Το 53% λέει όχι στη «Βόρεια Μακεδονία»

Το 53% λέει όχι στη «Βόρεια Μακεδονία»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητική απέναντι στη νέα ονομασία που προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς για την ΠΓΔΜ εμφανίζεται η κοινή γνώμη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η Public Issue για την «Κ». Ετσι, το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δεχθεί την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», έναντι του 32% που πιστεύει ότι η ονομασία μάλλον θα μπορούσε να γίνει δεκτή. Ενα 11% θεωρεί ότι σίγουρα θα μπορούσε να γίνει δεκτή. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, πάντως (77%), οι πολίτες τάσσονται υπέρ μιας ονομασίας για κάθε χρήση, τη στιγμή που η εκδοχή της διπλής ονομασίας συγκεντρώνει την αποδοχή μόλις του 11%.

Παρά τις άκαρπες πολυετείς διαπραγματεύσεις και παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός χωρών έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφανίζονται αισιόδοξοι για την τελική έκβαση, καθώς το 67% εκτιμά ότι η μάχη του ονόματος μπορεί να κερδηθεί ακόμα, ενώ το 30% τη θεωρεί χαμένη. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε τεθεί αυτό το ερώτημα από την ίδια εταιρεία, τον περασμένο Φεβρουάριο, καταγράφεται σημαντική αύξηση του αριθμού των αισιόδοξων ως προς την τελική έκβαση. Τότε, οι δύο εκδοχές συγκέντρωναν ακριβώς το ίδιο ποσοστό, 48% των απαντήσεων. Πάντως, η προοπτική λύσης δεν θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά. Ετσι, το 63% δεν θεωρεί πιθανή την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων εντός των επόμενων έξι μηνών. Σε σχέση με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, τον Νοέμβριο του 2007, καταγράφεται αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα της ονομασίας. Ετσι, το 50% αξιολογεί σήμερα ως σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης, έναντι 40% ένα χρόνο πριν. Δεν έχει μεταβληθεί όμως καθόλου το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι λανθασμένοι, το οποίο παραμένει στο 42%. Παράλληλα, όμως, αυξάνεται και η αποδοχή της κριτικής που ασκεί η αντιπολίτευση στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Το 40% πιστεύει ότι η κριτική είναι μάλλον σωστή, έναντι 21% πέρυσι. Μάλλον λάθος θεωρεί την κριτική της αντιπολίτευσης το 47%, έναντι 53% ένα χρόνο πριν.

Οι πολίτες, τέλος, εξακολουθούν να μη βλέπουν το γειτονικό κράτος ως απειλή. Μικρή απειλή το θεωρεί το 68%, έναντι 25% που θεωρεί ότι είναι μεγάλη απειλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή