού και γιατί έδωσε τα χρήματα, είπε την αλήθεια: Δηλαδή ότι η διαχείριση της Siemens Hellas τον είχε αναγκάσει, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα «κλεισίματα» στην εφορία, να διαθέσει ένα ποσό που προσέγγιζε το 1 εκατομμύριο ευρώ για την «τακτοποίηση» του ελέγχου των χρήσεων από το 1997 ώς το 2002.

Διαχείριση εν λευκώ

Το Δ.Σ. της θυγατρικής εταιρείας είχε δώσει στον πρώην γενικό διευθυντή κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο το δικαίωμα να διαχειρίζεται εν λευκώ ποσά ως εξής:

Εως το 2% του τζίρου των εξαγωγών, χωρίς παραστατικά, για ποσά μέχρι 750 εκατ. δραχμές

Εως 1% του τζίρου για ποσά που δεν ξεπερνούσαν τα 3 δισ. δραχμές.

Εως 0,5% για ποσό, που υπερέβαινε τα 3 δισ. δραχμές.

Η εφαρμογή της διάταξης αυτής από τις οικονομικές υπηρεσίες της Siemens Hellas ελεγχόταν από το κέντρο ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων του υπουργείου Οικονομικών στο Γαλάτσι. Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της την περασμένη Πέμπτη εξέφρασε την άποψη ότι φορολογικός έλεγχος στη Siemens Hellas θα μπορούσε να διεξαχθεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) μετά το τέλος της κυρίας ανάκρισης. Οι δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών από την «Καθημερινή» και τον τ. υπουργό κ. Στέφανο Μάνο υπέρ της επιβολής προστίμου από το ελληνικό Δημόσιο στη Siemens Ηellas, φαίνεται πάντως ότι δεν αφήνουν ασυγκίνητη τη θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα. Ετσι το Δ.Σ. της εταιρείας συζήτησε το ενδεχόμενο να επιβληθεί από τις ελληνικές αρχές κάποιο βαρύ πρόστιμο ή και να στραφεί με αγωγή το ελληνικό Δημόσιο κατά του γερμανικού κολοσσού.

«Καμία άλλη διέξοδος»

«Στο κλίμα που διαμορφώνεται η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία άλλη διέξοδο», έλεγαν στελέχη της εταιρείας στην «Καθημερινή». Τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα συζητούν σε κλίμα απόγνωσης τη δραματική μείωση των πωλήσεων της εταιρείας, που χωρίς τα έργα του εξωτερικού, προσεγγίζει το 40%. «Τα καθαρά μας κέρδη έχουν σημειώσει καθίζηση», σημείωναν οι ίδιοι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα γύρω από τον νέο Ισπανό επικεφαλής τους για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση. Η ελληνική εταιρεία υπήχθη με τη νέα διοικητική δομή της Siemens στο κέντρο της Ισπανίας και έχασε την ξεχωριστή θέση που είχε στο διοικητικό σχήμα του γερμανικού κολοσσού.

Πάντως η πρόταση του κ. Μάνου να μην παίρνει πλέον η Siemens κρατικά συμβόλαια ή να μην υλοποιεί συμβάσεις που έχει κερδίσει, φαίνεται να υλοποιείται κατά ένα παράδοξο νεοελληνικό τρόπο: Την εβδομάδα αυτή το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην… αποφασίσει σχετικά με τους φορητούς οδηγούς των μουσείων λόγω της υπόθεσης του ταξιδιού του υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη στη Γερμανία και την Αυστρία τον Ιούνιο του 2005.

Τους οδηγούς έχει αναλάβει να εγκαταστήσει η γερμανική εταιρεία σε 15 αρχαιολογικούς χώρους. Αν το έργο δεν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2008, η Ελλάδα θα αποδείξει ότι ούτε οδηγούς στα μουσεία της δεν είναι σε θέση να εγκαταστήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή