Προβληματισμός στους «διαδρόμους» της Βουλής

Προβληματισμός στους «διαδρόμους» της Βουλής

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηνύματα προβληματισμού και αγωνίας για το περιεχόμενο των κινητοποιήσεων των εφήβων εξέπεμψαν χθες οι «διάδρομοι» και οι αίθουσες του Κοινοβουλίου. Μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, αρμόδιος για τα δικαιώματα των παιδιών, κ. Γ. Μόσχος, μιλώντας σε συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής αναφέρθηκε σε λάθη και παραλείψεις, που οδήγησαν τους νέους στους δρόμους. Υπογράμμισε δε την ανάγκη «αυτές τις ημέρες να δώσουμε όσο γίνεται περισσότερη κατανόηση και πίστωση στον διάλογο» μαζί τους.

Την ίδια ώρα, σχεδόν 50 μαθητές – εκπρόσωποι 15μελών συμβουλίων από σχολεία της Αθήνας, σε άλλη αίθουσα του Κοινοβουλίου, ύστερα από πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια πρωτόγνωρη για τη Βουλή διαδικασία, διατύπωναν δριμύ κατηγορώ για την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα εντός της οποίας ζουν. «Είμαστε στους δρόμους αυτόν τον καιρό και επιτέλους «αναπνέουμε»», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών, ενώ όλοι είχαν να πουν τα χειρότερα για τη συμπεριφορά της αστυνομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη προσλαμβάνει σημασία η επισήμανση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους – που έχει γνώση των όσων συνέβησαν αυτές τις ημέρες στους δρόμους της πρωτεύουσας ή και άλλων πόλεων της Ελλάδας: «Αποδείχθηκε απολύτως ορθή η επιλογή του πρωθυπουργού να θέσει υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών το πρώην Δημόσιας Τάξης», είπε στην «Κ», αφήνοντας σαφώς να διαφανεί ο προβληματισμός για πιθανά κρούσματα αυθαιρεσίας. Αμέσως μετά μνημόνευσε τα λόγια που μόλις μία ημέρα πριν έλεγε ο πρωθυπουργός στην Κ.Ο. της Ν.Δ.: «Ακούστηκαν φωνές για έκτακτα μέτρα και ακραίες μεθόδους καταστολής, δίχως να υπολογίζονται οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι από παρόμοιες προσεγγίσεις. Τα πράγματα απαιτούσαν ψύχραιμη αντιμετώπιση και απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής», είχε πει ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος εξέφρασε σαφή προβληματισμό για τον ρόλο ή τη δράση ατόμων που εμφανίστηκαν να κυκλοφορούν ως ροπαλοφόροι με πολιτικά ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις τις ώρες των βίαιων επεισοδίων: «Δεν είμαστε ανυποψίαστοι απέναντι σε αυτό το φαινόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Μόσχος υπογράμμιζε: «Στους δρόμους βλέπουμε τα παιδιά που διαμαρτύρονται όχι μονάχα για την πράξη της δολοφονίας του εφήβου στα Εξάρχεια, αλλά και για κάτι άλλο που λείπει πολύ έντονα από την κοινωνία μας: Την απόσταση που έχουν τα λόγια και η θεωρία μας από την πράξη και την καθημερινότητά μας. Να απευθύνουμε τη δέσμευση στη νέα γενιά ότι θα ακούσουμε προσεκτικά τη διαμαρτυρία της, τη φωνή που έρχεται να μας πει ότι έχει λόγους που είναι εξοργισμένη»!

«Είναι η αίσθηση του αδιεξόδου παντού γύρω μας, που μας θυμώνει», έλεγε μαθήτρια τάξης του Λυκείου, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Πώς ζητάτε από εμάς να είμαστε σωστοί, όταν εσείς είστε λάθος;» απηύθυνε ρητορικό το ερώτημα στους «μεγάλους» συμμαθητής της από σχολείο του κέντρου της Αθήνας. «Δεν είναι μόνο o ένας αστυνομικός που σκότωσε τον Αλέξανδρο. Μας σκοτώνετε όλοι εσείς οι μεγάλοι καθημερινά, ο καθένας με τον τρόπο σας. Εσείς μας επιβάλλετε αυτή την κοινωνία», έλεγε αργότερα η Θέμις.

Απευθυνόμενος στους μαθητές ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Βουλή έχει γίνει ορμητήριο των ΜΑΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή