Το Μαξίμου στο στόχαστρο ΠΑΣΟΚ

Το Μαξίμου στο στόχαστρο ΠΑΣΟΚ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ποινικές ευθύνες νυν και πρώην υπουργών της κυβέρνησης στην υπόθεση του Βατοπεδίου κατέθεσε χθες στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, ζητείται να διερευνηθούν οι πράξεις:

– Του τότε υφυπουργού Οικονομικών και νυν υφυπουργού Εξωτερικών κ. Π. Δούκα, καθώς και του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκου «για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος».

– Του υπουργού Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλου «για την ηθική αυτουργία στην τέλεση του ανωτέρω αδικήματος».

– Τυχόν άλλων πολιτικών προσώπων «ως συναυτουργών και συμμετόχων στις ανωτέρω πράξεις».

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ, παρ’ ότι θα εμμείνει στην ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής, το πιθανότερο είναι να μετάσχει στην εξεταστική επιτροπή που προεξοφλείται πως θα δημιουργηθεί μετά τη χθεσινή πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αν και υπογραμμίζει πως η συγκεκριμένη κίνηση «συνιστά ελιγμό προκειμένου να προστατευθούν οι υπαίτιοι και να κερδίσει χρόνο» το Μέγαρο Μαξίμου.

Της κατάθεσης της πρότασης προηγήθηκαν έντονο παρασκήνιο στη Χαριλάου Τρικούπη, πολλαπλές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και διαφωνίες στη λεγόμενη σύσκεψη του «πρωινού καφέ».

Κατά τη συγκεκριμένη σύσκεψη, διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο «γραμμές σκέψης»: Η πρώτη προέβλεπε το ΠΑΣΟΚ να εμμείνει στη γραμμή της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, καθώς αυτή ήταν η εξ αρχής θέση της Χαριλάου Τρικούπη. Εξάλλου, οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης προσέγγισης σημείωναν πως μετά την αποκάλυψη της επιστολής παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών υπήρχε πλήρης νομιμοποίηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Ομως, κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε και η άποψη το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής στην παρούσα φάση, όπως πρότεινε η Ν. Δ. Βασικό τους επιχείρημα ήταν πως σε διαφορετική περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ευάλωτο στην κατηγορία πως επιχειρούσε συγκάλυψη τυχόν ευθυνών δικών του υπουργών που είχαν χειριστεί πτυχές της υπόθεσης Βατοπεδίου και για τους οποίους τυχόν αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Τελικώς, έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες των κ. Γ. Ραγκούση και Δ. Ρέππα με τον κ. Γ. Παπανδρέου, αλλά και με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ελήφθη η απόφαση το ΠΑΣΟΚ να εμμείνει στη δική του πρόταση, αφήνοντας όμως ανοιχτό το παράθυρο συμμετοχής στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση και τα κόμματα της Αριστεράς εξεταστική επιτροπή. Τη συγκεκριμένη θέση «συμπύκνωσε» με δηλώσεις του ο κ. Ευ. Βενιζέλος, που ανέφερε πως «η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής δεν παρεμποδίζει την παράλληλη λειτουργία εξεταστικής επιτροπής». Αντιθέτως, λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε υπογραμμίσει: «Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής καθιστά άνευ αντικειμένου τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής. Σήμερα, είναι η ώρα για προανακριτική επιτροπή».

Παράλληλα, όπως προέκυψε και από τις σχετικές δηλώσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει «πίεση» προς τη Ν. Δ. και τα κόμματα της Αριστεράς, επικαλούμενο το επιχείρημα πως εάν δεν συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή και προκηρυχθούν εκλογές, τυχόν αδικήματα της περιόδου 2004-2007 θα παραγραφούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή