Τα σκάνδαλα φθείρουν την κυβέρνηση

Τα σκάνδαλα φθείρουν την κυβέρνηση

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόφοιτος Νομικής, ο Κώστας Καραμανλής αποποιείται των κατηγοριών περί διαφθοράς στην κυβέρνησή του, λέγοντας ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Ωστόσο, μια σειρά από σκάνδαλα δωροδοκίας έχουν μειώσει τα ποσοστά δημοτικότητας του πρωθυπουργού. Ακόμη και ορισμένοι βουλευτές στο εσωτερικό του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας διαμαρτύρονται. Επισημαίνουν ότι η Δικαιοσύνη κινείται με βήμα χελώνας, δεν διαθέτει εμπειρία από οικονομικά εγκλήματα του 21ου αιώνα και επηρεάζεται από πολιτικούς. Κανένας από τους δεκάδες υπόπτους για διαφθορά δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στο δικαστήριο.

Ενα τουλάχιστον σκάνδαλο έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τον κ. Καραμανλή. Ο Χρήστος Ζαχόπουλος, κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος διηύθυνε κάποτε το πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, τον περασμένο Δεκέμβριο, εν μέσω κατηγοριών για εκβιασμό της γραμματέως του. Η απομάκρυνση, τον Ιούλιο, του Γιώργου Ζορμπά, επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του «βρώμικου» χρήματος, προκάλεσε περαιτέρω αναβρασμό. Ο κ. Ζορμπάς παραπονέθηκε ότι η εισαγγελία δεν υποστήριξε την έρευνά του για το σκάνδαλο με τα κρατικά ομόλογα, αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αγοράστηκαν από ασφαλιστικά Ταμεία, σε υψηλές τιμές. Με τις επόμενες εκλογές να είναι προγραμματισμένες ύστερα από τρία χρόνια, η άνετη στάση του κ. Καραμανλή απέναντι σε τέτοια σκάνδαλα θα μπορούσε να αποδώσει. Εχει ήδη εμφανίσει εαυτόν ως ηγέτη αρχών, αποπέμποντας δύο υπουργούς για μικρότερης σημασίας παρανομίες. Βοηθά ότι οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) βρίσκονται σε πλήρη αποδιοργάνωση. Ο φιλοευρωπαίος Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με διαρκείς επιθέσεις από μια δυσαρεστημένη εθνικιστική ομάδα στο εσωτερικό του κόμματος του. Επεται μακράν του κ. Καραμανλή στις δημοσκοπήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Καραμανλής ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να αγνοήσει ελληνική εμπλοκή στο σκάνδαλο δωροδοκιών της Siemens. Ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ προέβη σε μια άκρως ζημιογόνο κατάθεση, κατά τη δίκη του στο Μόναχο. Είπε ότι «μίζες» της τάξεως του 8% της αξίας του συμβολαίου αποδίδονταν σε Ελληνες πολιτικούς και κορυφαίους αξιωματούχους, μέσω ενός δικτύου εταιρειών offshore. Το συνολικό ποσό ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ισχυρίστηκε.

Τα περισσότερα από αυτά πήγαν προφανώς σε αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ, που είχε την εξουσία από το 1993 έως το 2004, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξελέγη εκείνο τον χρόνο, ενέκρινε συμβόλαιο αξίας άνω των 40 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Ανίσχυροι οικονομικά, οι πολίτες αντιμετωπίζουν με όλο και πιο επικριτικό μάτι τη διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια. Μετά μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης, η οικονομία ακολουθεί αργούς ρυθμούς, αν και το ΑΕΠ αναμένεται ότι θα παρουσιάσει και εφέτος αύξηση του 3,5%. Η αύξηση των επιτοκίων ασκεί πιέσεις στα εισοδήματα. Ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο 5%. Νέοι φόροι προβάλλουν απειλητικοί, καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή αγωνίζεται να διατηρήσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Η πλειοψηφία των δυο εδρών του κ. Καραμανλή, στο Κοινοβούλιο, είναι πολύ ισχνή για να επιτρέψει οποιοδήποτε λάθος. Πολλοί Νεοδημοκράτες «αντάρτες» επέστρεψαν από τις διακοπές με επαναστατική διάθεση. Η θυσία λίγων κορυφαίων πολιτικών αξιωματούχων στο όνομα της διαφάνειας μπορεί να είναι πιο λογική από τη μάχη των πρόωρων εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή