Παραίτηση Ρουσόπουλου με έντονο παρασκήνιο

Παραίτηση Ρουσόπουλου με έντονο παρασκήνιο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία λιτή επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος έθεσε χθες εαυτόν εκτός κυβέρνησης – όπως από ημερών είχε συμφωνηθεί με τον κ. Κ. Καραμανλή. Η χρονική στιγμή εξόδου του κ. Ρουσόπουλου από την κυβέρνηση, μετά πέντε χρόνια υπουργικού βιου και μία οκταετία στη θέση του εκπροσώπου, εκτιμάται ότι συνδέεται άμεσα με την απόφαση της Ν.Δ. να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Επιπλέον έχει στόχο τη μερική, έστω, εκτόνωση της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης μετά τη στοχοποίηση του κ. Ρουσόπουλου από την αξιωματική αντιπολίτευση ως ηθικού αυτουργού για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης αναλαμβάνει πλέον ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Πρ. Παυλόπουλος, στην αρμοδιότητα του οποίου μεταβίβασε χθες ο πρωθυπουργός την εποπτεία των Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Η καρέκλα του υπουργού Επικρατείας θα παραμείνει επί του παρόντος κενή. Κατά ορισμένους, θα καλυφθεί στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού στα τέλη του χρόνου. Κατ’ άλλους, πρέπει να θεωρείται ήδη ανενεργή στην πράξη, ενώ σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο υπάρχει θέμα ακόμη και επιστροφής του κ. Ρουσόπουλου, αν δεν προκύψουν εις βάρος του στοιχεία από την εξεταστική επιτροπή, που θα ολοκληρώσει το έργο της στις 15 Δεκεμβρίου.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Ρουσόπουλος επανήλθε στο θέμα της παραίτησής του -το οποίο είχε θέσει και προ ολίγων εβδομάδων- το περασμένο Σάββατο. Τότε, είπε στον πρωθυπουργό ότι είναι πλέον ειλημμένη η απόφασή του, καθώς αφενός το βάρος που του αναλογεί είναι αναντίστοιχο των δυνάμεων ενός στελέχους και αφετέρου επιθυμεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του πολιτικά και ηθικά, απελευθερωμένος από την περιοριστική ιδιότητα του εκπροσώπου. Κατά τις ίδιες πηγές, παρά την κατ’ αρχήν επιφύλαξη, ο πρωθυπουργός συμφώνησε τελικώς ότι τυχόν παραμονή του κ. Ρουσόπουλου θα επιβάρυνε τη θέση του ιδίου και ταυτοχρόνως θα δυσχέραινε την απεμπλοκή της κυβέρνησης από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Αλλωστε, την ίδια εκτίμηση έκαναν οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των μελών της Κ.Ο., που ζητούσαν την κεφαλή του υπουργού επί πίνακι, ως τη μόνη οδό διαφυγής από τη στενωπό της συγκυρίας.

Οι δυο άνδρες συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν την ημέρα υλοποίησης της πρωτοβουλίας μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, όπερ και εγένετο. Μετά την απόφαση αποχής της Ν.Δ. από τη σημερινή ψηφοφορία κρίθηκε αναγκαίο να παιχθεί σήμερα η τελευταία αυτή πράξη της δρομολογηθείσας από ημερών παραίτησης. Οι λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν νωρίς χθες το πρωί σε κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με το στενό του συνεργάτη, ο οποίος μάλιστα λίγο αργότερα αποχώρησε από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, επικαλούμενους λόγους προσωπικής ευαισθησίας, όταν η συζήτηση έφτασε στην αυριανή ψηφοφορία και τη στάση της Ν.Δ.

Τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου θα ασκεί εφεξής ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής κ. Αντώναρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή