Οι τράπεζες ευθύνονται για την κρίση τους

Οι τράπεζες ευθύνονται για την κρίση τους

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευθύνες στις ίδιες τις τράπεζες για την κρίση του τραπεζικού συστήματος επιρρίπτουν οκτώ στους δέκα Ελληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή», ενώ οι μισοί από τους ερωτώμενους πιστεύουν ότι θα πρέπει να λύσουν μόνες τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν μεγάλη ευθύνη για την κρίση, το 7% μικρή, ενώ μόλις δύο στους δέκα τις θεωρούν απολύτως «αθώες». Οι Ελληνες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς την κρατική στήριξη των τραπεζών. Το 46% θεωρεί ότι δεν πρέπει να στηριχθούν οικονομικά από το Δημόσιο, ενώ το 44% πιστεύει πως πρέπει να ενισχυθούν. Πάντως, μόνο το 11% υποστηρίζει ότι θα πρέπει να στηριχθούν με χρήματα των φορολογουμένων. Το 51% θεωρεί πως θα πρέπει να λύσουν μόνες τους τα προβλήματά τους, ενώ 29% τάσσεται υπέρ του να μπει το Δημόσιο στο μετοχικό τους κεφάλαιο και να αποκτήσει τον έλεγχό τους. Παρά το γεγονός ότι οι υψηλές αμοιβές των τραπεζικών στελεχών θεωρήθηκαν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην ανάληψη μεγάλων ρίσκων και τελικά στην κρίση και παρά την ισχυρή κριτική στα golden boys τόσο από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τις κυβερνήσεις, οι Ελληνες επιδεικνύουν μια μάλλον ανεκτική στάση. Μόλις το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί σωστή την περικοπή των μισθών και των μπόνους των στελεχών. Μάλιστα το 37% δηλώνει πως είναι μια λανθασμένη κίνηση.

Σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, μόνο το 50% έχει πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων παραγόντων, θεωρώντας ότι οι καταθέσεις του είναι αρκετά (41%) ή πολύ (9%) εξασφαλισμένες. Περισσότεροι από 4 στους δέκα θεωρούν ότι δεν είναι εξασφαλισμένες. Επίσης, το 61% εκτιμά ότι το τραπεζικό σύστημα δίνει εύκολα στεγαστικό δάνειο, ενώ το 88% θεωρεί πως τα νοικοκυριά χρωστούν πολλά ή παρά πολλά στα πιστωτικά ιδρύματα.

Ταυτόχρονα η έρευνα καταδεικνύει ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών στις προοπτικές της οικονομίας διευρύνεται, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για την προσωπική οικονομική κατάστασή τους. Συγκεκριμένα, το 78% δηλώνει αρκετά ή πολύ ανήσυχο για την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ μόλις το 7% δείχνει να μην επηρεάζεται καθόλου απ’ όσα συμβαίνουν στον πλανήτη. Το 90% εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Επίσης, μόνο δύο τους δέκα (22%) θεωρούν ότι δεν θα επηρεαστούν καθόλου τα οικονομικά τους. Αντίθετα, το 33% θεωρεί ότι η κρίση θα τα επηρεάσει αρκετά και το 18% πολύ.

Θα έρθουν ακόμη πιο δύσκολες μέρες – Αγοράζουν λιγότερα οι Ελληνες

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ελληνες καταναλωτές για την προσωπική αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με το «Οικονομικό Βαρόμετρο» της Public Issue για τον Οκτώβριο, το 62% των καταναλωτών θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση χειροτέρευσε τον χρόνο που πέρασε, ενώ το 61% πιστεύει ότι θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα στην οικονομία το επόμενο έτος. Επίσης, προκύπτει ότι η τάση για κατανάλωση μειώνεται σημαντικά, όπως και οι εκτιμήσεις για το εισόδημα. Αντιθέτως, άνοδο παρουσιάζουν οι προσδοκίες των καταναλωτών για αποταμίευση, γεγονός που εξηγεί και την πτώση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), ο τζίρος στο λιανεμπόριο μειώθηκε τον Αύγουστο του 2008 έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι κατά 0,9%, όταν τον Αύγουστο του 2007 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2006 είχε αυξηθεί κατά 7,8%. Πτώση κατά 4,1% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2007, κυρίως λόγω περιορισμένων αγορών σε είδη ένδυσης, υπόδησης και τροφίμων.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ

Οι Ελληνες καταναλωτές αναδεικνύονται οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ευρώπη και με βάση τον Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτών. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η καταναλωτική εμπιστοσύνη των Ελλήνων υποχώρησε τον Σεπτέμβριο σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τους έως πρότινος πιο απαισιόδοξους Πορτογάλους. Οι προβλέψεις των Ελλήνων για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού κατά τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν. Το 58% των Ελλήνων περιμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, ενώ μόνο το 8% βελτίωση. Επίσης, το 71% των Ελλήνων καταναλωτών περιμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας στο προσεχές δωδεκάμηνο.

Η πρόθεση για αποταμίευση, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, υποχώρησε και το 21% των καταναλωτών δήλωσε ότι είναι πιθανόν να αποταμιεύσει στον επόμενο χρόνο. Δυσμενέστερες ήταν και οι προβλέψεις των ελληνικών νοικοκυριών για την εξέλιξη της ανεργίας, καθώς δύο στους τρεις προέβλεψαν την αύξησή της. Ακόμη, οι τρεις στους τέσσερις καταναλωτές αναμένουν αύξηση του πληθωρισμού, ενώ το 8% σταθερότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή