Πρωτοφανής η αποχώρηση της πλειοψηφίας

Πρωτοφανής η αποχώρηση της πλειοψηφίας

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αναμφίβολα παράδοξο και πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά να αποχωρεί από κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και ψηφοφορία το κυβερνών κόμμα. Οπως είναι και παράδοξο να επικαλείται όπως επικαλέσθηκε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης ως λόγο αποχωρήσεως τη μη συμβολή του κυβερνώντος κόμματος στην παραγραφή τυχόν αξιόποινων πράξεων της εξεταζόμενης υποθέσεως του Βατοπεδίου.

Οπως έχει ήδη γράψει η «Κ», σύμφωνα με το άρθρο 155 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής, «αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά». Αυτό σημαίνει πράγματι ότι στην περίπτωση αυτή δύσκολα μπορεί να συγκροτηθεί υπό τις ίδιες συνθήκες προανακριτική, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να καταθέσει εκ νέου νέα πρόταση θεωρώντας ότι προκύπτουν -που μπορούν να προκύψουν- νέα στοιχεία από τη συνεχιζόμενη δικαστική έρευνα.

Βουλευτές ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν υποκριτική και ψευδή τη θέση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής από το ίδιο το κυβερνών κόμμα, αν προκύψουν ευθύνες, δεδομένου ότι και τα τρία υπό έρευνα κυβερνητικά στελέχη στις προχθεσινές τους τοποθετήσεις προσπάθησαν να θεμελιώσουν ότι δεν υπάρχει αδίκημα. Αυτό που ουσιαστικά ήθελε η κυβερνητική πτέρυγα ήταν να αποσύρει το ΠΑΣΟΚ την πρότασή του όχι για τον φόβο της παραγραφής, αλλά για να σπεύσει να πει ότι υπό την πίεση της κυβέρνησης και της σύστασης εξεταστικής, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί, κάτι που βεβαίως δεν πράττει το ΠΑΣΟΚ. «Αυτό που θέλαμε από την κατάθεση της προανακριτικής, το πετύχαμε, με τα στοιχεία σύγχυσης και πανικού που έδειξε με τη στάση της η κυβέρνηση», έλεγε στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ετσι, σήμερα η Βουλή θα συνεδριάσει κανονικά, αλλά οι μόνοι νεοδημοκράτες που θα βρίσκονται στην αίθουσα του Βουλευτηρίου θα είναι ο πρόεδρος κ. Δ. Σιούφας και οι τρεις αντιπρόεδροι του κυβερνώντος κόμματος κ. Γ. Σούρλας, Ελσα Παπαδημητρίου και Αν. Νεράντζης. «Το προεδρείο είναι όλης της Βουλής και όχι ενός κόμματος», σχολίασε ο κ. Σιούφας όταν ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Το αν θα είναι η διάρκεια της συνεδριάσεως η ήδη προαποφασισμένη από τις 10 το πρωί ώς τις 6 το απόγευμα, είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά περίπτωση.

Η συνεδρίαση λοιπόν θα διεξαχθεί κανονικά και κατά την ψηφοφορία θα δοθούν σε κάθε βουλευτή τρία ψηφοδέλτια, ισάριθμα των τριών υπό έλεγχο κυβερνητικών στελεχών με τις ενδείξεις «ναι», «όχι» και παρών, καθώς και ένα λευκό. Υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός προβλέπει ότι απαιτείται μυστική ψηφοφορία, άρα θα πρέπει αυτή να διεξαχθεί και όχι να ληφθεί η απόφαση διά βοής, όπως έγινε με την εξεταστική. Εννοείται ότι η πρόταση ήδη έχει εν τοις πράγμασι απορριφθεί.

Η Ν.Δ. προσήλθε στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων με μία ανομολόγητη επιθυμία: να ζητήσει το ΠΑΣΟΚ αναβολή της συζήτησης με ανοικτή ημερομηνία. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλης έθεσε θέμα αναβολής ως την ερχόμενη Τετάρτη. Η κυβέρνηση δεν απέρριψε το αίτημα θέτοντας την αίρεση να ζητηθεί και από το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα το έπραττε αν το ζητούσε η κυβέρνηση, κάτι που δεν ζητήθηκε. Το ΚΚΕ είπε ότι Τετάρτη – Πέμπτη η κ. Αλέκα Παπαρήγα θα λείπει στην Κύπρο, ενώ την Παρασκευή έχει προγραμματισθεί η προ ημερησίας για την οικονομία. Ετσι, το αίτημα Κουβέλη αποσύρθηκε και όλα έδειχναν ότι η συζήτηση θα γίνει σήμερα. Μάλιστα όταν περί τις 2 το μεσημέρι που γινόταν η ενημέρωση του κ. Σιούφα, ρωτήθηκε αν θα μετάσχει η Ν.Δ., είπε απλά ότι δεν υπάρχει απόφαση και ότι δεν απαντά σε υποθετικά ερωτήματα.

Στο μεταξύ, προχωρεί η υπόθεση της εξεταστικής επιτροπής που θα είναι 23μελής (12 από τη Ν.Δ., 8 από το ΠΑΣΟΚ και από 1 από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ) και θα συνέλθει για πρώτη φορά την ερχόμενη Πέμπτη για να συγκροτηθεί σε σώμα και να καταρτίσει τον πρώτο κατάλογο των υπό κλήτευση μαρτύρων. Για τη θέση του προέδρου προαλείφεται ο πρώην υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, ενώ από τη Ν.Δ. γνωστοποιήθηκε ότι οι άλλοι 11 θα είναι οι κ. Ελ. Αυγενάκης, Μ. Βολουδάκης, Ν. Δένδιας, Γ. Καλαντζής, Κ. Μαρκόπουλος, Ι. Μπούγας, Π. Παναγιωτόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Φεβρωνία Πατριανάκου, Κ. Τζαβάρας και Ι. Τζαμτζής. Κατά την απόφαση της ολομέλειας το έργο της επιτροπής θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Από το ΠΑΣΟΚ θα μετάσχουν οι κ. Γ. Δριβελέγκας, Μ. Καρχιμάκης, Μ. Μπόλαρης, Γρ. Νιώτης, Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Πεταλωτής, Ντ. Ρόβλιας και Θεοδώρα Τσαγκρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή