Ανήσυχοι αλλά και ψύχραιμοι στην κρίση

Ανήσυχοι αλλά και ψύχραιμοι στην κρίση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη ανησυχία, αλλά και ψυχραιμία μοιάζει να αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, 9 στους 10 (90%) δηλώνουν πεπεισμένοι ότι όσα συμβαίνουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, θα έχουν σύντομα δυσμενείς συνέπειες στην Ελλάδα και οκτώ στους δέκα (79%) και στην προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα η πλειονότητα των πολιτών δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε σπασμωδικές ενέργειες, αποσύροντας για παράδειγμα τις καταθέσεις της από τις τράπεζες και κυρίως τάσσεται υπέρ των κρατικών παρεμβάσεων στην οικονομία, που έχουν επιχειρηθεί στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και σε πολλές χώρες της Ε.Ε., υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι παρεμβάσεις αυτές «μπορούν και πρέπει να ενισχυθούν».

Από το ίδιο τμήμα της έρευνας προκύπτει και ένα άκρως ενδιαφέρον πολιτικό συμπέρασμα, καθώς οι πολίτες που πιστεύουν ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη σημερινή κρίση είναι ακριβώς ίσοι (32%) με εκείνους που θα εμπιστεύονταν μια κεντροαριστερή εξουσία. Στοιχείο που χωρίς άλλο επιβεβαιώνει τη δημοσκοπική «ισοδυναμία» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Αναλυτικά: Το 85% των πολιτών χαρακτηρίζει είτε «κρίση» είτε «σοβαρό πρόβλημα» τα συμβαίνοντα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα με το 76% της να δηλώνει από «ανήσυχη» έως «πολύ ανήσυχη» αναλόγως της οικονομικής της κατάστασης. Οι ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού απαντούν ότι αισθάνονται επισφαλείς σε ποσοστό 91%, το οποίο υποχωρεί στο 64% στους πολίτες που δηλώνουν ότι «ζουν άνετα»

Για τις τραπεζικές καταθέσεις

Η κοινή γνώμη ωστόσο διχάζεται στο ερώτημα που διερευνά την ανησυχία για το ενδεχόμενο «μεταφοράς της παγκόσμιας κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα». Το 36% απαντά ότι «υπάρχει μεγάλος ή και πολύ μεγάλος κίνδυνος» έναντι του 33% που πιστεύει ακριβώς το αντίθετο. Αναλόγως μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις και στο κατά πόσο πιστεύουν ότι οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένες με το 48% να απαντούν θετικά και το 47% αρνητικά. Οταν τους τίθεται πάντως το ερώτημα αν σκέπτονται είτε «να σηκώσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες» είτε «να τα μεταφέρουν σε μεγαλύτερες» η πλειοψηφία των πολιτών αντιδρά ψύχραιμα χαρακτηρίζοντας σε ποσοστό 56% «απίθανη» μια τέτοια περίπτωση με έναν στους πέντε να απαντά το αντίθετο.

Τέλος το 75% των ερωτηθέντων όχι μόνον επικροτεί τις παρεμβάσεις του κράτους στην οικονομία, αλλά ζητά να ενισχυθούν, ενώ ανάλογο ποσοστό (71%) υποστηρίζει ότι η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να παρέμβει καθοριστικά για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή