ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ

Η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή το 1974

«Το 1974 δεν υπήρχε άλλη επιλογή» υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, προσθέτοντας μάλιστα ότι «στην πραγματικότητα, η Τουρκία άργησε, θα έπρεπε να είχε επέμβει το 1963 ή το 1964». Σπάζοντας το «εμπάργκο» που είχε συμφωνηθεί να ισχύει για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο κ. Ταλάτ παραχώρησε συνέντευξη σε τουρκικό κανάλι το βράδυ της Πέμπτης και υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων με τους Ελληνοκυπρίους. Εκτίμησε επίσης ότι το θέμα των περιουσιών είναι ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα και απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για τον χρόνο που θα απαιτηθεί έως ότου οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του έκρινε παράνομη τη συμφωνία, η οποία έγινε μεταξύ Τουρκοκύπριας μόνιμης κατοίκου Αυστραλίας και Ελληνοκύπριου επίσης μόνιμου κατοίκου Αυστραλίας για αγορά από τον Ελληνοκύπριο ακίνητης περιουσίας της Τουρκοκύπριας στην πόλη Χρυσοχούς, που βρίσκεται στην ελεύθερη Κύπρο.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΗΣ ΔΙΟΔΙΩΝ

Στην εθνική Ελευσίνας – Κορίνθου – Πάτρας

Στα 2,80 ευρώ θα αυξηθούν τα διόδια για τα Ι. Χ. στην εθνική οδό Ελευσίνας – Κορίνθου – Πάτρας, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ωστόσο, σύμφωνα με την κοινοπραξία Ολύμπια Οδό που θα ανακατασκευάσει τον άξονα και θα τον εκμεταλλεύεται για την επόμενη 30ετία, ο αριθμός των σταθμών των διοδίων δεν πρόκειται άμεσα να μεταβληθεί. Μέσα στον Οκτώβριο θα είναι δυνατή η καταβολή του κομίστρου με χρήση του μηχανήματος e-pass της Αττικής Οδού, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται και στην εθνική οδό Κορίνθου – Τριπόλεως.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Κατέθεσαν πατέρας, αδελφός του θύματος

Με την κατάθεση του πατέρα και του αδελφού του Μιχάλη Φιλόπουλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στα επεισόδια της Παιανίας τον Μάρτιο του 2007, ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση. Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο Ανδρέας και ο Χρήστος Φιλόπουλος υποστήριξαν ότι ο οδηγός του ταξί Βασίλης Ρουμπέτης ήταν ένας εκ των προσώπων που κατάφεραν στον Μιχάλη τα μοιραία χτυπήματα. Παράλληλα, ο πατέρας του νεαρού κατονόμασε στο δικαστήριο επτά από τους συνολικά 27 κατηγορούμενους ως συμμετέχοντες στα επεισόδια της λεωφόρου Λαυρίου. Στο μεταξύ, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Θεμιστοκλής Σοφός κατέθεσε στο δικαστήριο πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα με την οποία η φωνή ενός εκ των προσώπων που συμμετείχαν στη συμπλοκή, όπως καταγράφηκε από κάμερα, ταυτίζεται με τη φωνή ενός εκ των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα του Βασίλη Ψικάκου. Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα.

ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΕ 1,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Διευθυντής τράπεζας στη Λέρο

Πάνω από 1,2 εκατομμύριο ευρώ υπεξαίρεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στη Λέρο (σε διάστημα 3 – 4 μηνών), κάνοντας αναλήψεις από ανενεργούς ή προθεσμιακούς λογαριασμούς και χρησιμοποιώντας πλαστές βεβαιώσεις. Μάλιστα, όπως προκύπτει, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων διατέθηκε στο… καζίνο, καθώς ο φερόμενος ως δράστης είχε πάθος με τον τζόγο. Το έλλειμμα διαπιστώθηκε κατόπιν διαχειριστικού ελέγχου της τράπεζας. Ο 58χρονος, πατέρας δύο παιδιών, συνελήφθη.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΜΠ

Επεισόδια σε τρεις σχολές

Επεισοδιακά ολοκληρώθηκαν χθες οι εκλογές για πρόεδρο σε τρεις σχολές του ΕΜΠ. Προγραμματισμένες ήταν εκλογές στη σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΕΜΦΕ), τη σχολή Τοπογράφων και τη σχολή Μεταλλειολόγων. Κατά την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (ΕΑΑΚ) διαμαρτυρήθηκαν έντονα με συνθήματα κατά της εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου και ζητούσαν να μη γίνουν εκλογές. Οι πανεπιστημιακοί απέτρεψαν τους φοιτητές να κλέψουν τις κάλπες. Ομως, οι φοιτητές των ΕΑΑΚ στάθηκαν στην είσοδο της αίθουσας και εμπόδιζαν τους φοιτητές να ψηφίσουν. Οι εκλογές αναβλήθηκαν στη σχολή Μεταλλειολόγων, ενώ στις άλλες δύο σχολές ψήφισαν μόνο οι πανεπιστημιακοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Εξελέγησαν πρόεδρος της σχολής ΕΜΦΕ η κ. Κυριακή Κυριάκη και στη σχολή Τοπογράφων ο κ. Μαρίνος Κάβουρας.

Ο Μ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Επέρριψε ευθύνες σε Χαλκιά και Γκούση

Ευθύνες στους αθλητές Φανή Χαλκιά και Τάσο Γκούση για τη χρήση της απαγορευμένης ουσίας Μ3 επέρριψε, σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέτοντας στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Κων. Σιμιτζόγλου ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Μίνως Κυριακού. Ο κ. Κυριακού φέρεται να κάλυψε τον προπονητή τους Γιώργο Παναγιωτόπουλο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα σχετικά με την υποτιθέμενη δήλωση του Ζακ Ρογκ περί «χρυσού της Ελλάδας στην ντόπα», ο κ. Κυριακού αρνήθηκε ότι εκείνος τη μετέφερε. Την επόμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας θα καλέσει ως υπόπτους για χρήση αναβολικών τους δύο αθλητές και τον προπονητή τους.

«ΠΑΓΩΜΑ» Π. Δ. ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ

Διαβεβαιώσεις υπουργού προς ΠΙΣ

Στο «πάγωμα» του Π. Δ. για τους Φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προχώρησε το υπουργείο Υγείας μετά τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου. Ο υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος σε συνάντηση με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά διαβεβαίωσε ότι το επίμαχο σχέδιο Π. Δ. δεν θα προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί αντιδρούσαν στην άρση του περιορισμού περί της μετοχικής σύνθεσης των ανωνύμων εταιρειών που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα, σύμφωνα με τον οποίο το 51% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε γιατρούς.

ΗΜΕΡΑ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

Δωρεάν τεστ μνήμης στις 21 Σεπτεμβρίου

Δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών θα διενεργούν από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Παρασκευή στο Πολεμικό Μουσείο ειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ. Τα δωρεάν τεστ θα διενεργούνται από τις 9 π. μ. έως τις 7 μ. μ. κατόπιν ραντεβού που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών (210-70.13.271).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή